اقتصاد۲۴- محمد امامی به جرم اخلال کلان در نظام اقتصادی به ۲۰ سال حبس و رد مال، انفصال از خدمات دولتی، سید احمد هاشمی شاهرودی به ۱۰ سال حبس و رد مال، شهاب الدین قندالی به جرم معاونت در اخلال در نظام اقتصادی به ۱۲ سال و ۶ ماه حبس محکوم شدند.
پیشتر و در جریان برگزاری دادگاه محمد امامی، تهیه کننده سریال شهرزاد در چهارمین جلسهی دادگاه خود گفته بود: «من به بیتالمال یک ریال بدهکار نیستم که هیچ طلبکار هم هستم!»
پولشویی، سینما و محمد امامی، ماجرا از امامی شروع نشده و با او هم تمام نمیشود، سینما اساسا محل خوبی برای شست و شوی پولهای آلوده بوده و، اما ماجرای امامی خیلی دراماتیک شده. اسمهایی که به میان آمده و اصلا همان سریال شهرزاد انقدر پیچ و تاب دارد که تا سالها میشود دربارهاش حرف زد و نوشت، مثلا شما تصور کنید ترانه علیدوستی در آن سریال ربوده و به هر حال دستمزدی گرفته که حالا محرز شده آلوده است، ترانه از جمله باپرستیژترین بازیگرهای وطنیست و خب از او توقع میرود راجع به این موضوع کاری کند و هنوز خبری نیست از آن طرف مثلا شهاب حسینی که جلوههای پیامبرگونهاش در این روزها شدت گرفته و خب نمیشود که شترسواری دولا دولا.
اضافه کنید محمدحسین خان مهدویان را که همین چند روز پیش از عدالت در پخش تیزرهای تلویزیونی حرف میزد و اینو چی میگی آقا محمدحسین؟ در این میان البته از تلاش بیوقفه دسته خستگی ناپذیر پوریا ذوالفقاری، نادر فتورهچی و نیما حسنینسب نباید گذشت که در تمام این سالها بیوقفه روی پرونده امامی تمرکز کردند و حالا شد آن چه باید میشد، این ماجرا ادامه خواهد داشت، چه شرکا سکوت کنند و چه شجاعت اظهار نظر داشته باشند و اتفاقا گره سینمای ایران هم همین جاست پولهای بیمسئولیت و آلودهای که آثار تولیدی را بیرمق میکنند و خب وضعیت سالنها را هم که میدانید در اینجا نگاهی به ماجرای امامی داشتهایم، همراه باشید.
محمد امامی کیست و اتهامش چیست؟
محمد امامی از تهیه کنندگان جوان و مشهور سینما است که در سالهای اخیر نامش با فساد کلان اقتصادی در صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه گره خورده بود. او در سالهای اخیر چند باری به همین اتهام بازداشت شده بود.
«تابو» خسرو معصومی، «ابد و یک روز» سعید روستایی، «خوب بد جلف» پیمان قاسمخانی و «کاناپه» کیانوش عیاری با سرمایهی او ساخته شده اند.
او در ساخت سریال محبوب «شهرزاد» به کارگردانی حسن فتحی نیز به عنوان یکی از تهیه کنندگان فعالیت داشت. هادی رضوی نیز که از محکومان پروندهی فساد در بانک سرمایه و صندوق ذخیره فرهنگیان است، تهیه کنندهی دیگر سریال شهرزاد بود. رضوی به خاطر این پرونده به ۲۰ سال حبس محکوم شد. محمد امامی و هادی رضوی به عنوان نمادهای فساد در سینما معرفی میشوند.
بیشتر بخوانید: محکومیت محمد امامی به حبس
در جلسهی دوم دادگاه محمد امامی کیفرخواست مفصل وی توسط رسول قهرمانی، نماینده دادستان قرائت شد. او به همراه امیر فرزان راد در این پرونده محوریت دارند.
در این کیفرخواست آمده بود: «متهم ردیف اول محمد امامی، تهیه کننده فیلم و سریال متهم است به اینکه از طریق نفوذ در مدیران وقت بانک سرمایه و صندوق ذخیره فرهنگیان و شرکتهای وابسته به نهادهای مزبور و از مجرای پرداخت رشوه موفق شده است مبالغ قابل توجهی را در پوشش دریافت تسهیلات و ضمانت نامه و یا قرارداد حق العمل کاری از نهادهای مزبور برای شبکه منسوب به خود خارج کند.»
واکنشها به محکومیت تهیهکننده شهرزاد
پوریا ذوالفقاری در این رابطه مینویسد: نکته شاید کمتر گفته و دیده شده درباره بحث ورود پولهای مشکوک به سینمای ایران این است که در این سالها هیچ یک از روسای سازمان سینمایی و هیچ یک از وزرای فرهنگ و ارشاد و هیچ یک از متولیان خانه سینما با وجود همه هشدارها و طرح پرسشها، دربارهاش موضع جدی نگرفتند و ذرهای کنجکاوی و نگرانی نسبت به درستی یا نادرستی خبرهای از هم پاشیدن بنیادهای اقتصادی و اخلاقی حوزه تحت مدیریتشان نشان ندادند. نهایتا برای خالی نبودن عریضه کل بار را روی دوش دستگاه قضایی گذاشتند که «ببینیمقوه قضاییه چه میگوید.» انگار موضع گیری انها تضادی با رسیدگی قضایی داشت!» اگر سری به صفحات این مقامات فرهنگی و سینمایی بزنید، میبینید درباره تمام رخدادهای سیاسی و اقتصادی و ورزشی داخلی و منطقهاس و جهانی و حتی درباره وضعیت بشر در قرن ۲۱ توییت و پست نوشتهاند و حرف زدهاند!
حامیان سید محمد امامی چه کسانی بودند؟
در همان دورانی که حواشی مربوط به پرونده پولشویی محمد امامی در اول راه بود، نادر فتورهچی؛ نویسنده و روزنامهنگار، در صفحه شخصی اینستاگرام خود بیش از بیست متن را در رابطه با «شهرزاد» بارگذاری کرد که اغلب از عوامل آن مانند رضا کیانیان، ترانه علیدوستی و محمدهادی رضوی سوالاتی را درخصوص نحوه سرمایهگذاری، میزان دستمزدها و علت حضور بازیگرانی که پس از دستگیری محمد امامی به این فیلم پیوستند، به تحریر درآورده است.
نیما حسنی نسب، منتقد سینما درباره سکوت ترانه مینویسد: قطعا و طبعا اصالت و واقعیت و تداوم صحیح جریان «میتو»ی داخلی و حقانیت ترانه علیدوستی برای لیدری یا حضور در صدر تصمیمگیرندگان و متولیان چنین جریان عمیقا اخلاقی - انسانی، بستگی به تام و تمام به واکنش و مواجهه او و نسبت با یک جریان پیچیده ناسالم اقتصادی دارد.
شهاب حسینی نیز با توجه به ویدئوی اخیری که از خود منتشر کرده و با لفاظیهای عرفانی، خود را مبری از هر آلودگی میداند. او که به تازگی از ایفای نقش در سینمای ایران خداحافظی کرده تاکنون به جز کمپین «آری به شهرزاد» و دفاع از سیدمحمد امامی حرکت برجسته دیگری انجام نداده و خب این پرونده هنوز هم ابهامات بزرگی دارد.
منبع برترینها