تاریخ انتشار: ۱۳:۴۰ - ۱۹ آبان ۱۴۰۰

۷۹ درصد از اقلام خوراکی فراتر از حد بحرانی قیمت‌ها

برنج درجه یک ایرانی، تخم‌مرغ ماشینی، شیر و انواع محصولات لبنی، روغن مایع، خیار، سیب‌زمینی و انواع حبوبات امتداد روند صعودی ماه قبل مشاهده می‌شود و افزایش مجدد قیمت این کالا‌ها دور از انتظار نیست.

اقتصاد ۲۴-  مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت کار، گزارش بررسی روند متوسط قیمت اقلام خوراکی منتخب در مناطق شهری را منتشر کرد. این گزارش، قیمت اقلام خوراکی منتخب در مقایسه با روند تغییرات آن با حدود مطلوب، هشدار و بحرانی قیمت‌ها را نشان داده شده است.

طبق این گزارش، مقایسه متوسط قیمت اقلام خوراکی در ماه جاری با ماه قبل نشان می‌دهد که در ۴ قلم از کالا‌های منتخب تغییرات بیش از ۱۰ درصد بوده و بیشترین افزایش قیمت‌ها در کالا‌های منتخب مربوط به تخم‌مرغ ماشینی (۱۶.۸ درصد)، رب گوجه‌فرنگی (۱۶.۰ درصد)، گوجه‌فرنگی (۱۴.۲ درصد) و موز (۱۰.۹ درصد) مشاهده شده است. همچنین در ۴ قلم از کالا‌های منتخب تغییرات منفی است و بیشترین کاهش در قیمت‌ها مربوط به پرتقال (منفی ۶.۹ درصد)، سیب (منفی ۶.۸ درصد)، مرغ ماشینی (منفی ۰.۵ درصد) و گوشت گوسفند (منفی ۰.۵ درصد) مشاهده شده است.

همچنین مقایسه متوسط قیمت اقلام خوراکی در ماه جاری با ماه مشابه سال قبل حاکی از این است که در یک مورد از اقلام خوراکی منتخب، تغییرات بیش از ۱۰۰ درصد بوده و بیشترین افزایش قیمت در اقلام گوجه‌فرنگی (۱۳۳.۲ درصد)، سیب‌زمینی (۸۳.۶ درصد)، و ماست پاستوریزه (۸۱.۹ درصد) مشاهده شده است. در این مدت، کمترین میزان رشد در قیمت‌ها مربوط به اقلام موز (۴۷.۳ درصد)، گوشت گوسفند (۳۲.۲ درصد) و برنج خارجی درجه یک (۲۴.۷ درصد) مشاهده شده است.

این گزارش جهت بررسی روند تغییرات قیمت اقلام خوراکی از سه حد مطلوب، هشدار و بحرانی استفاده کرده است. طبق این گزارش، حد مطلوب، حدی از قیمت کالای منتخب است که باتوجه‌به شرایط کشور، نوسانات قیمت در اطراف آن برای مصرف‌کننده قابل‌قبول به نظر می‌رسد و کنترل قیمت‌ها در این محدوده منجر به کاهش تورم خواهد شد. این حد بر اساس افزایش ماهانه حداکثر یک درصد برای قیمت هر کالا در نظر گرفته شده است که برای یک دوره یک‌ساله ۱۲ درصد خواهد بود.

حد هشدار، حدی از قیمت کالای منتخب است که نوسانات قیمت از حد مطلوب خارج شده است و در صورت ادامه منجر به افزایش تورم خواهد شد. این حد بر اساس افزایش ماهانه حداکثر ۱.۵ درصد برای قیمت هر کالا در نظر گرفته شده است که برای یک دوره یک‌ساله ۱۸ درصد خواهد بود. عبور قیمت‌ها از این حد، بیانگر ضرورت برنامه‌ریزی خاص برای کنترل قیمت‌هاست.


بیشتر بخوانید: آیا اعلام روزانه قیمت اقلام خوراکی از تورم جلوگیری می‌کند؟


حد بحرانی: حدی از قیمت کالای منتخب است که نشان می‌دهد قیمت اقلام از کنترل خارج شده است و این امر منجر به ایجاد تورم جهشی خواهد شد. این حد بر اساس افزایش ماهانه حداکثر ۲ درصد برای قیمت هر کالا در نظر گرفته شده است که برای یک دوره یک‌ساله ۲۴ درصد خواهد بود. در این شرایط اتخاذ تصمیمات سریع و اقدام عاجل و حتی مداخله مستقیم در بازار برای کاهش قیمت‌ها ضروری است.

طبق گزارش وزارت کار، بررسی نمودار قیمت اقلام منتخب در مقایسه با روند تغییرات آن با حدود مطلوب، هشدار و بحرانی قیمت‌ها نشان می‌دهد در مهرماه ۱۴۰۰، متوسط قیمت حدود ۷۹ درصد اقلام منتخب شامل برنج ایرانی درجه یک، برنج خارجی درجه یک، مرغ ماشینی، شیر پاستوریزه، ماست پاستوریزه، پنیر ایرانی پاستوریزه، تخم‌مرغ ماشینی، کره پاستوریزه، روغن مایع، موز، سیب، پرتقال، خیار، سیب‌زمینی، لوبیا چیتی، عدس و، قند، شکر چای خارجی بسته‌ای فراتر از حد بحرانی قیمت‌ها قرار دارند. در خصوص بیشتر اقلام یاد شده بالا، خصوصا برنج درجه یک ایرانی، تخم‌مرغ ماشینی، شیر و انواع محصولات لبنی، روغن مایع، خیار، سیب‌زمینی و انواع حبوبات امتداد روند صعودی ماه قبل مشاهده می‌شود و افزایش مجدد قیمت این کالا‌ها دور از انتظار نیست.

همچنین در این ماه، متوسط قیمت اقلام خوراکی مانند گوشت گاو یا گوساله و گوجه‌فرنگی در محدوده هشدار قرار دارند و متوسط قیمت اقلامی مانند گوشت گوسفند، پیاز و رب گوجه‌فرنگی در محدوده مطلوب دیده می‌شود.

منبع: اتاق بازرگانی تهران

ارسال نظر