اقتصاد ۲۴- موضوع این است که گزارشهای مالی دقیق، صادقانه و باکیفیت، امکان تجزیه و تحلیل بنیادی و موثر پروژههای اقتصادی مختلف را فراهم میکند. درعینحال پنهان نگه داشتن و عدم افشای صورتهای مالی به معنای عدم شفافیت و صداقت در سرمایهگذاری است. شرکتهایی که صورت اطلاعات مالی آنها دارای ساختار پیچیدهای باشد و استراتژی شفافی برای عملکرد خود تعریف نکنند، سرمایهگذاریهای پر ریسک و کمارزشی را ایجاد میکند.
این مسئله نیز بهخوبی اهمیت سرمایه گذاری شفاف را نشان میدهد. به همین دلیل در این نوشتار از حلال فاند به دنبال این هستیم که چیستی و مزایای سرمایه گذاری شفاف را بررسی کنیم تا اطلاعات کاملی درباره فاکتورهای اساسی حضور در پروژههای اقتصادی مختلف را به دست بیاورید. شما می توانید ضمانت های حلال فاند رو در سایت این مجموعه بررسی کنید.
سرمایه گذاری شفاف چیست؟
اگرچه شفافیت یک اصطلاح مالی و معیاری در سرمایهگذاری محسوب نمیشود؛ اما در چند سال گذشته تمامی سرمایهگذاران و تولیدکنندگان به دنبال حداکثر شفافیت در مناسبات اقتصادی خود با سایر پروژههای تولید و اقتصادی هستند.
در تعریف سرمایه گذاری شفاف میتوان گفت که شفافیت میزان دسترسی سرمایهگذاران به اطلاعات مالی موردنیاز یک شرکت را نشان میدهد. این اطلاعات مواردی مانند سطح قیمت، عمق بازار، گزارشهای مالی حسابرسی، هزینههای انجام شده در پروژههای تولیدی و مواردی ازایندست است.
زمانی که از کلمه شفاف برای توصیف صورتهای مالی استفاده میشود، عبارت مترادفی مانند وضوح، صراحت و صداقت به ذهن ارسال میشود. همچنین برای توضیح بهتر سرمایه گذاری شفاف میتوان از یک مثال ساده و کاربردی استفاده کرد.
تصور کنید که دو شرکت سرمایهگذاری با میزان سرمایه یکسان در یک بازار مشخص فعالیت میکنند و هر دو دارای سود یکسان، نرخ رشد درآمد و بازده سرمایه مشابه هستند. تنها تفاوتی که میان این دو شرکت وجود دارد، این است که شرکت X بهعنوان یک شرکت تجاری با صورتهای مالی قابل درک و صریح فعالیت میکند. اما شرکت Y دارای پیچیدگیهای زیادی در ساختار مالی خود است. در این حالت، به نظر شما کدام شرکت گزینه بهتری برای سرمایهگذاری است و ارزش بیشتری دارد؟
فاکتورهای سرمایه گذاری شفاف به ما میگوید که شرکت X دارای ارزش بیشتری است. اما شرکت Y به دلیل صورتهای مالی پیچیده خود و اطلاعات کمتر، باعث کاهش اطمینان سرمایهگذاران میشود.
اگر سرمایه گذاری شفاف نباشد، به چه معناست؟
زمانی که سرمایه گذاری شفاف وجود نداشته باشد و صورتهای مالی یک پروژه اقتصادی و مالی وضوح کاملی نداشته باشد، سرمایهگذاران نمیتوانند از میزان ریسک واقعی آن شرکت اطلاع پیدا کنند. همچنین چشمانداز آینده مالی یک شرکت کاملا به نحوه سرمایهگذاری در آن مربوط میشود. در این میان، عدم شفافیت موجب میشود که میزان بدهیها و سود شرکت و یا خطر ورشکستگی شرکت در هاله از ابهام باقی بماند.
مزایای سرمایه گذاری شفاف
- افشای مناسب هزینه، سود و درآمد در یک پروژه اقتصادی موجب میشود که سرمایهگذاران بتوانند تصمیم درست و آگاهانه را درباره حضور در یک پروژه اقتصادی بگیرند.
