تاریخ انتشار: ۱۵:۵۷ - ۰۵ آبان ۱۴۰۰

کاهش یک و نیم متر از آب دریای خزر در ۲۶ سال گذشته

مدیر کل مرکز علوم جوی و اقیانوسی سازمان هواشناسی ایران گفته است از سال ۱۹۷۴ به بعد حد متوسط سالانه شش سانتی‌متر تراز آب دریای خزر کاهش پیدا کرده است. کاهش آب خزر می‌تواند پیامد‌ها منفی اقتصادی داشته باشد.

اقتصاد ۲۴-بهزاد لایقی مدیر کل مرکز علوم جوی و اقیانوسی سازمان هواشناسی ایران روز چهارشنبه ۵ آبان (۲۷ اکتبر) اعلام کرد از سال ۱۳۷۴ تا کنون تراز آب دریای خزر روندی کاهشی نشان داده و در ظرف ۲۶ سال گذشته یک و نیم متر کاهش پیدا کرده است.
لایقی مهم‌ترین عامل کاهش تراز آب دریای خزر را کاهش بارندگی در حوضه آبریز دریای خزر و کم شدن دِبی رودخانه‌های این حوضه به‌ویژه رودخانه ولگا اعلام کرده است.
دلایل دیگری، چون «شدت تابش خورشید بر دریای خزر» و «تبخیز آب در نتیجه کاهش ابرناکی و بارندگی» نیز موجب کاهش هرساله تراز آب خزر شده‌اند.

مشکلاتی که کاهش آب خزر به‌وجود می‌آورد

حمیدرضا میرزاده، کارشناس مسائل زیست محیطی از تهران، پیش‌تر درباره پیامد‌های ادامه کاهش آب دریای خزر به دویچه وله گفته است: «افت تراز آب خزر در پس‌روی دریا خودش را نشان می‌دهد و باعث تغییر غلظت شوری آب دریا می‌شود و ما گونه‌هایی را داریم که نسبت به این تغییر واکنش منفی نشان می‌دهند و این مشکل حیات آبزیان خزر را تهدید می‌کند.»


بیشتر بخوانید: اکوسیستم سواحل کاسپین در چالش ماسه خواری/ پس از غارت کوه و جنگل و تالاب، نوبت به ماسه‌ها رسید


این کارشناس خاطرنشان کرده بود: «پس‌روی آب، زمین مرغوب ساحلی را به‌وجود می‌آورد و این خطر وجود دارد که ویلا‌های بیشتری ساخته شوند. در سواحل زمین‌های گران قیمتی خواهیم داشت و پس از ساختن ویلا‌ها دوباره امکان پیش‌روی آب هست و این مسئله سبب ضرر‌های اقتصادی و آلودگی بیشتر سواحل می‌شود. ازسوی دیگر تخم‌ریزی ماهیان در نقاط کم عمق هم مورد تهدید قرار می‌گیرد.»


بیشتر بخوانید: زخم مازوت بر ریه شهر/ تهران در تابستان ۱۴۰۰ حتی یک روز هوای پاک نداشته است


درباره راه حل مسائل زیست محیطی خزر از جمله افت تراز آب آن، کارشناسان و فعالان زیست‌محیطی ایرانی یک راه حل فراملی را پیشنهاد می‌کنند
دریای خزر اکنون متعلق به پنج کشور ساحلی ایران، آذربایجان، ترکمنستان، قزاقستان و روسیه است و تنها با اقدام مشترک این کشور‌ها می‌توان هرگونه مشکل از قبیل از بین رفتن نسل ماهیان خاویاری، نابودی فک آبی، آلودگی نفتی و یا حمله شانه‌دار‌های مهاجم را حل و فصل کرد.

دویچه وله

ارسال نظر