اقتصاد۲۴- موضوع تعرفههای پرستاری همواره یکی از دغدغههای این قشر از جامعه بهداشت و درمان کشور بوده است. پرستاران چندین سال است که خواستار اجرای قانون تعرفه خدمات پرستاری شده و هر بار مشکلاتی بر سر راه این مهم ایجاد شد.
از تصویب قانون تعرفه گذاری خدمات سلامت ۱۴ سال میگذرد با این حال در این ۱۴ سال دولتهای گوناگون و شورای عالی بیمه زیر بار اجرای این قانون نرفتند تا در روز پرستار سال ۹۹ که رهبر انقلاب بر اجرای این موضوع تأکید کردند و امسال نیز این موضوع دوباره از زبان ایشان تکرار و خواستار اجرای این قانون شدند. با دستور رهبر انقلاب کلیه ارگانهای ذیربط موظف شدند تا هرچه زودتر این قانون بر زمین مانده را اجرا کنند.
انتظارها برای اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات سلامت به سر رسید
روز گذشته محمد میرزابیگی، رئیس کل سازمان نظام پرستاری و عباس عبادی معاون پرستاری وزارت بهداشت در همایش مشترک مدیران پرستاری دانشگاههای علوم پزشکی و هیئت مدیرههای نظام پرستاری سراسر کشور، از اجرای این قانون خبر دادند.
به گفته عبادی کارهای نرم افزاری و سخت افزاری برای اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری در شرف عملیاتی شدن است، اما پول آن ممکن است در اردیبهشت و خرداد به حساب پرستاران واریز شود. عبادی در این رابطه اظهار کرد: اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری موجب استقلال مالی و حرفهای پرستاران میشود و به عادلانهتر شدن توزیع منابع سلامت و نیز بهبود معیشت پرستاران کمک میکند، اما مهمتر از آن استقلال و رشد حرفهای است که با اجرای این قانون محقق میشود. استقلال مالی قدرت میآورد، بنابراین اجرای این قانون به اقتدار و قدرت حرفه پرستاری کمک میکند.
از سوی دیگر اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری میتواند به اصلاح نظام فی فور سرویس کمک کند. ما نظامهای مختلف پرداخت در جهان داریم. روش درست این است که بین درمانگر و گیرنده خدمت (بیمار) ارتباط مالی وجود نداشته باشد و قرار نیست بیمارستان بنگاه مالی باشد.
اما پرسش اینجا است که در صورت اجرای این قانون چه مقدار بر دریافتی پرستاران از کارانهها افزوده خواهد شد و با اجرای این قانون یا تأثیری بر اضافه کار و یا مسائل دیگر رفاهی پرستاران خواهد داشت. میرزابیگی در این رابطه گفته است که اجرای قانون تعرفه گذاری هیچ ربطی به حقوق، اضافه کار و سایر مزایای رفاهی پرستاران ندارد و فقط به ساماندهی کارانه و افزایش آن منجر میشود و در واقع با اجرای قانون تعرفه گذاری، ارزش نسبی خدمات پرستاران مانند سایر گروههای پروانه بر اساس ضریب کا محاسبه شده و این خدمات با مهر نظام پرستاری پرستاران به نام خودشان ثبت میشود.
میرزا بیگی تصریح کرد: اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری دو دستاورد مبارک برای پرستاران خواهد داشت که یکی ارتقای جایگاه، هویت و منزلت حرفهای و دیگری بهبود وضعیت معیشت پرستاران است.
چقدر به حقوق پرستاران افزوده میشود؟
رئیس کل سازمان نظام پرستاری یادآور شد: با اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری به طور میانگین حدود سه میلیون تومان به کارانه پرستاران اضافه میشود و از ابتدای دی ماه کارانه پرستاران بر اساس این قانون محاسبه و پرداخت میشود.
با این حال از نظر محمد شریفی مقدم این مقدار افزوده شده به حقوق پرستاران در صورت عملیاتی شدن قانون تعرفهگذاری پرستاران متفاوت است.
میزان خدمات پرستاری چقدر باید باشد؟
شریفی مقدم اظهار کرد: در صورتی که قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری عملیاتی شود، باید دو برابر متوسط حقوق به کارانهها افزوده شود. تعرفه گذاری، ارزش گذاری خدمات پرستاری را واقعی میکند.
بیشتر بخوانید: ۸ هزار پرستار در خطر بیکاری
دبیرکل خانه پرستار یادآور شد: اجرای ناقص قانون هیچ تاثیر مثبتی بر وضعیت فعلی پرستاران ندارد به عنوان مثال اگر یک پرستار ۵۰۰ هزار تومان کارانه دریافت میکند با اجرای قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری، این کارانه به مرز یک میلیون تومان خواهد رسید و عملا تأثیری بر وضعیت پرستاران نخواهد داشت.
وی افزود: باید شش هزار میلیارد تومان اعتبار برای اجرای این برنامه اختصاص داده شود اما این شش هزار میلیارد تومان واقعی نیست و ۴۰ درصد آن به سایر کارکنان بیمارستانها و ۶۰ درصد آن به کارانه پرستاران اختصاص پیدا خواهد کرد.
شریفی مقدم بیان کرد: از سوی دیگر باید تمامی خدمات مورد به مورد محاسبه شود در حالی که این موضوع را مدنظر قرار نداده و آمدهاند متوسط خدمات یک پرستار به یک بیمار در طول یک روز کاری را در نظر گرفته و بر اساس آن کارانه را محاسبه کردهاند. در این شیوه بیمار را یک بسته در نظر گرفتهاند و به میزان خدمات پرستاری که یک بیمار میگیرد وزن دادهاند.
وی یادآور شد: این دریافتی پرستاران مشمول مالیات شده و بر اساس فرمول مالیات، ۱۰ درصد مالیات از این کارانه کاسته میشود.
کدام واقعیت درست است؟
مقایسه گفتههای میرزابیگی و شریفی مقدم نشان میدهد که هنوز توافقی بر سر مبلغ پرداختی در صورت اجرای عملیاتی شدن تعرفهها وجود ندارد چرا که از نظر میرزابیگی سه میلیون تومان بر حقوق پرستاران افزوده میشود در حالی که شریفی مقدم بر افزوده شدن دو برابر متوسط حقوق به کارانهها تأکید دارد. به هر حال آنچه تا امروز بر سر آن توافق وجود دارد عملیاتی شدن قانون تعرفه خدمات پرستاری است که این امید وجود دارد تا زندگی پرستاران را متحول کند.
منبع: جامعه ۲۴