تاریخ انتشار: ۰۸:۳۸ - ۱۷ مهر ۱۴۰۰
 با تفاوت وعده وزیر جهادکشاورزی و اطلاعیه صنایع لبنی؛

کاهش قیمت محصولات لبنی؛ از امروز؟!

 تفاوت مشهود بین قول وزیر جهادکشاورزی و اطلاعیه صنایع لبنی بررسی می‌شود.

اقتصاد ۲۴ - با اینکه وزیر جهادکشاورزی، بدون تعیین مورد استثنا، اعلام کرده قرار است از امروز قیمت ۳ محصول اصلی لبنی یعنی شیر، ماست و پنیر ۱۰ درصد کاهش یابد، انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی می‌گوید فقط قیمت ۳ محصول شیر نایلونی، ماست دبه‌ای و پنیر یو‌اف، شامل قاعده کاهش نرخ خواهد شد.

تصمیم‌گیری برای کاهش ۱۰ درصدی قیمت محصولات لبنی درپی آن اتفاق می‌افتد که طبق اطلاعات مرکز آمار، قیمت محصولات لبنی در یک سال گذشته به‌طور میانگین تا ۷۰ درصد رشد کرده است. برخی خبر‌ها حاکی است که همزمان با این رویداد دامداران امتیاز صادرات دام‌های مازادشان را از وزارت جهادکشاورزی دریافت کرده‌اند.

 افزایش نرخ تورم فقط به جیب ایرانی‌ها ضربه نزده بلکه سلامتی آن‌ها را هم نشان رفته است. آمار‌ها نشان می‌دهد که با افزایش قیمت محصولات لبنی سرانه مصرف این محصولات هم در بین ایرانی‌ها با کاهش زیادی مواجه شده است.

مرکز آمار ایران دیروز اعلام کرد که قیمت بسیاری از محصولات لبنی با رشد دست‌کم ۶۰ تا ۷۰ درصدی مواجه شده، به‌طور مثال قیمت شیر پاستوریزه یک لیتری در یک سال گذشته ۶۹.۲ درصد رشد کرده و قیمت ماست یک کیلویی ۷۵.۷ درصد افزایش یافته است. این افزایش قیمت محصولات لبنی در کنار کاهش قدرت خرید، به کاهش مصرف این محصولات میان خانوار‌های ایرانی منجر شده که به زعم کارشناسان می‌تواند افت سطح سلامتی جامعه را به‌دنبال داشته باشد.

طبق تازه‌ترین گزارش شرکت صنایع لبنی ایران، سرانه مصرف شیر در ایران در ۲ دهه اخیر از ۹۵کیلوگرم به ۸۰کیلوگرم کاهش یافته است. طبق توصیه‌های سازمان بهداشت جهانی هر فرد باید سالانه ۱۵۰ کیلوگرم محصولات لبنی مصرف کند. مطابق سند چشم‌انداز بیست ساله نیز میزان مصرف محصولات لبنی برای هر ایرانی ۱۲۰ کیلوگرم تعیین شده، اما افزایش شدید نرخ تورم این سیاستگذاری‌ها را با چالش مواجه کرده و حتی موجب شده سیاست‌های توزیع رایگان شیر در مدارس یا یارانه پرداختی به شیر نیز با چالش جدی مواجه شود.

محمد فربد، عضو هیأت مدیره انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی در این‌باره می‌گوید: همواره این دیدگاه ارائه می‌شد که آسیب‌پذیری در صنعت غذا کم است، اما هم‌اکنون به جایی رسیده‌ایم که این صنعت نیز آسیب‌پذیر شده است. اگر در گذشته مردم از کفش و لباس و سفر خود می‌گذشتند الان از خوراک خود می‌گذرند. این دیدگاه من به‌عنوان یک فعال اقتصادی نیست بلکه گزارش مرکز آمار است. ما صنعتگران باید امیدوار باشیم که اقتصاد سروسامان پیدا کند و توان خرید افزایش یابد.

در چنین شرایطی وزیر جهادکشاورزی اعلام کرده از امروز، شنبه، قیمت لبنیات ۱۰ درصد کاهش می‌یابد، اما انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی دیروز در اطلاعیه‌ای که با سخنان وزیر جهادکشاورزی تناقض و دست‌کم تفاوت مشهودی دارد اعلام کرد: فقط قیمت ۳ محصول کاهش خواهد یافت. ضمن اینکه به‌زعم کارشناسان انجام چنین اقداماتی یک راهکار مقطعی است و ریشه اصلی مشکلات، یعنی تورم باید درمان شود.

