تاریخ انتشار: ۱۳:۴۴ - ۲۳ دی ۱۴۰۰
اقتصاد ۲۴ گزارش می‌دهد؛

رویای فروش نفت ۱۴۰۱ محقق می‌شود؟ /نگاهی به زیر پوست فروش نفت ایران

فروش نفت در سال ۱۴۰۱ ابهامات زیادی را به همراه دارد چراکه هنوز عملکرد فروش ۹ ماهه نخست سال جاری از سوی دولت اعلام نشده است. از این رو پیش بینی برای فروش نفت در سال آینده، اما و اگر‌های زیادی را دارد.

اقتصاد ۲۴- در حالی که قیمت نفت در بودجه حدود ۶۰ دلار در نظر گرفته شده که به اعتقاد دولتی‌ها امکان تحقق آن وجود دارد. البته دولتمردان بر این باورند زمانی که سد تحریم‌ها فرو ریخته شود ایران می‌تواند درآمد‌های نفتی خود را افزایش دهد.

سال هاست فروش نفت ایران در جنگ با تحریم است. اما این موضوع وابستگی اقتصاد به درآمد‌های نفتی را کاهش نداده است.

در همین رابطه محمد علی خطیبی رئیس اسبق امور بین‌الملل شرکت ملی نفت درگفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: طبق وعده دولت سیزدهم وابستگی اقتصاد به درآمد نفتی در بودجه کاهش یافته است.

وی تصریح داشت: علی رغم اینکه هنوز تحقق رقم صادرات ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه نفت در بودجه ۱۴۰۰ اثبات و اعلام نشده؛ فروش نفت برای سال ۱۴۰۱ به نصف رقم سال ۱۴۰۰ رسیده است.

نماینده اسبق ایران در اوپک ادامه داد: تا زمانی که مسئله فروش نفت ایران در شرایط تحریم باقی بماند هر برنامه ریزی برای صادرات غیر قابل پیش بینی است.

به گفته خطیبی؛ طی ماه‌های اخیر با مدیریت اوپک پلاس شرایط بازارجهانی نفت از لحاظ عرضه و قیمت به ثبات نسبی رسیده است. اما برای بودجه سال آینده باید به احتمالات نوسانی عرضه و قیمت نفت نیز توجه ویژه شود.

رئیس اسبق امور بین‌الملل شرکت ملی نفت تأکید داشت: از همان ابتدای سال ۱۴۰۰ کارشناسان و صاحبنظران به محدود سازی فروش و حتی نوسان قیمت نفت در بازار جهانی اشاره داشتند، اما به هیچ یک از این هشدار‌ها توجه‌ای نشد. حالا هم عملکرد فروش نفت در سال جاری از سوی دولت اعلام نشده است.

خطیبی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه باتوجه به ادامه تحریم‌های نفتی، هرگونه تغییر در بازار جهانی نفت تا چه حدی بر فروش صادرات نفت ایران تأثیر گذار است، گفت: تا امروز نرخ نفت در بازار جهانی در مدار ۷۰ دلار تعیین شده و احتمال افزایش قیمت طی ماه‌های آینده در بازار پیش بینی شده است. 

نماینده اسبق ایران در اوپک گفت: این در حالی است که قیمت فعلی نفت در بازار منطقی است و تولید کنندگان طبق نیاز بازار نفت تولید می‌کنند. اما باید در نظر گرفته شود که تمام این شرایط به مدیریت اوپک پلاس بستگی دارد. پس احتمال هر تغییر در قیمت و عرضه نفت وجود دارد.


بیشتربخوانید:صادرات نفت ایران در سال ۲۰۲۲ به چند بشکه خواهد رسید؟


وی تصریح داشت: قیمت نفت در بازار منطقی است و بازار با توجه به نیاز اقدام به تولید و عرضه داشته و ادامه حفظ چنین شرایطی به مدیریت اوپک پلاس بستگی دارد.

خطیبی گفت: حالا با لغو تحریم‌ها احتمال حضور و فروش نفت ایران در بازار بیشتر خواهد شد. اما این حضور باید طبق برنامه ریزی ماهانه اوپک پلاس برای تولید کنندگان نفت باشد. هر ماه با توجه به تقاضا وشرایط بازار قیمت‌ها را تعیین می‌کند. ارزیابی اوپک پلاس از نیاز بازار میزان تولید نفت و عرضه آن را تعیین و ثبات بازار جهانی را تضمین می‌کند.

رئیس اسبق امور بین‌الملل شرکت ملی نفت تأکید داشت: باید پذیرفت که میزان اعلامی اوپک پلاس مبنی بر تولید نفت با توجه به نیاز و عرضه آن به بازار روند منطقی است چراکه از رسوب و انباشت مازاد تولید در بازار و در نتیجه ریزش قیمت نفت جلوگیری خواهد کرد.

این کارشناس بازار نفت تأکید داشت: هنوز نمی توان به فروش منطقی نفت ایران در بازار اطمینان داشت. تا زمانی که تحریم ها باقی است، تردیدها برای صادرات نفت ادامه دارد. همین موضوع تردید ها را برای تکیه اقتصاد به درآمد نفتی کشور بیشتر می کند.

ارسال نظر