تاریخ انتشار: ۱۵:۵۴ - ۲۷ ارديبهشت ۱۴۰۱
آیا وزارت نفت توربوکمپرسور‌ها را به ۱۰ برابر بیش از قیمت اصلی خریده است؟

ابهام ادامه‌دار درباره یک قرارداد نفتی

پرسش‌ها و ابهامات درباره این قرارداد می‌تواند منجر به بروز شبهاتی جدی درباره دیگر قرارداد‌های وزارت نفت شود و شایسته است وزارت نفت و سایر شرکت‌های تابعه این وزارتخانه سازوکاری برای قرارداد‌های خود داشته باشند که منجر به بروز کمتر چنین مشکلات و شبهاتی شود و هم چنین درباره جزییات این قرارداد و تغییر توضیح چندباره آن نیز به رسانه‌ها و مطبوعات پاسخ کافی و کامل را ارائه دهند.

اقتصاد۲۴- «سیداسماعیل کفایتی» ظهر روز دوشنبه ۲۶ اردیبهشت‌ماه در حاشیه بیست‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در جمع خبرنگاران با بیان این که دولت برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان برنامه دارد در مناقصه‌های ترک تشریفات برای این شرکت‌ها را لحاظ کند، خبر داد که: «هم‌اکنون شرکت‌های دانش‌بنیان به اعتبار و منابع اولیه نیاز دارند که به نظر می‌رسد باید در این زمینه از آن‌ها حمایت بیشتری شود.» او در ادامه نیز افزود: «در بخش احیای چاه‌های نفت و گاز هم‌اکنون به ۷۵۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری نیاز است که شرکت‌های روس برای حضور در این بخش ابراز علاقه کرده‌اند، ضمن آنکه هم‌اکنون در این زمینه در حال رایزنی با یکی از بانک‌های بزرگ قطر هستیم.»
رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت و گاز در انتهای سخنانش نیز از امضای قرارداد شرکت‌های ملی نفت ایران و اوتی‌سی برای ساخت ۱۴ توربوکمپرسور خبر داد که ارزش قرار داد آن ۲ میلیارد و دویصت میلیون تومان است.»

قراردادی با ۱۰ برابر قیمت؟

به گزارش «اقتصاد۲۴» اما انتشار این خبر با واکنش مهدی افشار نیک، روزنامه نگار حوزه نفت و انرژی همراه شد و او در رشته تویتی در شبکه اجتماعی تویتر نوشت: «‏امروز در نمایشگاه نفت قرار دادی به ارزش ٢ میلیارد و دویست میلون دلار امضا شد برای ساخت ١٤ توربوکمپرسور.
یعنی هر کدام به ارزش ۱۶۰ میلیون دلار.
این کمپرسور‌های sgt۶۰۰ است که هم اکنون شرکت زیمنس بین ۱۲ تا ۱۵ میلیون دلار می‌فروشد و نسخه‌ی ایرانی‌اش برای ما ده برابر تمام می‌شود.
شرکتی که باهاش قرارداد بسته شده پارسال همین کالا را ۱۵میلیون دلار با شرکت نفت قرارداد بسته و امسال همان کالا را ده برابر دلاری می‌سازد.
این قیمت از اف ۳۵ آمریکایی گران تره. وزیر نفت گفته سی میلیارد دلار قرارداد در نمایشگاه نفت بستیم سی میلیاردی که احتمالا ده برابر قیمت واقعی است.»

واکنش‌ها درباره این قرارداد پس از این توضیحات رو به افزایش بود که در خبری تکمیلی و با اصلاح خبر اول این بار ادعا شد رقم قید شده رقم قرارداد نبوده بلکه رقم تخفیف بوده است و اشکال را از تنظیم خبر خبرنگار و نه گفته‌های گوینده دانستند و شانا نیز با تصحیح خبر اول نوشت، خبر را به شکل زیر تغییر داد:
«رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت و گاز از امضای قرارداد شرکت‌های ملی نفت ایران و اوتی‌سی برای ساخت ۱۴ توربوکمپرسور که سالانه ۲.۲ میلیارد دلار صرفه‌جویی ارزی به همراه دارد، خبرداد و گفت: سالانه به ارزش چند میلیارد دلار گاز‌های همراه نفت در کشور سوزانده می‌شود که با به‌کار گیری توربوکمپرسور‌های ساخت داخل در طرح‌های جمع‌آوری گاز‌های همراه نفت و مشعل، صرفه‌جویی ارزی زیادی خواهیم داشت.»
پس از تصحیح خبر به این شکل توسط شانا بود که این بار مهدی افشارنیک در تویت دیگری نوشت: «سایت وزارت نفت (شانا) خبر ش را اصلاح کرد و نوشت ارزش افزوده قرارداد دو میلیارد دلار است.
این اصلاح ابهام دارد از کی تا حالا ارزش قرارداد با ارزش افزوده اعلام می‌شود؟ و توربوکمپروسوری که ۱۵ میلیون است چطور با ارزش افزوده اش می‌شود ۱۶۰ میلیون دلار؟ واقعا این‌ها ملت را چی فرض گرفتن؟»


بیشتر بخوانید: میدان گازی آرش روی میز مذاکره ایران و عربستان


به نظر می‌رسد با این توضیحات اخیر مهدی افشارنیک، اصلاحیه شانا نیز خود محل سوالات تازه می‌تواند باشد. این که چطور در ابتدا چنان خطای فاحشی صورت گرفته است و این که چرا هم چنان پس از تصحیح و توضیح درباره خبر سوالاتی وجود دارد که باید به آن‌ها پاسخ داده شود را نمی‌توان نادیده گرفت.
به نظر می‌رسد پرسش‌ها و ابهامات درباره این قرارداد می‌تواند منجر به بروز شبهاتی جدی درباره دیگر قرارداد‌های وزارت نفت شود و شایسته است وزارت نفت و سایر شرکت‌های تابعه این وزارتخانه سازوکاری برای قرارداد‌های خود داشته باشند که منجر به بروز کمتر چنین مشکلات و شبهاتی شود و هم چنین درباره جزییات این قرارداد و تغییر توضیح چندباره آن نیز به رسانه‌ها و مطبوعات پاسخ کافی و کامل را ارائه دهند.

ارسال نظر