اقتصاد۲۴- رونامه دنیای اقتصاد از خروج ۹۹ هزار میلیارد پول حقیقی از بازار سهام خبر داده است.
از مرداد ۹۹ که روند نزولی شاخص آغاز شد تا دی ۱۴۰۰ حدود ۹۹ هزار میلیارد نقدینگی از بازار خارج شده است که ۱۰ برابر کل درآمدهای نفتی ایران در سال گذشته است.
شاخص کل بورس از کانال دو میلیون تومان به یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد رسیده است. این شاخص از مرداد ۹۹ تا دی ۱۴۰۰ حدود ۳۳ درصد افت کرده است.
بیشتر بخوانید: بیپولی مفرط در بازار سهام/ بورس ارزندهتر نمیشود
اما شرایط سایر بازارهای مالی در این مدت چگونه بود؟
رشد ۲۵ درصدی دلار
قیمت دلار در بازار آزاد مرداد ۹۹ حدود ۲۲ هزار و ۳۰۰ تومان بود که پس از گذشت حدود ۱۷ ماه با ۲۵ درصد رشد به ۲۷ هزار و ۹۲۰ تومان رسید.
نرخ ارز آمریکایی در آذر و دی ماه ۱۴۰۰ به کانال ۳۰ هزار تومان رسید، اما در نیمه دوم دی ماه با روند نزولی همراه شد و به مرزهای پایینتر رسید.
قیمت دلار در این ۱۷ ماه به دلایل مختلف نوسانهی زیادی را ثبت کرد، اما در روزهای پایانی دی ۱۴۰۰ نسبت به نیمه مرداد حدود ۲۵ درصد رشد کرده است.
قیمت طلا چقدر افزایش داشت؟
قیمت طلا در بازار مرداد ۹۹ حدود یک میلیون و ۲۷ هزار تومان اعلام شده بود. طلا در دی ۱۴۰۰ یک میلیون و ۲۲۷ هزار تومان نرخ گذاری شد.
نرخ فلز گرانبها در این ۱۷ ماه حدود ۱۹ درصد رشد داشته است، اما شاخص بورس حدود ۳۳ درصد کاهش را ثبت کرد.
افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت پراید
در بازار مرداد ۹۹ قیمت پراید ۱۱۱ حدود ۹۳ میلیون تومان بود که در دی ۱۴۰۰ به ۱۸۷ میلیون تومان رسیده است.
قیمت پراید در بازه زمانی مشابه رشد ۲۵ درصدی دلار و کاهش ۳۳ درصدی شاخص بورس، حدود ۱۰۰ درصد رشد کرده است.
میتوان گفت خرید یک پراید در تابستان ۹۹ و فروش آن در دی ۱۴۰۰ برای دلالان بازار خودرو بیشتر از سهامداران بورس بازدهی مثبت را داشته است.
افزایش قیمت و معاملات مسکن
متوسط قیمت مسکن مرداد ۹۹ در شهر تهران برای هر متر مربع ۲۳ میلیون تومان بود که بر اساس آمار بانک مرکزی در آذر ۱۴۰۰ متوسط قیمت مسکن در تهران به ۳۲٫۹ میلیون تومان افزایش داشته است.
در برابر رشد ۱۰۰ درصدی قیمت پراید و افت ۳۳ درصدی بورس، متوسط قیمت مسکن در تهران حدود ۴۲ درصد رشد کرده است.
همچنین معاملات مسکن در مرداد ۹ هزار معامله ثبت شده است که تا دی ۱۴۰۰ با حدود هشت درصد رشد به ۱۰ هزار معامله نزدیک شده است.
نزول بورس و بازدهی مثبت دیگر بازارها
بازار سهام در بازدهی ۱۷ ماهه حدود ۳۳ درصد نزول شاخص را ثبت کرد در حالتی که بازارهای مالی دلار، طلا، مسکن و خودرو با افزایش قیمت و بازدهی مثبت همراه بودند.
این افزایش قیمتها در دوره نزول شاخص بورس در حالی اتفاق افتاده است که در دوره اوج بازار سهام ۲۵ اقتصاددان در نامهای مدعی تاثیر شاخص بورس بر تورم شده بودند.
حال با گذشت یک سال، همزمانی نزول شاخص و افزایش قیمتها و بازدهی مثبت بازارها این سوال مطرح است که آیا بازار سهام همچنان در تورم و افزایش قیمت ۱۰۰ درصدی پراید موثر بوده است؟