اقتصاد24- در حالی گازرسانی به استان گرمسیر سیستان و بلوچستان هزینه 7500 میلیارد تومانی بر دوش دولت نهاده است که به عقیده کارشناسان، گازرسانی به این مناطق برخوردار از نعمت خورشید، فاقد توجیه اقتصادی بوده و تنها سبب افزایش مصرف سوخت میشود.
زمستان گذشته نیز مردم سیستان و بلوچستان وقت خود را در صفهای عریض و طویل دریافت گاز طبیعی سپری کردند. این در حالی است که 30 ماه پیش دولت طرح گازرسانی به این استان را با هزینهای بالغ بر 7500 میلیارد تومان کلید زد. اما سوال اینجاست که چرا در مناطق گرمسیر و برخوردار از نعمت خورشید، از سایر منابع تامین انرژی که هزینه کمتری نسبت به گازرسانی دارد، بهره گرفته نمیشود؟
از سویی دیگر کارشناسان انرژی معتقدند گازرسانی در شرایط فعلی کشور که مصرف انرژی افسار گسیخته است، امری ناصواب و به زیان صادرات نفت و گاز کشور است.
علی بختیار، عضو کمیسیون انرژی مجلس در این باره به اقتصاد24، گفت: یکی از دلایل شدت پیدا کردن مصرف بیرویه انرژی در کشور، گازرسانی به نقاط غیرضرور بوده است. یکی از این مناطق، استان سیستان و بلوچستان بود که به رغم تبلیغات گسترده در خصوص عملیات گازرسانی به این استان اما همچنان مردم این منطقه در زمستان در صفهای طولانی کپسول گاز و نفت وقت میگذرانند.
به گفته این نماینده مجلس در استانی همچون سیستان و بلوچستان که از نعمت خورشید بیوقفه بهرهمند هستند میتوان از انرژیهای جایگزین گاز برای تامین گرمایش در زمستان بهره برد. با این روش، هم در هزینه انتقال گاز به این مناطق صرفه جویی به عمل میآید و هم در مصرف سوخت. از سویی دیگر از انرژی رایگان خورشید هم میتوان به منظور تامین رفاه برای ساکنین مناطق بهره برد.
وی معتقد است که قرار دادن برق رایگان در اختیار ساکنین این استان بسیار ارزانتر از گازرسانی خواهد بود، ولی سیاستگذار که شورای عالی انرژی است و مقرر بوده به جای وزارت نفت، سیاستهای انتقال انرژی را راهبری کند، نشان داده که نهاد چندان کارآمدی نیست. در مجموع مسئلهای که در حال حاضر بسیار حائز اهمیت بوده و باید به آن پرداخته شود، ایجاد سند راهبردی انرژی و عمل به آن است. تشکیل این سند میتواند تا حد زیادی مصرف انرژی را به صورت علمی و کاربردی کنترل کند.