اقتصاد۲۴ - چند سالی است اعتراضات کارگری نسبت به حقوق و دستمزد، پایه ثابت اخبار هرروزه شده است، اما طی یک سال اخیر کارکنان رسمی دولت هم به صف معترضان پیوستهاند. بعد از کارکنان رسمی نفت و پتروشیمی و معلمان، حالا کارکنان رسمی سازمان ثبت احوال هم خواستار تغییر وضعیت معیشتی خود هستند.
تورم بالا و فشارهای اقتصادی و معیشتی هر روز بر تعداد معترضان اضافه میکند. اگر تا سال پیش عمده معترضان معیشتی از دل کارگران با قراردادهای موقت و پیمانی بود، حالا کارکنان رسمی دولت هم از حقوق و دستمزد پایین خود شاکی هستند.
کارکنان سازمان ثبت احوال که همگی در استخدام رسمی دولت هستند، جزو همین معترضان تازه وارد هستند. آنها مدتی است اعتراض خود را به شکلهای مختلف از ارسال نامه و مذاکره گرفته تا تجمع میخواهند به گوش مسئولان برسانند.
بیتا نصیری یکی از کارکنان سازمان ثبت احوال در گفتگو با رویداد۲۴ توضیح میدهد: «پویش ما در چهارچوب قانون است و سعی کردیم این کمپین را سراسری جلو ببریم. به همین دلیل هر حرکت اعتراضی ما به صورت هماهنگ و سراسری انجام میشود. با هماهنگی قرار شد در قدم اول نماینده هر اداره با نماینده مجلس شهرستان خود وارد مذاکره شود. این کار را انجام دادیم و برخی نمایندگان مجلس به وزارت کشور نامه ارسال کردند. اما هنوز وزارت کشور که سازمان ثبت احوال زیرمجموعه آن است هیچ پاسخی به ما نداده است.»
حقوق کارمندان ثبت احوال یکسان سازی شود
او با اشاره به مطالبات خود در اعتراضات اخیر میگوید: «مهمترین مطالبه ما یکسانسازی حقوق با سایر سازمانها و ادارات است. در حال حاضر میانگین حقوق در سازمان ثبت احوال بین ۴ تا ۵ میلیون تومان است، درحالی که نرخ تورم سرسام آور است و از طرفی در سایر سازمانها میانگین حقوق بالای ۸ میلیون تومان است.»
سازمان ثبت احوال مدعی است که بودجه لازم برای افزایش حقوق کارمندان به آن تعلق نمیگیرد، اما کارکنان این سازمان معتقدند این سازمان درآمدهای اختصای زیادی از ارائه خدمات کسب میکند و باید بخشی از این درآمد اختصاصی را صرف بهبود وضعیت معیشتی کارکنانش کند.
بیتا نصیری تاکید میکند: «کل کارکنان سازمان ثبت و احوال ۶ هزار نفر هستند، مشکل معیشتی کارکنان سازمان ثبت احوال جدی است، اگر درآمدهای این سازمان را هزینه امور آن کنند میتواند وضعیت معیشتی همکاران و کارکنان مطلوبتر شود. نیرو با ۲۵ سال سابقه کار داریم که حکمش ۴ میلیون تومان است و دریافتیاش به سه میلیون میرسد. بیمه تکمیلی، تامین اجتماعی، صندوق بازنشستگان و صندوق ذخیره کارکنان، دریافتی کارکنان را کمتر از حکمشان میکند.»
بیشتر بخوانید: حقوق سربازان افزایش پیدا میکند؟
حقوق ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی کارمند ثبت احوال
یکی دیگر از کارکنان رسمی سازمان ثبت احوال هم در گفتگو به رویداد۲۴ به محرومیت این کارکنان از فوق العاده اشاره میکند و میگوید: در حال حاضر دریافتی من ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان است درحالی که بیش از ۱۴ سال سابقه کار دارم، کارشناسم و نیروی رسمی هستم.»
او با اشاره به تبعیض میان کارکنان دولت میگوید: «به برخی سازمانها فوقالعاده ویژه تعلق گرفت و حقوقشان به ۱۵ میلیون رسید، اما همین فوق العاده هم نصیب ما نشد. قبلا هم همین اتفاق افتاد. خدمات کشوری چند سال پیش ۵۰ درصد اضافه کرد که تنها ۲۰ درصد به ما تعلق گرفت. اواخر دولت دوازدهم هم مجوزی برای اضافه شدن از طرف دولت صادر شد. اما باز هم ثبت احوالیها از این ۵۰ درصد بینصیب ماندند.»
طبق رتبهبندی شغلی با وجود اینکه سازمان ثبت احوال جزو سازمانهای کلیدی دولت است، اما در دو رتبه مانده به آخر یعنی رتبه ۷۷ از ۷۹ شغلی قرار دارد و به همین دلیل هم میانگین دستمزدی کارکنان آن برابر با کف حداقل حقوق است.
در این رتبه بندی دستمزد، سازمان انرژی اتمی در بالاترین رتبه قرار دارد و بعد از آن کارکنان ایران خودرو و سایپا بیشترین دستمزد را دریافت میکنند که برای امسال کف آن ماهانه ۲۷ میلیون و سقف آن ۱۲۰ میلیون تومان است. البته این فقط دستمزدی است که کارمنان این دو خودروسازی از دولت دریافت میکنند و یک حقوق جداگانه هم از خود از شرکت دریافت میکنند. جالب است که دستمزد این دوخودروساز از حقوق کارکنان شرکت نفت هم بالاتر است و رتبه دستمزد شرکت نفت در جایگاه سوم رتبه بندی شغلی قرار دارد.