اقتصاد۲۴- یک مقام ارشد سازمان فضایی آمریکا روز دوشنبه ۲۸ فوریه (۹ اسفند) گفت ناسا در حال بررسی راههایی برای نگهداشتن ایستگاه فضایی بینالمللی در مدار بدون کمک روسیه است.
کتی لودرز، مدیر بخش ماموریت فضایی ناسا، با این حال تایید کرد که عملیات مشترک ایالات متحده و روسیه در ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) در بحبوحه تیرگی شدید روابط در پی تهاجم روسیه به اوکراین، تحریمهای اقتصادی بعدی و تنشهای لفظی فزاینده در حال حاضر به طور عادی ادامه داشته و قطع یا مختل نشده است.
او افزود: «ما وضعیت را همچنان زیر نظر خواهیم داشت، اما مراکز کنترل ما با هم کار میکنند. هیچ نشانهای در کاهش همکاری را در سطح کاری دریافت نکردهایم که همتایان ما تعهد به انجام ماموریت در ایستگاه فضایی بینالمللی را رها کرده باشند. ما به عنوان یک تیم درست مانند سه هفته پیش عمل میکنیم؛ کنترلرهای پرواز و تیمهای ما هنوز با هم صحبت میکنند، ما هنوز با هم تمرین میکنیم، هنوز با هم کار میکنیم.»
تنشها زمانی میان سازمانهای فضایی روسیه و آمریکا بالا گرفت که جو بایدن اعلام کرد تحریمها علیه مسکو به خاطر جنگ بر ضد اوکراین، برنامه فضایی این کشور را هم شامل میشود. در واکنش رئیس سازمان فضایی روسیه ضمن تهدیدی تلویحی گفته بود روسیه میتواند همکاری با آمریکا را در ایستگاه فضایی بینالمللی متوقف کند؛ امری که سقوط آن به داخل خاک آمریکا یا اروپا را در پی خواهد داشت.
دیمیتری روگوزین با بیان اینکه مدار و موقعیت ایستگاه فضایی بین المللی توسط موتورهای ساخت روسیه کنترل میشود، در رشتهتوییتی گفت: «اگر همکاری با ما را متوقف کنید چه کسی ایستگاه فضایی بینالمللی را از سقوط خارج از کنترل مداری به داخل ایالات متحده یا اروپا نجات میدهد؟»
بیشتر بخوانید: تهدید آمریکا و اروپا از ایستگاه فضایی بین المللی
آقای روگوزین اضافه کرد: «احتمال سقوط این سازه ۵۰۰ تنی بر روی هند و چین هم وجود دارد. آیا میخواهید آنها را با چنین چشماندازی تهدید کنید؟ ایستگاه فضایی بینالمللی بر فراز روسیه پرواز نمیکند، بنابراین همه خطرات متوجه شماست. آیا برای آنها آمادهاید؟»
ایستگاه فضایی بینالمللی بزرگترین سازه ساخته بشر در فضا است که با همکاری تیمی از دانشمندان چندین کشور مختلف به ماموریت میپرازد. برای مثال روسیه پیشرانه و رانشگرهای مورد نیاز برای نگه داشتن این ایستگاه در مدار را فراهم میکند، در حالی که ایالات متحده مسئول تامین بخش عمدهای از نیروی برق ایستگاه و همچنین ژیروسکوپهای قدرتمندی است که میزان انحراف مداری را تعیین میکنند.
جدیدترین فضاپیمای متعلق به آمریکا ساخته شرکت «نورتروپ گرومن» (Northrop Grumman) که هفته پیش به بهرهبرداری رسید میتواند بدون کمک روسیه ارتفاع ایستگاه را افزایش دهد، اما نمیتواند جای سیستمهای پیشران روسی را بگیرد.
لودرز گفت: «اگر ما نتوانیم به طور مسالمتآمیز در فضا به عملیات خود ادامه دهیم، روزی غمانگیزی برای ماموریتهای بینالمللی خواهد بود.»
روز جمعه، ایلان ماسک، رئیس شرکت فضایی اسپیس ایکس، در پاسخ به رگبار توئیتهای کنایهآمیز دیمیتری روگوزین، مدیر برنامه فضایی روسیه که میگفت چه کسی ایستگاه فضایی بینالمللی را از یک سقوط غیرقابل مهار نجات میدهد، لوگوی شرکتش را توییت کرده بود.
با این حال کارشناسان میگویند اسپیسایکس هنوز به زمان احتیاج دارد تا بتواند به لحاظ فنی جای فناوری روسیه را در نگهداری از ایستگاه فضایی در مدار بگیرد.
منبع: یورونیوز