اقتصاد ۲۴-بر اساس آخرین گزارش طبقه بندی یکپارچه امنیت غذایی (آی. پی. سی) که توسط گروه امنیت غذایی و زراعت افغانستان با همکاری سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) و «برنامه جهانی غذا» منتشر شده است، بیش از نیمی از جمعیت افغانستان از ماه نوامبر با ناامنی غذایی حاد مواجه خواهند بود.خشکسالی، درگیریهای نظامی، کرونا و بحران اقتصادی در افغانستان، معیشت و دسترسی مردم این کشور را به مواد غذایی به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
گزارش طبقه بندی یکپارچه امنیت غذایی امروز دوشنبه در حالی منتشر شده است که شهروندان افغانستان با وجود زمستانهای سخت در این کشور به شدت به کمکهای بشردوستانه برای تأمین مواد غذایی اولیه نیازمند هستند.
این گزارش نشان میدهد که بیش از یک نفر از هر دو افغان با سطوح بحرانی (فاز ۳ آی. پی. سی) یا اضطراری (فاز ۴ آی. پی. سی) ناامنی غذایی حاد از نوامبر ۲۰۲۱ تا مارس ۲۰۲۲ مواجه خواهند بود.
بیشتر بخوانید: انتقاد دیدهبان حقوق بشر از کوچ اجباری هزارههای شیعه در افغانستان
افغانستان در سطح جهانی دارای یکی از بزرگترین جمعیتها در ناامنی غذایی حاد در هر دو حالت مطلق و نسبی است.
از همین رو کو دونگیو، مدیر کل فائو بر ضرورت ارائه خدمات مؤثر و سریع به شهروندان افغان پیش از زمستان تأکید کرد و گفت: «ما نمیتوانیم منتظر بمانیم و فجایع انسانی را در مقابل خود نظاره کنیم. این غیرقابل قبول است.»
بر اساس بررسیهای انجام شده، افغانستان در حال حاضر در بدترین بحران جهانی قرار دارد، به گونهای که در زمستان پیش رو میلیونها شهروند این کشور مجبور خواهند شد تا بین مهاجرت و گرسنگی یکی را انتخاب کنند.
دیوید بیزلی، مدیر اجرایی «برنامه جهانی غذا» گفت: «این شمارش معکوس برای وقوع یک فاجعه است و اگر اکنون اقدام نکنیم، یک فاجعه کامل رخ خواهد داد.»
بیزلی هشدار داد: «گرسنگی در حال افزایش است و کودکان در حال مرگ هستند. ما نمیتوانیم مردم را با وعدهها تغذیه کنیم. تعهدات مالی باید به پول نقد تبدیل شوند و جامعه بینالمللی باید برای رسیدگی به این بحران که به سرعت از کنترل خارج میشود، گرد هم آیند.»
گرسنگی از مناطق روستایی به شهرها سرایت میکند
گزارش طبقه بندی یکپارچه امنیت غذایی از افغانستان همچنین نشان میدهد که شمار افغانهایی که با خطر گرسنگی مواجه هستند نسبت به ارزیابی آوریل ۲۰۲۱ میلادی ۳۷ درصد افزایش یافته است.
بیشتر بخوانید: فیلم/ نیروهای طالبان به جان هم افتادند!
در میان افراد در معرض خطر، ۳.۲ میلیون کودک زیر پنج سال وجود دارند که انتظار میرود تا پایان سال از سوء تغذیه حاد رنج ببرند.
برنامه جهانی غذا و یونیسف در ماه اکتبر هشدار داده بودند که یک میلیون کودک در معرض خطر مرگ ناشی از سوء تغذیه حاد بدون درمان فوری قرار دارند.اینک برای اولین بار، ساکنان شهری با نرخی مشابه جوامع روستایی از ناامنی غذایی رنج میبرند که نشانگر تغییر چهره گرسنگی در افغانستان است.
پیشبینی میشود که بیکاری شایع و بحران نقدینگی طبقه متوسط شهری را هم با سطح اضطراری (فاز ۴ آی. پی. سی) ناامنی غذایی مواجه کند.
بودجه فعلی قطرهای در اقیانوس است
سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) و «برنامه جهانی غذا» با هشدار نسبت به کمبودهای بودجه برای افغانستان، بر اقدام فوری جامعه بینالمللی برای برآوردن اساسیترین نیازهای بشردوستانه در این کشور تأکید کردهاند، زیرا «افغانها با زمستانی بدون شغل و پول نقد مواجه هستند.»
براساس ارزیابیهای صورت گرفته شرایط خشکسالی در افغانستان به احتمال زیاد تا سال ۲۰۲۲ ادامه خواهد داشت.
از همین رو بر اساس گزارش منتشر شده توسط دو نهاد مهم بینالمللی، سازمان ملل برای برآوردن نیازهای شهروندان افغان باید منابع را در سطوحی بیسابقه بسیج کند.
تخمین زده میشود برنامه واکنش بشردوستانه سازمان ملل متحد تنها پاسخگوی یک سوم بودجه مورد نیاز باشد.
بیشتر بخوانید: تصویری متفاوت از غرفه افغانستان در یک نمایشگاه
برنامه جهانی غذا در حال برنامهریزی برای افزایش کمکهای بشردوستانه خود با توجه به آغاز سال ۲۰۲۲ است تا نیازهای غذایی حدود ۲۳ میلیون افغان را تأمین کند. تخمین زده میشود که برنامه جهانی غذا برای رسیدن به هدفش به ۲۲۰ میلیون دلار در ماه نیاز دارد.
برنامه جهانی غذا از آغاز سال ۲۰۲۱ به ۱۰.۳ میلیون نفر کمک غذایی و نقدی کرده است که شامل برنامههای پیشگیری و درمان سوء تغذیه برای تقریبا ۴۰۰ هزار زن باردار و شیرده و ۷۹۰ هزار کودک زیر پنج سال است.
فائو هم به کمکهای اضطراری و نقدی خود به کشاورزان و خانوادههای صاحب دام که ۷۰ درصد از کل جمعیت افغانستان را تشکیل میدهند، ادامه میدهد تا «بتوانند مولد باقی بمانند.» این نهاد بینالمللی در ماههای اوت و سپتامبر به وضعیت بیش از ۳۳۰ هزار نفر رسیدگی کرده است.
فائو همچنین در میانه تشدید خشکسالی در افغانستان به دنبال کمک فوری ۱۱.۴ میلیون دلاری برای پاسخ بشردوستانه و ۲۰۰ میلیون دلاری دیگر برای فصل کشاورزی در سال ۲۰۲۲ است.
فائو در حال حاضر بستههای کشت گندم شامل بذر، کود و آموزش با کیفیت بالا و محلی عرضه میکند. انتظار میرود که تلاشهای فائو در هفتههای آینده برای ۱.۳ میلیون نفر در ۲۷ از ۳۴ ولایت کشور مفید واقع شود.
اقتصاد افغانستان که به شدت به کمکهای خارجی وابسته بود با روی کار آمدن طالبان در این کشور ضعیفتر شده است، زیرا قدرتهای غربی ارسال کمکهای خود به این کشور را متوقف کرده یا کاهش داهاند.
یورونیوز