اقتصاد۲۴- مریم بهنام راد- در یک یکسال گذشته تا کنون، انتقادها به افزایش قیمت در بیشتر اقلام خوراکی مانند برنج، گوشت و مرغ بالا گرفته است.
گرانی مواداولیه خوراکی، قیمت غذا در رستورانها را نیز افزایش داده است. تمام اقلام خوراکی در یکسال گذشته بهشدت افزایش قیمت داشتهاند و در بعضی اقلام این رشد جهشی بوده است.
آیا دولت بهعنوان بزرگ تاجر، مسئول بخش بزرگی از گرانی غذا است؟ معادله گرانی کالاهای اساسی که دولت وارد میکند مانند روغن، شکر، گوشت قرمز، مرغ، نهادهای دامی و ... هر روز پیچیدهتر میشود.
بررسی قیمت کالاهای اساسی در پایان فروردین نسبت به ماه مشابه سال قبل نشان میدهد که طی یک سال گذشته بیشترین افزایش قیمت مربوط به مواد غذایی است.
این روزها مردم برای تأمین مواد غذایی علاوه بر صرف هزینه سنگین نیاز به وقت بیشتری برای خرید اقلام مورد نیاز سفره خود را دارند. کمبود برخی اقلام خوراکی علی رغم تأکید مسئولین مبنی بر فراوانی کالا، مردم را به صف خرید کشانده است.
از سوی دیگر افزایش قیمت کالای اساسی بازار غذاهای طبخ شده و آماده را کساد کرده و قدرت خرید مردم به گرانی چلوکباب سنتی و انواع خورشهای ایرانی نمیرسد.
در همین رابطه علی اکبر نریمانی رئیس اتحادیه چلوکباب و چلوخورش تهران در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت:کاهش ۶۰درصدی تقاضای خرید چلوکباب و چلو خورش در سال جاری نشان از اُفت قدرت خرید مردم دارد و اگر وضعیت اقتصادی مردم با همین شرایط پیش برود، شاید در آینده بچههای ما در سفرههای خود غذایی به نام چلوکباب و چلوخورش نداشته باشند.
نریمانی با اشاره به اینکه کارگران و اقشار ضعیف جامعه همواره تقاضای خرید خورش را به دلیل قیمت پایین داشتند، گفت: امروز با توجه به افزایش یکباره قیمت گوشت، مرغ، برنج و روغن، خورش دیگر غذای مرقون به صرفه نیست و مردم توان خرید چلوخورش را ندارند.
رئیس اتحادیه چلوکباب و چلوخورش تهران ادامه داد: همزمان با افزایش قیمت کالای اساسی قیمت چلوکباب و انواع چلو خورش در سال جاری گرانتر شده است.
وی تصریح داشت: برخی از اقلام مورد استفاده در تهیه چلو خورش و چلوکباب مانند برنج بیش از ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشته است. برخی اقلامها نیز با توجه به وضعیت تولید یا واردات مانند گوشت، مرغ و روغن بین ۵۰ تا ۷۰ درصد گرانتر شده است.
به گفته نریمانی؛ وضعیت اقتصادی مردم طوری شده که اجازه گرانی بیش از ۲۰ درصد را به صاحبان واحدهای صنفی فعال در تهیه چلوکباب و چلوخورش نمیدهد. حداقل قیمت تعیین شده برای چلوکباب کوبیده، بسته به کیفیت و وزن غذا قیمت گذاری شده است.
رئیس اتحادیه چلوکباب و چلوخورش تهران ادامه داد: تعیین قیمت انواع چلوکباب و چلوکباب کوبیده به حداقل و حداکثر کیفیت و وزن غذا بستگی دارد، اما در همین شهر تهران متأسفانه درکنار خیابان و سطح شهر برخی افراد اقدام به تهیه چلوکباب کوبیده و چلوخورش با کیفیت پایین مواد اولیه و حداقلترین وزن ممکن میکنند و با قیمت حداقل ۳۰ هزار تومان به مردم میفروشند.
بیشتربخوانید:رابطه مزد کارگران و چلوکباب
وی تصریح داشت: این واحدها فاقد پروانه کسب از سوی اتحادیه میباشند و اکثر این افراد زیرزمینی اقدام به تهیه غذا با کیفیت بسیار پایین و در نهایت قیمت ارزانتر میکنند.
رئیس اتحادیه چلوکباب و چلوخورش تهران با تأکید بر اینکه ۱۰۰۰ واحد صنفی مجوز دار در سطح شهر تهران فعال میباشند، گفت: اخطارهای اتحادیه به فعالیت غیر مجوزها بی اثر بوده و متأسفانه در این راستا هیچ ارگانی اتحادیه را حمایت نمیکند.
نریمانی در پاسخ به این سوال که چقدر احتمال گرانی دوباره قیمت چلوکباب و چلوخورش وجود دارد؟ گفت: فعالان تحت پوشش اتحادیه چلوکباب و چلوخورش تهران در سال جاری به دلیل وضعیت اقتصادی مردم، فقط ۲۰ درصد قیمتها را افزایش داده اند، اما اگر قیمت کالاهای اساسی و اقلام مورد نیاز در این صنف روند صعودی داشته باشد قطعاً قیمت چلوکباب و چلوخورش افزایش خواهد یافت.
این فعال صنفی تأکید داشت: خرید کالاها و اقلام مورد نیاز واحدهای صنفی آن هم با نرخ گران باعث افزایش قیمتها شده است. از سوی دیگر هزینههای مربوط به انرژی، دستمزد کارگران و بیمه و مالیات تا ۷۰ -۸۰ درصد افزوده شده است. این در حالی است که از سوی دولت هیچ کمکی در راستای کاهش هزینهها به صاحبان واحدهای صنفی نمیشود.
وی ادامه داد: در صورت افزایش هزینهها و اقلام مورد نیاز واحدهای صنفی، قیمت چلوکباب و چلو خورش گرانتر خواهد شد. همین مسئله باعث میشود مردم برای سیر کردن شکم خانواده خود به سراغ واحدهایی بدون مجوز بروند چراکه این واحدها با پایینترین کیفیت و وزن، اقدام به تهیه چلوکباب و چلو خورشهایی میکنند که قطعاً سلامت مردم را به خطر میاندازد.