اقتصاد24 – بازارهای اقتصادی به کدام سمت میرود؟ این، سوال متداول این روزهای مردم است. با راکد بودن بازار مسکن و کم شدن قدرت خرید بسیاری از اقشار برای خرید خانه، حالا بیشتر پولهای سرگردان دست مردم به سمت بازارهایی میرود که تب و تاب بیشتری دارند؛ مانند بازار طلا و سکه یا ارز.
اما در این میان، آیا میتوان پیشبینی درستی از بازارهای اقتصادی مانند بازار ارز یا سکه داشت؟ برخی از کارشناسان معتقدند که بازارها با نزدیک شدن به ماه رمضان با تب و تاب بسیاری روبرو میشود اما عدهای هم معتقدند که وضعیت اقتصادی آنقدر باثبات نیست که بتوان آن را پیشبینی کرد.
نمیتوان پیشبینی کرد
آلبرت بغوزیان اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در این رابطه معتقد است که نمیتوان پیشبینی مشخص و درستی از بازارها آن هم در شرایط فعلی داشت. وی به اقتصاد24 میگوید: «امسال بر خلاف سالهای قبل که یک ثبات نسبی در بازار حاکم بود، بازارها به سمتی رفتهاند که نمیتوان به راحتی آن را پیشبینی کرد. شاید سال قبل راحتتر میتوانستیم یک پیشبینی مشخص از بازارهای قبل از ماه رمضان داشته باشیم اما در وضعیت فعلی، قابلیت پیشبینی بازارها از بین رفته و نمیتوان یک برآورد مشخصی از بازارها داشت.»
به گفته وی، در درجه اول بانک مرکزی باید تکلیف خود را با نظام ارزی مشخص کند؛ یا در مورد برخی کالاها باید سیاست ارز دولتی اعمال کند و یا با سیاستهای تعرفهای آن را مدیریت کند. از طرف دیگر در بحث اصلاح ساختار نظام بانکی وضعیت سود در بلاتکلیفی به سر میبرد و برخی بانکها خارج از دستورالعمل رفتار میکنند. باید وضعیت روشن شود و نظام نظارت بر قیمتها در کنار آن صورت گیرد.
مردم مقصرند؟
بغوزیان تاکید میکند که اگر این موارد رعایت شود، میتوان به بهبود بازارها امید داشت اما در غیر این صورت امیدی به بهبود آن نیست.
وی در خصوص روانه شدن مردم به سمت بازارهای مختلف و نقش آنها در ایجاد تحول در حوزه اقتصاد، میگوید: «به نظر من مردم اینجا تابع بازار هستند تا عامل. یعنی به نظر نمیرسد که رفتار مردم و حرکت آنها به سمت بازارهایی مانند طلا و سکه یا ارز سبب تنشهای قیمتی شود. با این حال، به مردم توصیه میکنم که انصاف داشته باشند و با یک تلنگر به سمت یک بازار نروند تا آن بازار شاهد افزایشهای غیرمنطقی نشود.»
این استاد دانشگاه معتقد است که مردم الان نگران قدرت خرید خود هستند و هیجان بازار تاثیر کمی از رفتار مردم گرفته است.