اقتصاد ۲۴-چین و ایالات متحده آمریکا، از بزرگترین تولیدکنندگان دیاکسید کربن در جهان، روز چهارشنبه از قراردادی برای افزایش همکاریها با هدف مقابله با تغییرات آب و هوایی از جمله کاهش انتشار گاز متان، حذف تدریجی مصرف زغالسنگ و حفاظت از جنگلها رونمایی کردند.
جان کری، فرستاده آب و هوایی ایالات متحده و شی ژنهوا، همتای چینیاش در جریان کنفرانس آب و هوای سازمان ملل در اسکاتلند، از تهیه چارچوب توافقی خبر دادند که کمک خواهد کرد تا گفتگوهای نمایندگان دیگر کشورها در این نشست دو هفتهای به نتیجه ملموسی برسد.
جان کری اعلام کرد که هر دوی این کشورها از توافقات حاصل شده در جریان نشست کوپ۲۶ حمایت خواهند کرد و افزود: «هر قدم در حال حاضر مهم است و ما یک سفر طولانی در پیش داریم.»
در بیانیه مشترک دو کشور آمده است که چین مصرف زغال سنگ خود را طی پنج سال ۲۰۲۶ تا ۲۰۳۰ میلادی همچنین انتشار گاز گلخانهای قدرتمند متان را کاهش خواهد داد.
بیشتر بخوانید: مردم ایران دست کم چند گام از رهبران در زمینه مطالبات محیط زیستی جلوتر هستند
پیش از این ناظران بر مذاکرات آب و هوایی گلاسگو نگران این بودند که عدم حضور شی جین پینگ، رئیس جمهور چین در این نشست باعث گردد که پکن هیچ تعهد جدیدی را فراتر از اهداف قبلی خود در موضوع کنترل گرمایش زمین قبول نکند.
رسیدن به این توافق، یک پیروزی سیاسی برای جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده محسوب میشود که پس از خروج دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا از توافق پاریس، به دنبال بازگرداندن رهبری به واشنگتن در موضوع مبارزه با تغییرات آب و هوایی بود.
آمریکا برای رسیدن به این توافق، برخی اختلافات با پکن از جمله بحث درباره موضوعات حقوق بشری مانند رفتار با اویغورهای استان سینکیانگ را کنار گذاشت.
کری به خبرنگاران گفت: «ما از اختلافات آگاه هستیم و مطمئناً میدانیم که چه مشکلاتی وجود دارد و بارها درباره آنها صحبت کردهایم. اما وظیفه من در اینجا چیز دیگری است. وظیفه من این است که درباره نگرانیهای آب و هوایی گفتگو کنم و بر تلاشها برای پیشبرد برنامههای آب و هوا متمرکز بمانم.»
واکنش اتحادیه اروپا
فرانس تیمرمن، مسئول سیاستهای آب و هوای اتحادیه اروپا اعلام کرد که توافق حاصل شده میان آمریکا و چین باعث تقویت «امیدواریها» شده است.
او گفت: «این واقعاً دلگرمکننده است که میبینیم کشورهایی که در بسیاری از زمینهها با هم اختلاف داشتند، زمینههای مشترکی را در مورد بزرگترین چالشی که بشر امروز با آن مواجه است پیدا کردهاند. این مساله مطمئناً به ما در کوپ۲۶ کمک میکند تا به توافق برسیم.»
اولین پیشنویس بیانیه کوپ۲۶ که در اوایل روز چهارشنبه منتشر شد، با واکنشهای متفاوتی از سوی فعالان و کارشناسان آب و هوایی مواجه شد. پیشنویس تنها به این موضوع اذعان داشت که تعهدات فعلی برای جلوگیری از فاجعه آب و هوایی کافی نیست و از کشورها میخواست تا پایان سال آینده، اهداف خود برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای تا سال ۲۰۳۰ میلادی را «بازبینی و تقویت» کنند.
صلح سبز این پیشنویس را پاسخی ناکافی به بحران آب و هوا خواند که «یک درخواست مودبانه از کشورها» است تا «شاید و احتمالاً در سال آینده، اقدامات بیشتری انجام دهند».
بیشتر بخوانید: فرانسیسکو پسر ۱۲ ساله کلمبیایی؛ ستارهای تازه در دفاع از آرمانهای محیط زیستی
انتظار میرود در دو روز باقی مانده از نشست گلاسگو، مذاکرات بطور فشرده با هدف زنده نگه داشتن امیدها برای محدود کردن دمای کره زمین در زیر سطح ۱.۵ درجه سانتیگراد (۲.۷ فارنهایت) ادامه یابد.
تلاشها در حالی ادامه دارد که روز سهشنبه گروه تحقیقاتی «Climate Action Tracker» اعلام کرد چنانچه تعهدات ملتهای مختلف در این باره که تا سال ۲۰۳۰ میلادی میزان تولید گازهای گلخانهای خود را کاهش میدهند نیز تحقق یابد، دمای زمین تا سال ۲۱۰۰ میلادی به ۲.۴ درجه سانتیگراد افزایش خواهد یافت.
با توافق اخیر میان دو کشور بزرگ آلاینده، اکنون تلاشها برای تهیه بیانیهای الزامآورتر بیشتر شده است؛ از جمله متعهد ساختن کشورها، شرکتها و شهرها به حذف خودروهای سوخت فسیلی خود تا سال ۲۰۴۰ میلادی، همچنین کاهش تولید گازهای کلخانهای توسط بخش حمل و نقل که در حال حاضر حدود یک چهارم از گازهای گالخانهای ناشی از فعالیت انسان در جهان را تولید میکند.
یورونیوز