کاهش ۱۰ درصدی قیمت

درحالی‌که سیدجواد ساداتی‌نژاد، وزیر جهادکشاورزی اعلام کرده از امروز قیمت ۳ محصول اصلی شیر، پنیر و ماست ۱۰ درصد کاهش خواهد یافت، با این حال انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی تأکید دارد این کاهش قیمت فقط شامل ماست ساده ۲.۵کیلوگرمی، پنیر لیوانی یو اف ۴۰۰گرمی و شیر پاستوریزه ساده کیسه‌ای ۹۰۰گرمی ماست.


بیشتربخوانید:علت گرانی برخی محصولات لبنی چیست؟


طبق اطلاعیه انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی قیمت شیر نایلونی ۹۰۰ گرمی ۷۴۰۰ تومان، ماست دبه‌ای ۲.۵ کیلویی ۳۰ هزارو ۶۰۰ تومان و پنیر لیوانی یو اف ۴۰۰ گرمی ۲۰ هزار تومان تعیین شده است.

محمدرضا بنی‌طبا، سخنگوی انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی در این‌باره گفت: صنایع لبنی از سود مشروع و قانونی خودشان ۵درصد به مصرف‌کننده تخفیف داده‌اند. همچنین شبکه توزیع و فروشگاهی با کاهش ۵درصدی سودشان موافقت کرده‌اند که در نهایت به ۱۰درصد کاهش قیمت رسیده‌ایم. البته ۵درصد هم قرار بود دامداران تخفیف دهند، ولی آن‌ها موافقت نکرده‌اند، زیرا هنوز نتوانسته‌اند نهاده‌های دامی مورد نیاز خود را با قیمت مصوب از وزارت جهادکشاورزی دریافت کنند.

به‌گفته او اعمال سراسری این قیمت‌ها در بازار یک هفته تا ۱۰روز طول خواهد کشید؛ یعنی از شنبه کارخانه‌ها قیمت این محصولات را تغییر می‌دهند، ولی نکته مهم این است که هنوز اقلام قبلی تولید شده در بازار هستند و اگر مصرف‌کنندگان بلافاصله کاهش قیمت را در بازار احساس نکردند بدانند که چند روزی طول خواهد کشید.

راهکار اساسی چیست؟

اقدام دولت برای کاهش قیمت محصولات لبنی با هدف حمایت از دهک‌های محروم جامعه انجام شده است، با این حال کارشناسان تأکید می‌کنند برای حل چالش‌های موجود در مورد قیمت محصولات لبنی و سایر کالا‌ها، دولت باید اقدامات ریشه‌ای‌تری انجام دهد.

به‌زعم اقتصاد‌دانان حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی در کوتاه‌مدت، حذف قیمت‌گذاری دستوری در میان‌مدت و کاهش تورم در بلندمدت راه‌حل مشکلاتی است که به رشد قیمت‌ها منجر شده است. سخنگوی انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی با بیان اینکه کاهش ۱۰ درصدی قیمت محصولات لبنی در کشوری با تورم بیش از ۴۰درصدی، تدبیر موقتی است، توضیح داد: راه‌حل اساسی در حمایت از مصرف‌کنندگان دهک‌های محروم، حذف ارز ۴۲۰۰تومانی و اختصاص آن به دهک‌های محروم است.

محمدرضا بنی‌طبا همچنین به رشد هزینه‌های تولید تحت‌تأثیر تورم اشاره کرد و گفت: شرط تداوم کاهش قیمت این است که قیمت شیرخام و سایر مولفه‌های تولید مانند قیمت محصولات پتروشیمی (بسته‌بندی)، هزینه‌های سربار، حقوق و دستمزد افزایش نیابد. به‌گفته او اگر قیمت شیر خام یا سایر مولفه‌های تولید دوباره افزایش یابد، طبیعتا اعمال تخفیف برای کارخانه‌ها و شبکه توزیع مقدور نخواهد بود.

او همچنین راه‌حل دیگر را حذف قیمت‌گذاری دستوری دانست و تأکید کرد: اگر مسئولان وزارت جهادکشاورزی به تشکل‌های بخش خصوصی اعتماد کنند و به جای دخالت در بازار بر آن نظارت داشته باشند می‌توان شاهد گشایش‌های بهتری در حمایت از مصرف‌کنندگان بود.

محمد فربد، عضو هیأت مدیره انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی هم به کاهش حاشیه سود تولید‌کننده‌های صنایع لبنی به‌دلیل رشد هزینه‌های تولید اشاره کرد و گفت: حاشیه سود صنعت لبنیات در سه‌ماهه نخست سال‌جاری یک درصد بوده درحالی‌که سود قانونی مورد انتظار این صنعت حداقل ۱۴ درصد بود؛ بنابراین امکان دستیابی به سود قانونی مقدور نیست.

 

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر