اقتصاد24- چهار ویژگی شفافیت، نرخ سود بالاتر، تخصیص بهینه نقدینگی و حذف دلالان میتواند در جایگزینی بازار سرمایه به جای نظام بانکی در جهت رونق تولید موثر واقع شود.
با گذشت بیش از چهار سال از الزام دولت به خروج بانکها از بنگاهداری، همچنان شاهد پافشاری این بخش از نظام مالی به ادامه روند حضور غیرموثر در بخشهای غیرتولیدی هستیم. از اینرو سپردههای آحاد جامعه به جای روانهشدن در بستر تولید، در زمین و داراییهای ثابت غیرمولد پارک شدهاند، اما با فرهنگسازی در خصوص ورود به بورس و بازار سرمایه میتوان هم به خروج بانکها از بنگاهداری کمک کرد و هم نقدینگی سرگردان را به سمت تولیدکننده واقعی هدایت کرد.
در این رابطه، سیدناصر موسویلارگانی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به اقتصاد24، گفت: جذب پول توسط سپردههای بانکی، دستاوردی جز پارک نقدینگی در مقصدی نامربوط ندارد.
وی با انتقاد از روش فعلی بانکداری، گفت: با روش کنونی تنها شاهد سرازیر شدن نقدینگی به بخش غیرمولد اقتصادی کشور هستیم. از اینرو نباید انتظار رونق تولید را داشته باشیم.
این نماینده مجلس با انتقاد به رویه بنگاهداری بانکها، افزود: چهار سال پیش نمایندگان مجلس قانون «رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور با خروج بانکها از بنگاهداری» را تصویب کردند که به موجب آن بانکها میبایست ظرف مدت سه سال از بحث بنگاهداری خارج شوند، اما متاسفانه میبینیم که این موضوع مورد توجه قرار نگرفته است.
گفتنی است با خروج بانکها از بنگاهداری و اتکا به توانمندی سایر قسمتهای اقتصادی در جذب نقدینگی میتوان به رونق تولید امیدوار بود. به عقیده موسویلارگانی یکی از راههای جایگزین در تامین مالی به جای نظام بانکی، میتواند بازار سرمایه باشد، چراکه در این بازار نقدینگی دقیقاً در اختیار تولیدکننده قرار میگیرد و به این روش جلوی سرگردانی پول و سرازیری آن به سمت سفتهبازی در بازار ارز و طلا گرفته میشود. از سویی دیگر چون معاملات در بورس در بالاترین حد از شفافیت قرار دارند، به کاهش مشکلات اقتصادی ناشی از فساد کمک میکند. یکی دیگر از ویژگیهای متمایز بورس نسبت به بانک، بالاتر بودن نرخ بازده در این بازار است که میتواند در جذب نقدینگی از سوی سرمایهگذاران موثر واقع شود.
وی در پایان افزود: اگر دولت اهتمام ویژهای در آشنایی عموم مردم به بازار سرمایه داشته باشد، میتوان امیدوار بود که فرهنگ سپردهگذاری در بانک به تزریق نقدینگی به بورس و نهایتاً رونق تولید تبدیل شود.