اقتصاد24 - ایران از جمله کشورهایی است که سطح مناسبی از دسترسی ۹۹ درصد جمعیت شهری و ۷۵ درصد روستاییان به آب آشامیدنی را فراهم کرده است. در کنار این دستاورد مهم، جوامع انسانی متأثر از تنشهای آبی در سالهای اخیر در ایران به شدت افزایش یافته به طوری که در تابستان ۱۳۹۷، بیش از ۴۰ درصد جمعیت کشور تحت تنش آبی بودند.
پس از بارانهای سیلآسا که همزمان با آغاز سال ۱۳۹۷ اتفاق افتاد، این سوال ایجاد شد که آیا بارانهای اخیر میتواند فاصله ایران را با بحران آب زیاد کند؟ اما کارشناسان بر این عقیدهاند که این انتظار که افتهای سالهای قبل کمبود آب در ایران هم جبران شود، خیلی منطقی نیست، چرا که بارانهای یک ساله نمیتواند مشکلات چندین ساله را برطرف کند.
در این باره، محمد حاج رسولیها - مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران در پاسخ به این سوال تاکید کرد که با اتکا به یک سال بارندگی نمیتوان در مورد این مساله قضاوت کرد، اما بسیاری از بخشهایی که به خط قرمز نزدیک شده بود، شرایط بهتری را تجربه میکند.
او با تاکید بر این مساله که ایران همچنان با کسری مخزن زیادی در منابع آبهای زیرزمینی روبهروست، تصریح کرد: با بارشهای سالانه یک ساله این میزان جبران نمیشود، اما میتوان گفت که افت آب زیرزمینی را در سال جاری شاهد نباشیم.
حاجرسولیها با تاکید بر این مساله که ذخایر سدهای ایران در تمام مناطق یکسان نیست، اظهار کرد: حدود ۲۰ میلیارد مترمکعب از ۵۰ میلیارد مترمکعب ذخیره فعلی سدها، صرف ذخیره سال قبل شده و ۳۲ میلیارد مترمکعب دیگر نیز در تالابهای کشور رهاسازی شده است.
اما اتفاقات اخیر موجب شد تا اکثر تالابهای ایران بتوانند آبگیری کنند که این مساله تأثیر بسیار خوبی در روند ذخیره منابع آبی دارد؛ در این باره، مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با تاکید بر این مساله که این شرایط وضعیت ویژهای را به وجود آورد، تصریح کرد: هرچند متأسفانه سیلابهایی را شاهد بودیم اما جای شکر دارد، چرا که میزان خسارت جانی در پی این سیلابها زیاد نبود، ولی خسارات متعددی به تأسیسات زیربنایی یک کشور وارد شد.
منبع: ایسنا