تاریخ انتشار: ۱۶:۱۵ - ۰۳ آبان ۱۴۰۰
رییس کمیسیون مرزنشینان اتاق تعاون ایران

فقط ۳ تعاونی مرزنشین لوازم خانگی وارد کرده‌اند

  رییس کمیسیون مرزنشینان اتاق تعاون ایران گفت: امسال در مجموع از ۱۷ استان مرزی در کل کشور ۳ تعاونی در آذربایجان غربی شهرستان سلماس در یک مرحله مجوز واردات یخچال و لباسشویی گرفته اند.

اقتصاد ۲۴ - با گذشت حدود ۳ سال از ممنوعیت واردات لوازم خانگی، کماکان شاهد هستیم که برخی برند‌های خارجی در بازار حضور گسترده‌ای دارند. ۲ احتمال در این رابطه وجود دارد، نخست اینکه این کالا‌ها از قبل در انبار‌های لوازم خانگی موجود بوده و مربوط به قبل از سال ۹۷ باشد که بعید به نظر می‌رسد و احتمال دوم این است که این کالا‌ها کماکان به صورت غیرقانونی در حال ورود به کشور هستند.

سوال اینجاست که با توجه به عزم راسخ دولت جدید در ممنوعیت واردات لوازم خانگی و با توجه به ابعاد و حجم کالا‌های خارجی در بازار، تزریق لوازم خانگی به کشور در حال حاضر از چه طریقی انجام می‌شود؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد که در کنار روش‌ها و مجاری قاچاق و ورود غیرقانونی کالا به کشور نظیر ته‌لنجی، پنهان‌سازی در کانتینر‌ها و سایر روش‌های پیچیده و مهندسی شده، بخشی از لوازم خانگی خارجی در پوشش شرکت‌های تعاونی مرزنشینان در حال ورود به کشور است.

امسال ۳ تعاونی مرزنشین لوازم خانگی وارد کردند

در این رابطه یاسر فیضی در مورد واردات لوازم خانگی از طریق تعاونی‌های مرزنشینی، اظهار کرد: مرزنشینان واردات را در مقابل صادرات انجام می‌دهند که همیشه هم تراز تجاری در این بخش مثبت بوده است؛ فرایند واردات کالا از طریق تعاونی مرزنشینان نیز باید از مبادی رسمی و گمرکی انجام شود؛ زمانی که کالایی از گمرکات وارد کشور می‌شود، به معنای این است که کالا از مرز رسمی و در شرایط قانونی وارد شده و بر همین اساس نیز استاندارد‌های لازم رعایت شده است؛ بنابراین اینکه گفته شود کالا‌های وارد شده از طریق تعاونی مرزنشینان، قاچاق است، درست نیست.

رئیس کمیسیون مرزنشینان اتاق تعاون ایران با بیان اینکه واردات مرزنشینان سقف دارد و ما نمی‌توانیم به هر میزان که می‌خواهیم کالا وارد کنیم، افزود: امسال در مجموع از ۱۷ استان مرزی در کل کشور ۳ تعاونی در آذربایجان غربی شهرستان سلماس در یک مرحله مجوز واردات یخچال و لباسشویی گرفتند و شورای ساماندهی ستاد مرزی مجوز داده است. یکی از این تعاونی‌ها ۱۶۰ دستگاه یخچال و ۱۸۷ دستگاه لباسشویی وارد کرده است.

فیضی تصریح کرد: کالا‌های وارد شده از طریق مرزنشینی اجازه خروج از شهر را ندارند و وقتی شورای ساماندهی اجازه خروج کالا را می‌دهد، معافیت مرزنشینی کاملاً از بین می‌رود و باید صد در صد حقوق ورودی پرداخت شود.

وی با بیان اینکه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ناظر مستقیم است و در بخش ترخیص کالا نیز گمرک مسئول است و تمامی فرایند‌ها نیز انجام می‌شود، ادامه داد: از سال گذشته مجوز واردات اقلامی همچون لوازم خانگی را به تعاونی‌های مرزنشین داده است که سقف دارد و به ازای هر ۵۰ خانوار یک دستگاه لوازم خانگی می‌توان فروخت.

سهمیه مرزنشینی به واردکنندگان فروخته نشده است

فیضی در مورد معافیت‌های مرزنشینان، گفت: تنها یک معافیت مربوط به حذف حقوق ورودی برای مرزنشینی وجود دارد که آن هم قانونی است. برای اقلام خوراکی ۱۰۰ درصد و برای اقلام غیرخوراکی ۵۰ درصد از حقوق ورودی معافیت تعلق می‌گیرد که یک قانون حمایتی جهت تأمین معیشت، جلوگیری از مهاجرت، اشتغالزایی و جلوگیری از ورود کالای قاچاق محسوب می‌شود.

وی تصریح کرد: برای واردات یک کیلوگرم برنج کل معافیت مرزنشین ۳۵۰ تومان می‌شود در حالی که مالیات آن ۱،۲۰۰ تومان است؛ در واقع این معافیت هم امتیاز خاصی محسوب نمی‌شود، زیرا واردکنندگان ارز ۴۲۰۰ تومانی گرفته بودند و این ارز به مرزنشینان تعلق نگرفت.


بیشتربخوانید:لوازم خانگی قاچاق گران شد


رئیس کمیسیون مرزنشینان اتاق تعاون ایران در خصوص خرید سهمیه مرزنشینی توسط واردکنندگان، گفت: بحث فروش سهمیه نیست بلکه تعاونی‌های مرزنشینی می‌توانند با اشخاص مشارکت کنند و پس از مشارکت و فروش کالا، سود به شرکت تعاونی وارد و تقسیم و توزیع می‌شود.

تشکل‌های پیله وری و ته لنجی را با مرزنشینی اشتباه می‌گیرند

وی اظهار کرد: متأسفانه همواره تشکل‌های پیله‌وری، ته لنجی و کوله بری را با تعاونی‌های مرزنشین اشتباه می‌گیرند. پیله‌ور‌ها در بازارچه و گمرک کار می‌کنند و در مورد ملوانی و کوله بری هم که موضوع مشخص است.

رئیس کمیسیون مرزنشینان اتاق تعاون ایران در مورد احراز هویت مرزنشینان، گفت: فعالیت مرزنشینان بر اساس سامانه یکپارچه مدیریت مرزنشینان کشور بوده که متولی آن نیز سازمان توسعه تجارت ایران است. مرزنشینان برای استفاده از امتیاز‌های مرزنشینی احراز هویت شده‌اند و در آن سامانه برای آن‌ها کارت صادر شده و وزارتخانه‌های صمت، کشور و رفاه نیز بر آن نظارت داشته‌اند.

وی افزود: اعتبار کارت‌های صادر شده برای مرزنشینان سه ساله بود، اما در چند سال گذشته بنا به دلایلی مانند تحریم‌ها، مسائل ارزی و … تعاونی‌ها نتوانستند کسب درآمد داشته باشند و در همین بازه زمانی هم اعتبار کارت مرزنشینان تمام شد و به علت آنکه امتیازی دریافت نکردند، واردات خاصی انجام نداده‌اند.

فیضی اظهار کرد: در حال حاضر ۷ میلیون نفر در قالب ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار خانوار عضو تعاونی‌های مرزنشینی هستند.

منبع: مهر
ارسال نظر