اقتصاد ۲۴ - مقامات ایرانی نسبت به روند مذاکرات وین ابراز خرسندی و امیدواری کرده اند. به گفته علی باقری کنی رئیس تیم مذاکره کنندگان ایران، مذاکرات قرار است بعد از یک وقفه چند روزه ادامه پیدا کند و برای همین هم جلسه کمیسیون مشترک برجام به عنوان خاتمه دور هشتم، روز گذشته جمعه برگزار شد.
حسین امیرعبدللهیان وزیر خارجه ایران گفته ایران در گفتگوی تلفنی با گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد تاکید کرده ایران چیزی بیشتر از برجام نمیخواهد.
بیشتر بخوانید: اعتراف محسن رضایی به اثرگذاری تحریمها بر ثبات اقتصادی کشور
در عین حال ایران بعد از چندین ماه مقاومت، در نهایت اجاره تعویض دوربینهای تاسیسات کرج را که به گفته مقامات جمهوری اسلامی در جریان هک شدن فیلم دوربینهایش از بین رفته را به آژانس انرژی اتمی داده است. آمریکاییها معتقدند ایران زمانی کوتاه آمده که دولت بایدن تهدید کرده جلسه شورای حکام علیه ایران تشکیل خواهد شد و بلافاصله ظرف یک هفته ایران اجازه تعویض دوربین را داده. این همکاری ایران و آژانس، قدم رو به جلوی مهمی به حساب میآید.
مخالفان توافق هستهای در ایران چه میگویند؟
اظهارنظرهای مقامات ایران صدای دو گروه در داخل ایران را در آورده؛ گروهی که معتقدند جریان حاکم در دولت رئیسی دست کم چهار سال کشور را در دولت روحانی گروگان گرفته بود و اجاره پیشرفت مذاکرات به نحوی که این روزها دیده میشود را نمیداد و جریان تندرویی که معتقد است ایران باید چیزی بیش از برجام را مطالبه کند در غیر این صورت باید از آن خارج شد.
عبدلله گنجی مدیرمسئول روزنامه جوان متعلق به سپاه در توییتر خود به تعویق مذاکرات وین به دلیل تعطیلات کریسمس اعتراض کرده و گفته: آقایان غربی چرا به بهانه کریسمس مذاکرات را تعطیل میکنید؟
کاربران توییتر به این توییت گنجی واکنش تندی نشان دادهاند. یکی از آنها یادآور شده که ایران ۱۸ سال است که درگیر مذاکرات هستهای است و این اولین تعطیلات کریسمسی نیست که مذاکرات بر سر این موضوع به تعویق میافتد.
حسین شریعتمداری مدیرمسئول کیهان هم سعی کرده از ژست منتقد برجام که در هشت سال دولت روحانی در نقش آن فرو رفته بود با سرعت بیرون نیاید و از همین رو در سرمقالهای به حسین امیرعبداللهیان و علی باقری کنی انتقاد کرده و گفته قبلا سخن از لغو همه تحریمها بود حالا میگویند تحریمهای برجامی. اگر قرار است فقط تحریمهای برجامی لغو شوند، مذاکرات وین چه سودی دارد؟
جریانی نزدیک به سعید جلیلی، اما موضع تندتری اتخاذ کرده و معتقدند ایران باید از برجام خارج شود.
کمپین فشار حداکثری علیه ایران ادامه پیدا میکند؟
در آمریکا هم شرایط مشابهی در جریان است. دموکراتهایی که منتقد خروج ترامپ از برجام بودند، دولت بایدن را به ادامه کمپین فشار حداکثری علیه ایران تشویق میکنند. واشنگتن پست روزنامه دموکرات آمریکایی در سرمقالهای به مقاومت ایران در برابر تعویض دوربینهای تاسیسات کرج و از بین رفتن فیلم دوربینها اشاره کرده و گفته این اتفاق دولت بایدن را باید به سمت یک برنامه پشتیبان در مقابل ایران و در جریان مذاکرات احیای برجام سوق دهد.
واشنگتن پست پیشنهاد طرح مجدد پرونده پی ام دی ایران در شورای حکام را داده است
این رسانه نوشته برجام احتمالا برای همیشه از بین رفته است. دولت بایدن باید از شورای حکام آژانس بخواهد که در مورد چهار پرونده پی ام دی یا ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران تحقیق کند. سه پرونده باید مرتبط با ذرات اورانیوم کشف شده در تورقوزآباد، ورامین و مریوان باشد. چهارمین پرونده هم باید تحقیق در مورد مواد شکافت پذیر و سایر فعالیتهای در سایتهایی که اعلام نشدهاند باشد.
واشنگتن پست تاکید کرده هرچند اقدام ترامپ در خروج از برجام حتی از نظر برخی محافل اطلاعاتی در اسرائیل هم احمقانه بوده، اما بایدن نباید به ایران اجازه دهد از این فرصت برای تبدیل شدن به یک قدرت هستهای استفاده کند.
این رسانه تاکید کرده واقعیت دردناک این است که ایران بدون محدودیتهای برجامی به توانایی ساخت بمب اتم نزدیک میشود. غنیسازی ۲۰ درصدی در ژانویه سقف تعیین شده در برجام را شکست و حالا غنی سازی ۶۰ درصدی و حتی به گفته برخی غنی سازی ۹۰ درصدی در جریان است. ایران از سانتریفیوژهای پیشرفتهاش در اعماق فردو استفاده میکند و همه اینها نقض برجام است.
یک قدم دیگر هم از سوی ایران برداشته شده است. ایران در ماه فوریه اعلام کرده تولید صفحات فلزی اورانیوم را از سر گرفته. این قطعات در هسته یک بمب هستهای کاربرد دارند. مقامات انگلیسی، فرانسوی و آلمانی هشدار دادهاند که ایران هیچ استفاده غیر نظامی معتبری از این فلز اورانیوم ندارد و تولید فلز اورانیوم فقط پیامد نظامی بالقوه دارد.
به ادعای اسرائیلیها ایران مواد لازم برای ساخت سه کلاهک هستهای را در دست دارد. بایدن باید پرچینهایی که ترامپ نابود کرده را دوباره بازسازی کند، اما تا این لحظه در حالت بی طرفی باقی مانده.
واشنگتن پست توصیه کرده دولت بایدن به عدم پایبندی ایران به تعهداتش در شورای امنیت سازمان ملل اشاره کند و با این کار تلاش برای محدود کردن برنامه هستهای ایران را چند برابر کند.
این رسانه دموکرات گفته باید ریبرندینگ (تغییر نام تجاری و نحوه معرفی یک برند) اتفاق بیفتند، برجام ضعیف شده. آمریکا باید خط مشی برنامه هستهای ایران را دوباره تعیین کند. بهترین راه برای این شروع هم یک کمپین تهاجمی از طریق ناظران بین المللی یعنی آژانس بین المللی انرژی اتمی است.