- سرمایهگذاران برای شرکت در پروژههای تولیدی که با تاکید بر تامین سرمایه جمعی صورت میگیرید، به سمت پروژهای جذب میشوند که شفافیت دارد و تمامی عملکرد و صورتهای مالی آن کاملا واضح و مشخص است.
- شفافیت پروژههای اقتصادی موجب میشود که اقدامات، صورتهای مالی، استراتژی و سایر موضوعات شرکت برای ناظران خارجی و سرمایهگذاران کاملا واضح و قابل مشاهده باشد.
- سرمایهگذاران حق دارند که میزان بازده سرمایهگذاری خود را بدانند. بنابراین باید از نحوه عملکرد پروژههای تولید و اقتصادی مطلع باشند و اگر شرکت عملکرد ضعیفی داشت و بار بدهی و چشم انداز روشنی نداشته باشد، تصمیم درست درباره عدم حضور در آن پروژه را بگیرند.
- سرمایه گذاری شفاف موجب میشود که محدودیتهای سرمایهگذاری مانند محدودیتهای نقدینگی و ساختار هزینه برای ناظران خارجی کاملا روشن بماند.
- شفافیت در سرمایهگذاری بهعنوان یک شاخص و فاکتور بسیار مهم و قوی عمل میکند که رشد سرمایهگذاری در پروژههای اقتصادی و تولیدی را در آینده تضمین میکند.
- سرمایه گذاری شفاف، میزان ریسک، خطرات احتمالی و سود یک شرکت را نشان میدهد و راهکاری موثر برای جذب سرمایهگذاران دیگر است.
قانون درباره سرمایه گذاری شفاف چه میگوید؟
یکی از موضوعات مهمی که در قانون و سیاستهای کلی قانون اساسی به آن اشاره شده است، مسئله شفافیت در سرمایهگذاری است. به طور مثال در ماده 68 قانون سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی مصوب 1392 آمده است که تمامی شهروندان حق دارند که به فرصتهای اقتصادی دولتی، عمومی و خصوصی به طور کامل اطلاع پیدا کنند و رقابتی سالم برای دستیابی به فرصت و امکانات در حوزه اقتصادی داشته باشند. این ماده قانونی به خوبی اهمیت سرمایه گذاری شفاف برای داشتن اقتصادی سالم و موفق را نشان میدهد.
مزایای سرمایه گذاری شفاف با تمرکز بر تامین سرمایه جمعی
برای شروع پروژههای اقتصادی، اولین و مهمترین فاکتور تامین مالی آن است. برای این منظور میتوان روی تامین مالی با تاکید بر تامین سرمایه جمعی از سرمایهگذاران خرد و کلان حساب کرد. در این روش، سرمایهگذاران با مطالعه نوع پروژه و اهداف آن میتوانند تصمیم بگیرند که در آن حضور داشته باشند یا خیر. همچنین تامین سرمایه جمعی برای انجام پروژههای تولیدی و خدماتی با ارزش افزوده، یکی از روشهای سرمایه گذاری شفاف است و ناظران میتوانند با اطمینان کامل درباره حضور در پروژه تصمیم بگیرند.
در این روش کاری، زمانی که یک سرمایه پذیر به دنبال تامین مالی پروژه و فعالیت اقتصادی خاصی است، میتواند از مشارکت عامه مردم کمک بگیرد. اما شرط مهم برای اطمینان یافتن سرمایهگذاران برای مشارکت در یک پروژه تولیدی، این است که سرمایه گذاری شفاف باشد.
برای این منظور باید تمام موارد مهم مانند موضوع پروژه، مدت زمان انجام آن، مقدار سرمایه موردنیاز برای پیشبرد کار، جزییات پرداخت، میزان سود مشارکت، نرخ بازدهی سرمایه و مواردی ازایندست، کاملا برای عامه مردم، سرمایهگذاران خرد و کلان مشخص باشد.
حلال فاند با تاکید بر سرمایه گذاری شفاف و تمرکز بر تامین سرمایه جمعی برای پروژههای اقتصادی و تولیدی صنعتی، بستری امن و کاملا مطمئن برای مشارکتهای اقتصادی سودآور در کسبوکارهای مولد را فراهم میکند. همچنین میتوانید با شرکت در پروژههای صادراتی، خدماتی با ارزش افزوده قابل توجه، گامی موثر در رونق چرخه تولید کشور بردارید.