تاریخ انتشار: ۱۳:۲۰ - ۰۲ آبان ۱۴۰۰

انتقاد دیده‌بان حقوق بشر از کوچ اجباری هزاره‌های شیعه در افغانستان

دیده‌بان حقوق بشر در گزارشی جدید از کوچ اجباری هزاران افغان از اقلیت هزاره شیعه توسط طالبان خبر داده است. آن‌ها این اقدام طالبان را «نقض آشکار حقوق بشر و مجازات گروهی هزاره‌ها» خوانده و آن را به شدت محکوم کرده است.

اقتصاد ۲۴-به گزارش سازمان دیده‌بان حقوق بشر، گروه طالبان هزاران شهروند افغانستان در چندین ولایت را به صورت اجباری وادار به ترک محل زندگی‌شان کرده است.
این گزارش که جمعه ۳۰ مهر (۲۲ اکتبر) منتشر شده است طالبان را متهم می‌کند شهروندانی که طالبان به کوچ اجباری وا می‌دارد از اقلیت هزاره و شیعه مذهب هستند و هم‌چنین افرادی هستند که با دولت سابق افغانستان در ارتباط بوده‌اند.

دیده‌بان حقوق بشر از کوچاندن اجباری به شدت انتقاد کرده و درباره آنچه "مجازات گروهی و اقدامی مغایر با حقوق بین الملل" طالبان خواند، هشدار داده است.

پاداش به حامیان به قیمت کوچاندن اجباری هزاره‌ها

بر اساس مستندات این نهاد، طالبان در پنج ولایت قندهار، هلمند، اروزگان، دایکندی و بلخ شهروندان را به ترک خانه و زمین خود وادار کرده‌اند.
دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید ترک اجباری خانه در زمان برداشت محصول و پیش از شروع زمستان سرد و طاقت‌فرسا اتفاق افتاده است و در برخی موارد زمین‌ها بین افراد طرفدار طالبان توزیع شده‌اند.
به گفته ناظران کوچ‌های اجباری پیش از برداشت محصول، روستاییان را بیش از پیش آسیب‌پذیر کرده است. آن‌ها می‌گویند خانواده‌های کشاورز به درآمد محصولات برای پرداخت قرض‌های یک ساله و پس‌انداز برای هزینه‌های سال پیش‌رو وابسته هستند.
بخشی از گزارش این نهاد می‌گوید به برخی از افراد فقط مهلت چندروزه برای ترک آبادی خود داده‌اند و حتی فرصت اینکه بتوانند مالکیت زمین‌های کشاورزی خود را جایی ثبت کنند از آن‌ها گرفته شده است.
به برخی از این شهروندان گفته شده اگر از دستورات پیروی نکنند، "حق ندارند در مورد پیامد‌های این سرپیچی اعتراض کنند.»

کوچ اجباری بزرگ در دایکندی

بخش عمده‌ای افرادی که کوچ داده شده‌اند، در ولایت‌های اروزگان و دایکندی ثبت شده است و تعداد آن‌ها ۲۸۰۰ نفر از قوم هزاره گزارش شده است. به گزارش افرادی که کوچانده شده اند، باجه‌های کنترل بین جاده‌ای این شهروندان را از حمل محصولات کشاورزی خود منع کرده‌اند.
به گفته پاتریشیا گاسمن، مدیر بخش آسیای دیده‌بان حقوق بشر، «طالبان هزاره‌ها و برخی دیگر را بر اساس قومیت یا عقاید سیاسی به اجبار از محل زندگی‌شان بیرون می‌رانند تا امتیازات آن‌ها را به حامیان خود پاداش بدهند.»

وب‌سایت دیده‌بان حقوق بشر به نقل از گاسمن نوشت: «این اخراج‌ها با اعمال تهدید و زور، بدون طی کردن هیچ‌گونه مراحل قانونی و نقض آشکار حقوق این شهروندان تلقی می‌شود که می‌توان آن را به مجازات دسته جمعی تعبیر کرد.»

نقض جدی حقوق بشر از زمان تسلط طالبان

کنش‌گران و سازمان‌های حقوق بشری از زمان خروج نیرو‌های آمریکایی از افغانستان و تسلط طالبان بر این کشور در ۲۴ مرداد (۱۵ اوت) تا کنون موارد بسیاری از نقض حقوق بشر از جمله حملات انتقام جویانه و کشتار روزنامه‌نگاران، منع زنان و دختران از کار، فعالیت‌های هنری، تحصیلی و ورزشی و هم‌چنین خشونت علیه اقلیت‌های مذهبی و قومی به ویژه هزاره‌ها را تقبیح کرده‌اند.

سازمان عفو بین الملل دو هفته پیش گزارش کرد ۱۳ شهروند هزاره افغان که غیر از دو نفر همگی کارمند دولت پیشین افغانستان بوده‌اند، توسط افراد گروه طالبان به قتل رسیده‌اند.

موج بی‌سابقه آوارگان داخل افغانستان

سازمان دیده‌بان حقوق بشر علاوه بر این درباره موضوع آوارگان داخلی افغانستان هشدار داد. به گزارش این نهاد، افراد کوچانده شده به جمعیتی که هم‌اکنون در داخل افغانستان به علت جنگ، خشکسالی و نابسامانی اقتصادی بی‌جا شده‌اند، افزوده می‌شود.
در سال جاری بیش از ۶۶۵ هزار افغان در داخل مرز‌های کشور خود آواره شده‌اند. رقم کل آوارگان داخلی را به حدود ۴ میلیون رسیده است.
کارشناسان این رقم را «هولناک» ارزیابی کرده و درباره وقوع بحران انسانی در افغانستان هشدار داده‌اند.

دویچه وله

ارسال نظر