تاریخ انتشار: ۱۰:۴۷ - ۰۱ دی ۱۴۰۰

گروه هدف یارانه ۱۲۰ هزار تومانی چه کسانی هستند؟

خبر‌های ضد و نقیض از افزایش یارانه نقدی به ۹۰ تا ۱۲۶ هزار تومان در ماه پیش رو در حالی ازسوی دولتمردان به گوش می‌رسد که کمیل طیبی، اقتصاددان معتقد است تنها بار روانی این خبر منجر به موج جدید گرانی خواهد شد چه رسد به اجرای آن!

اقتصاد ۲۴-  معاون اقتصادی رئیس‌جمهور خبر افزایش دو برابری یارانه‌ها از اول دی ماه را زمانی رسانه‌ای کرد که وزیر اقتصاد، زمان اجرای آن را نامعلوم خواند و گفت: تاکنون تاریخ دقیقی برای افزایش یارانه‌ها در سال جاری اعلام نشده است.

با وجود اینکه محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیس جمهور این خبر را اعلام کرده، اما توضیح رسمی درباره چگونگی پرداخت آن نداده است. هرچند برخی گزارش‌های غیررسمی اعلام کرده اند که دریافت‌کنندگان یارانه معیشتی، گروه هدف این یارانه باشند. به این شکل که دهک‌های یک تا چهار مبلغ ۱۲۶ هزار تومان و پنج تا هفت، مبلغ ۹۰ هزار تومان دریافتی خواهند داشت؛ بنابراین با پرداخت یارانه ۹۰ تا ۱۲۶ هزار تومانی به خانوار‌های دریافت‌کننده کمک معیشتی که مقادیر متفاوتی بین ۵۵ تا ۲۰۵ هزار تومان به همراه یارانه نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی به ازای هر نفر دریافتی دارند، جمع یارانه در ماه به ۸۰۰ هزار تومان می‌رسد.

شوک عرضه پول به اقتصاد

یک اقتصاددان با بیان اینکه منابع یارانه جدید مشخص نیست، به نجواخبر گفت: اگر ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کنیم و منابع آن آزاد شود و این منابع را به صورت مستقیم و به عنوان یارانه به مردم پرداخت کنیم، کاری اشتباه است، زیرا تقویت پایه پولی موجب افزایش تورم خواهد شد و همچنین شوک عرضه پول به اقتصاد وارد می‌شود.


بیشتر بخوانید: یارانه جدید به چه کسانی می‌رسد؟


کمیل طیبی با طرح این پرسش که مگر افزایش قدرت خرید خانوار با این یارانه چقدر افزایش می‌یابد که دولت تصمیم به پول‌پاشی دارد، گفت: خط فقر در حال حاضر در شهر‌های بزرگ ۱۰ میلیون تومان است. با چنین تورمی، یارانه ۹۰ تا ۱۲۶ هزار تومانی چه دردی را می‌تواند دوا کند؟ علاوه بر آن، بار روانی این خبر بلافاصله می‌تواند اثر تورمی داشته باشد.

خبر افزایش یارانه اثر تورمی دارد

به گفته این استاد دانشگاه، منشأ تورم به سه موضوع برمی‌گردد؛ نخست انباشت تورم است که منجر به تورم جدید می‌شود. زمانی هم که فشار هزینه‌ای ازجمله افزایش یارانه نقدی انجام شود، کسری بودجه دولت را افزایش می‌دهد و تورم زا می‌شود. علاوه بر آن، زمانی که یارانه افزایش می‌یابد تقاضای اضافه‌ای را نیز به وجود می‌آورد که این افزایش تقاضا، بار تورمی دارد.

طیبی افزود: منشأ دیگر افزایش تورم، بار روانی اعلام این خبر است، زیرا طرح این موضوع به این معناست که از فردا روزی عده‌ای قیمت‌ها را افزایش دهند.

سیاست غلط افزایش یارانه نقدی

این اقتصاددان با بیان اینکه باید سیاست‌هایی تنظیم شود که تورم را کاهش دهد نه افزایش، گفت: سیاست‌های دولت باید بر کاهش تورم باشد تا قدرت خرید مردم افزایش یابد نه اینکه تورم را افزایش دهیم و سپس تلاش کنیم تا آن را خنثی کنیم.

طیبی ادامه داد: هرچند حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی اقدام درستی است، اما منجر به افزایش یک باره تورم خواهد شد.

سنگ بنای اصلاح نرخ ارز

این استاد دانشگاه گفت: درست است که ارز ۴۲۰۰ تومانی و نرخ‌های نیما و سنا می‌بایست حذف شود، چون سیستم چند نرخی باعث می‌شود بازار سیاه تقویت شود. برای حل این مشکل، یک سیستم تک نرخی شناور تحت یک نظام پویا و کارا تامین اجتماعی لازم است.

طیبی افزود: تامین اجتماعی یعنی منابعی که به وجود می‌آید به درد تولید بخورد و برای مصرف کننده تامین شود نه اینکه برای مردم به صورت مستقیم پرداخت شود. در بسیاری از کشور‌ها دارو به قیمت بازار وارد می‌شود، اما برای مصرف کننده می‌تواند تحت حمایت قرار بگیرد تحت نظام تامین اجتماعی که همه مجموعه‌های بیمه را شامل می‌شود.

منبع: نجواخبر

ارسال نظر