اقتصاد۲۴- مصطفی پورکاظم شایسته، معاون امور مقابله و هماهنگی حقوقی در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در خصوص اقدامات صورت گرفته برای مبارزه با قاچاق کالا در راستای حمایت از تولید گفت: قاچاق یک پدیده چندوجهی و به شدت متاثر از وضعیت اقتصادی هر کشور است.
وی افزود: هرچه قدر که وضعیت اقتصادی هر کشوری سالم تر، تجارت خارجی و داخلی رسمی آن آسانتر باشد و مسائل مالی و ارزش پول و سایر ملزومات اقتصادی آن روانتر باشد، عرصه برای قاچاق تنگتر میشود.
معاون امور مقابله و هماهنگی حقوقی در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز خاطرنشان کرد: روند قاچاق در کشور از سال ۱۳۹۳، حدود ۲۵ میلیارد دلار برای کالای ورودی و خروجی تخمین زده شد و طی سالهای ۹۴ و ۹۵ و ۹۶ نیز حدود ۱۰ میلیارد دلار از حجم قاچاق کشور کاسته شد.
وی افزود: مشخصه سال ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ با توجه به وضعیت اقتصادی کشور این بود که ما در قاچاق خروجی نیز به تعبیری دارای مزیت شدیم، چون در گذشته به طور سنتی فقط قاچاق سوخت انجام میشد، اما با توجه به تغییراتی که در پول ملی و همچنین در حوزه ارز صورت گرفت و بخشی از منابع مالی ما نیز مورد تحریم ظالمانه دشمن قرار گرفت لذا بخش عمده کالاها و مایحتاج داخلی هم مزیت پیدا کرد که از کشور خارج شود.
پورکاظم شایسته تصریح کرد: سیر قاچاق ورودی و خروجی در حال حاضر نزولی است اگرچه با وجود این وضعیت اقتصادی کشور و مشکلاتی که داشتیم قاچاق کالا میتوانست چند برابر میزان فعلی باشد.
معاون امور مقابله و هماهنگی حقوقی در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اشاره به فرمان و تأکید مقام معظم رهبری در سال ۱۳۸۱ مبنی بر لزوم مدیریت و برخورد با قاچاق از پیش از مبادی تا سطح عرضه گفت: اگر ما بر اساس ماده ۱۳ قانون، شناسه و کد رهگیری کالا به ویژه در مورد کالاهای حجیم و بزرگ و لوازم خانگی را انجام دهیم دیگر نیازی به برخورد با مغازه دار هم نخواهیم داشت.
این مقام مسئول از برخورد هماهنگ شده با چند باند سازمان یافته و کلان در حوزه قاچاق لوازم خانگی در غرب و جنوب کشور خبرداد و گفت: حجم قابل توجهی از این انبارهای قاچاق مصادره شد.
پورکاظم شایسته عنوان کرد: اولین کالایی که بیشترین حجم کشفیات قاچاق و پروندهها را دارد در حوزه لوازم خانگی است.
معاون امور مقابله و هماهنگی حقوقی در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه ۱۴.۳ دهم درصد از لوازم خانگی در سال ۱۳۹۹ قاچاق بوده گفت: ما امسال و سال ۱۴۰۱ باید این حجم از قاچاق را به زیر ۱۰ درصد برسانیم.
بیشتر بخوانید: یکه تازی لوازم خانگی در مسیر صنعت خودرو
چرا بعد از اجرای هر طرح مبارزه با قاچاق قیمت لوازم خانگی زیاد میشود؟ /پرهامفر: صرف ممنوعیت واردات برای رشد تولید کافی نیست
امیرمحمد پرهام فر، مدیرکل دفتر پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز درمورد راهکارهای مبارزه با قاچاق کالا و ارز و همچنین اقدامات صورت گرفته در این زمینه گفت: در این چهار سال که واردات لوازم خانگی به کشور ممنوع شده اتفاقات خوبی در بخش تولید افتاده که هیچ تردیدی در آن نیست، اما مشکل این است که کالای تولید داخل به اندازه نیاز بازار تأمین نمیشود.
وی با بیان اینکه تقاضا در بازار برای کالای مطلوب با قیمت مناسب همواره وجود داشته و دارد، افزود: اگر تولیدکننده ایرانی توانست در این بازار سهم خودش را پیدا کند که عالی است، اما متاسفانه در برخی گروههای لوازم خانگی داخلی، میزان تولید ما حداکثر ۱۵ تا ۲۰ درصد از نیاز بازار را جواب میدهد.
مدیرکل دفتر پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ادامه داد: به عنوان مثال در حوزه جاروبرقی و مایکروفر میزان تولید کمتر از میزان تقاضا است و یا مثلا ماشین لباسشویی که در داخل تولید میشود از نظر قیمت و کیفیت با کالای خارجی خیلی فاصله دارد.
پرهام فر تصریح کرد: اگر تولیدکننده داخلی، بازار را به نحو مناسبی تأمین میکرد دیگر بعد از اجرای هر طرح مبارزه با قاچاق کالا، قیمتها افزایشی نمیشدند، اما چون تأمین بازار دچار مشکل است، هر طرحی هم که برای مبارزه با قاچاق اجرا کنیم، بلافاصله اثرش را روی قیمتها میگذارد بطوری که گویا کالای قاچاق سهمی در تأمین بازار دارد.
وی همچنین به فرمایشات مقام معظم رهبری و گلایه ایشان از افزایش قیمتها و نادیده گرفته شدن حقوق مصرف کننده نیز اشاره و تأکید کرد: صرف اینکه بگوییم با ممنوعیت و محدودیت از تولید حمایت کردیم درست نیست چراکه حداقل تجربه سه چهار سال اخیر این را نشان نمیدهد.
مدیرکل دفتر پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اشاره به اینکه کالاهای لوازم خانگی با همکاری تولیدکنندگان داخلی مشمول شناسه کالا و کد رهگیری شدند، گفت: یکی از خاصیتهای کد رهگیری این است که تعداد دقیق تولید محصولات لوازم خانگی را مشخص میکند آن وقت وزارت صمت هم با یک برآورد درست از مصرف کالا در داخل میتواند تناسبی بین آنها برقرار کند و جلوی قاچاق و واردات را بگیرد و صد درصد کالاها از کانال داخلی تولید و تأمین شود، اما متاسفانه این کار انجام نمیشود.