تاریخ انتشار: ۱۰:۵۵ - ۰۱ خرداد ۱۴۰۱
گاز تا ۳۰ برابر گران می شود

موج تازه گرانی در راه است؟ +فیلم

حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی تا همین‌جا هم خیلی از خانوارهای ایرانی را نسبت به آینده اقتصادی­شان نگران کرده. رئیس جمهوری اما می‌گوید هنوز باید منتظر تصمیمات سخت دیگری هم بود، تصمیماتی احتمالا از جنس گرانی­‌های تازه. یک نمونه‌­اش قیمت گاز است؛ گویا فعلا گرانی گاز هم قطعی شده، حداقل برای حدود یک چهارم مردم. قرار است به زودی یارانه گاز برای مشترکان پرمصرف قطع شود.

اقتصاد۲۴- وزیر نفت شامگاه ۲۹ اردیبهشت در برنامه تلویزیونی صف اول این خبر را اعلام کرد که آیین نامه قطع یارانه مشترکان پرمصرف گاز به دولت ارسال شده. بر اساس بند «ک» تبصره ۱۵ قانون بودجه امسال، وزارت نفت مکلف شده است که تعرفه گاز مشترکین پرمصرف بخش خانگی را «غیریارانه‌­ای» کند.

سید جلال نورموسوی، مدیر امور گازرسانی شرکت ملی گاز هم روز ۳۰ اردیبهشت درباره ابلاغیه تغییر قیمت­‌ها اینگونه اظهارنظر کرد : انتظار داریم که از خرداد بتوانیم ابلاغیه را دریافت کنیم تا مقدمات کار برای سیستم مکانیزه و اطلاع رسانی فراهم شود تا به دوره سرد برسیم؛ البته ابلاغیه شامل دوره گرم نیز می‌شود، اما چون مصارف دوره گرم بسیار پایین است، از نظر مبلغ گازبها محسوس نیست ولی تشریح این موضوع نیاز به زمان بندی دارد و باید این فرصت را هم برای مردم فراهم کنیم که اقدامات لازم برای مدیریت مصرف خود را انجام دهند.

پیش از این در آذرماه سال قبل هم متوسط قیمت گاز مصرفی برای مشترکان تا ۴۰ درصد افزایش یافته که این رقم برای مشترکان پرمصرف به حدود ۴۰۰ درصد، یعنی ۴ برابر هم می­رسید. آنطور که مقامات وزارت نفت گفته­اند آزاد شدن قیمت گاز برای مشترکان پرمصرف می­تواند طبق آمارهای فعلی شامل یک چهارم مردم باشد. اما سوال مهمتر این است که قیمت گاز برای این بخش چقدر زیادتر خواهد شد؟

در بهمن ماه سال قبل نوشته بود که مشترکان گاز را به قیمت ۱۳۰ تومان در هر متر مکعب می‌خرند در حالی که قیمت گاز در فوب خلیج فارس هر متر مکعب ۴ هزار تومان است. معنای چنین محاسبه ای افزایش حدود ۳۰ برابری قیمت گاز برای یک چهارم مشترکان خواهد بود.

بعد از گاز نوبت چیست؟

البته جزئیات دقیق اجرای این قانون زمانی مشخص می‌­شود که ابلاغیه رسمی تغییر قیمت­‌ها توسط دولت صادر شود. ابلاغی‌ه­ای که بسیاری از سوالات مرتبط نظیر نرخ گاز واحدهای اقتصادی و صنعتی را هم پاسخ خواهد داد. این‌ها البته در شرایطی که پیش بینی‌­هایی درباره افزایش قیمت جهانی گاز تحت تاثیر جنگ اوکراین هم وجود دارد. افزایشی که معلوم نیست در ادامه باز هم روی قبض مشترکان پرمصرف ایرانی تاثیر خواهد گذاشت یا خیر؟


بیشتر بخوانید: کمبود‌های تصنعی در بازار محصولات غذایی / شوک‌های قیمتی با یارانه جبران می‌شود؟


این در حالی است که بحث افزایش تعرفه آب و برق هم احتمالا پیش روی بخشی از جامعه باشد. طبق مصوبه سال ۹۷ هیات وزیران هرساله از ابتدای اردیبهشت‌ماه هفت درصد به تعرفه برق مشترکان کم‌مصرف افزوده خواهد شد. این میزان برای مشترکانی که رعایت الگوهای مصرف را نکنند، ۱۶ درصد بیشتر خواهد بود.

علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو پیشتر گفته بود که مشترکان باید منتظر تغییر تعرفه آب در سال ۱۴۰۱ باشند. محمد اله داد، معاون هماهنگی توزیع توانیر نیز در فروردین­ماه از چندبرابر شدن هزینه ­های برق مصرفی برای مشترکانی که الگوی مصرف را رعایت نمی­کنند، خبر داده بود.

در شرایطی که دولت افزایش این تعرفه‌ها را گامی برای اصلاح الگوی مصرف می‌داند، خیلی­‌ها نگران تبعات دیگر آن و از جمله افزایش اعتراض‌­های مردمی به آن باشند. اعتراض­‌هایی که همین الان و در پی افزایش قیمت کالاهای اساسی به دلیل حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی وجود دارد.

Array
ارسال نظر