اقتصاد۲۴- در حال حاضر بازار سرمایه با رکود عمیق مواجه شده و فعالان بازار سرمایه عمدهترین دلیل آن را بی اعتمادی مردم به بازار و کاهش ورود نقدینگی جدید میدانند، هرچند برخی دیگر از فعالان بازار عواملی همچون دولتی بودن بورس، نقش دولت در کنترل بورس، دلالها و حقوقیهای نوسان بگیر و... میدانند، با این حال نقش نقدینگی را باید پررنگتر از همیشه در نظر گرفت.
در سال ۱۴۰۰ حجم نقدینگی در بورس کمتر از سال گذشته بوده به طوری که نقدینگی در دورههای رکود بازار کمتر از ۱ درصد و در دورههای رونق به ۲ درصد میرسید و در زمانی که شاخص کل بورس به ۲ میلیون واحد رسید این نسبت تا ۱۴ درصد نیز هم جهش یافت که نشان میداد حقیقیها به سمت بورس هجوم آورده اند و باعث رشد قابل توجه ارزش معاملات شدند؛ و اکنون نسبت نقدینگی ۱.۵ درصد است که در صورتی که این نسبت به حدود ۲ درصد و بالاتر برگردد، میتوان به بهبود وضعیت بازار خوشبین بود.
سیاست کنترل نقدینگی از طریق بازار سرمایه
آلبرت بغزیان استاد اقتصاد با اشاره به اینکه دولت در دو سال اخیر با کسری بودجه مواجه بوده، به همین دلیل سیاست کنترل نقدینگی از طرریق بازار سرمایه و انتشار اوراق را دنبال کرده است، اظهار کرد: از آنجایی که مردم سرمایه خود را در بازار از دست داده اند عملا توان خرید سهام جدید را ندارند.
بیشتر بخوانید: افت ۱۹۵ واحدی شاخص بورس امروز ۲۷ بهمنماه ۱۴۰۰
بغزیان با بیان اینکه در موقعیت کنونی نقدینگی جدید میتوانند بازار سرمایه را رو به جلو حرکت دهد، افزود: در چند وقت گذشته مردم که سرمایههای خود را از دست داده اند تمایلی برای خرید سهام ندارند و همین مساله به فشار فروش افزوده است. از طرف دیگر دولت و حقوقیها حمایتی از بازار نداشته اند، به همین دلیل شاخص کل بورس وارد یک فاز اصلاحی و طولانی شده و سهامداران خرد هم سردرگم هستند.
او با تاکید بر اینکه دولت باید از ابزارهای خود برای حمایت فعالیت شرکتهای بورسی استفاده کند، اظهار کرد: وقتی شرکتها زیر فشار تورم و مالیات قرار میگیرند حاشیه سود چندانی نخواهند داشت، به همین دلیل سهامداران خرد هم سهام خود را عرضه میکنند و فشار فروش چند برابر میشود؛ بنابراین تا زمانی که اعتماد عمومی به بورس برنگردد همین سناریو تکرار خواهد شد.
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه مسئولان جدید بورس با توجه به وعدههایی که داده بودند نظارت و شفاف سازی در بازار سرمایه را بیشتر میکردند، اظهار کرد: در چند سال اخیر بسیاری از شرکتها وعده اتفاقات بزرگ در زمان عرضه اولیه و ... داده بودند، اما در همین مدت بسیاری از آنها وارد زیان شدند از این رو مردم اعتماد خود را نسبت به بازار از دست داده اند.
در شرایط کنونی بسیاری از فعالان بازار سرمایه با توجه به اینکه معاملات در محدوده ۳ هزار میلیارد تومان در حال انجام است رسیدن به این محدوده را محملی برای رشد بازار میدانند، از این رو اگر نقدینگی الان که حدود ۴۶۵۰ هزار میلیارد تومان هست را در نظر بگیریم ۲ درصد این مقدار ماهانه ۹۰-۹۵ هزار میلیارد تومان میشود؛ بنابراین ارزش معاملات، در ۲۱ روز کاری باید به طور متوسط از ۴۵۰۰ میلیارد تومان بگذرد و اگر این اتفاق نیفتد به طور قطع رکود در بازار همچنان باقی میماند.
منبع: بازار