اقتصاد ۲۴ - علی خدایی نایب رئیس کانون عالی شورای اسلامی کار درباره راهکار از بین بردن فاصله ایجاد شده بین دستمزد کارگران و هزینههای زندگی گفت: ما میخواهیم فاصلهای که بین سبد معیشت و دستمزد کارگران وجود دارد به یک باره جبران شود. اگر دولتها به تعهدات خود عمل کنند با یک برنامهریزی ۵ تا ۱۰ ساله میشود این شکاف را از بین برد.
نایب رئیس کانون عالی شورای اسلامی کار با بیان این که اولین حرکت در از بین بردن شکاف دستمزدی کارگران توقف فاصلهای است که هر سال بین دستمزد و هزینههای زندگی آنها به وجود میآید، بیان کرد: مسئولان اول باید کاری کنند این فاصله دیگر بیشتر نشود و ثابت بماند و در مرحلهی بعد به دنبال کاهش آن بروند.
خدایی ادامه داد: در حال حاضر وقتی درباره سبد معیشت خانوار صحبت میکنیم، عددی بالغ بر ۱۰ میلیون تومان را به عنوان سبد هزینههای یک خانواده داریم. در حالی که دریافتی کارگران به صورت کامل و با تمام مولفههای مختلف، حدود ۴ میلیون تومان است. بر فرض اگر فکر کنیم نرخ تورم ۵۰ درصد است، تاثیر تورم ۵۰ درصدی بر سبد ۱۰ میلیون تومانی هزینههای خانوار میتواند یک عدد ۵ میلیون تومانی شود، ولی اگر بخواهیم حداقل دستمزد کارگران را به اندازه نرخ تورم افزایش دهیم یعنی اگر ۴ میلیون تومان مزد را ۵۰ درصد افزایش دهیم ۶ میلیون تومان میشود و میزان تورم فقط ۲ میلیون تومان تاثیر میگذارد.
وی با اشاره به این که سال به سال فاصلهی بین دستمزد کارگران و سبد معیشت افزایش مییابد، افزود: همین طور که هر سال این شکاف عمیقتر میشود، اگر بخواهیم این روند را متوقف کنیم باید دستمزد کارگران را بر اساس تاثیر نرخ تورم بر هزینههای خانوار افزایش دهیم نه مطابق نرخ تورم؛ در اینصورت این روند ایجاد فاصله متوقف میشود و اگر این کار را هر سال تکرار کنیم، قطعا این فاصله کمتر خواهد شد و در نهایت از بین خواهد رفت.
افزایش دستمزد عامل ایجاد تورم، بهانهای زشت و آزار دهنده
نایب رئیس کانون عالی شورای اسلامی کار اظهار کرد: این که برخی میگویند افزایش دستمزد کارگران باعث ایجاد تورم میشود صرفا یک بهانه زشت و آزار دهنده است. یک عده بدون هیچ توجیهی بیش از ۲۰ سال است که این حرفها را تکرار میکنند و هنوز هم خسته نشدهاند.
بیشتربخوانید:رشد نقدینگی و تورم پیامد استقراض دولت از بانک مرکزی
خدایی با بیان این که خلق نقدینگی باعث ایجاد تورم میشود تصریح کرد: کسی به این نکته توجه نمیکند که دستمزد به هیچ عنوان عامل ایجاد تورم نیست. عامل تورم آن جایی است که آنها نمیتوانند منابع و مصارف را مدیریت کنند و برای پرداخت دستمزد کارگران پول چاپ میکنند. نباید به مردم آدرس اشتباه داد؛ مدیران همهی هزینههایشان را پرداخت میکنند، به همه جا بودجه میدهند و بعد از اینکه بودجه کم میآید برای جبران کسری بودجهای که دارند از دستمزد کارگر، کارمند و حقوق بگیران کم میکنند.
این فعال کارگری بیان کرد: چاپ اسکناس بدون پشتوانه باعث تورم است. وقتی اختلاسهای بانکها و صندوقهای بازنشستگی ورشکسته را از بودجهی عمومی تامین میکنند و پول چاپ میکنند باعث ایجاد تورم میشوند.
خدایی در پاسخ به این سوال که دستمزد کارگران چند درصد از هزینههای تولید کارفرمایان را به خود اختصاص میدهد اظهار کرد: به اعتقاد من دستمزد کارگران کمتر از ۵ درصد از هزینههای تولید را شامل میشود. در حال حاضر با پدیدهای در بازار کار مواجه هستیم و در کف بازار آن را میبینیم که عاج نشین آن را نمیبیند.
وی ادامه داد: آن پدیده هم این است که اکثر شرکتهای صنعتی اطراف تهران نیاز به نیروی کار دارند، اما نیروهای کار حاضر نیست که در شرکتها و کارگاههای تولید و صنعتی کار کنند، زیرا دستمزد پایین است و شغلهای واسطهای و شغلهای کاذبی است که مشتری جمع میکند و حتما باید به این مسائل رسیدگی شود.