تاریخ انتشار: ۱۰:۲۴ - ۰۳ خرداد ۱۴۰۱
چه كساني پشت ممنوعيت واردات آيفون هستند؟

به هم ريختگي در بازار موبايل

يك روز پس از اعلام خبر ممنوعيت واردات گوشي آيفون، حالا سخنگوي انجمن واردكنندگان موبايل اين موضوع را رد كرده و گفته كه اين محصول از گروه ۲۳ كالايي به گروه ۲۷ منتقل شد. به گفته محمدرضا عاليان تاكنون هيچ‌گونه ابلاغيه‌اي مبني بر ممنوعيت يا محدوديت واردات داده نشده و تغيير گروه كالايي نيز طبق شنيده‌ها در انتظار تاييد وزير صمت قرار دارد.

اقتصاد۲۴- تغيير جايگاه واردات اين محصول از گروه 23 به گروه 27 به اين معناست كه ديگر به واردات اين كالا ارز اختصاص داده نمي‌شود. البته از هفته‌هاي گذشته بحث ممنوعيت واردات گوشي‌هاي لوكس بالاي 600 دلار از سوي كميسيون اصل 90 مجلس شوراي اسلامي پيشنهاد شده بود. نكته جالب توجه اين است كه كميسيون اصل 90 به‌دليل نياز مبرم به صرفه‌جويي ارزي در شرايط بحراني تحريم اين موضوع را مطرح كرده است، بر اساس آمارها در سال گذشته قريب به 1.4 ميليارد دلار گوشي لوكس بالاي 600 دلار كه عمدتا از برند تجاري اپل بوده به كشور وارد شده است.

با اين حال، تصميم عجيب مجموعه سياست‌گذاري تجاري ايران موجب شكل‌گيري رانت قيمتي در بازار موبايل شده است. وبسايت‌هاي خريد و فروش آنلاين اين كالا را از جمع كالاي موجود خارج كرده‌اند و در بازار حضوري نيز آيفون ناپديد شده است.


بیشتر بخوانید: آيفون‌زدايي از بازار موبايل


در عين حال تجارت‌نيوز گزارش داده كه قيمت آيفون ۱۳ پرومكس تا ۷۰ ميليون تومان بالا رفته است؛ قيمتي كه به گفته اين وبسايت معادل خريد يك خانه 40 متري در سال 1397 است! آيفون در بازار موبايل به عنوان پرفروش‌ترين و پرطرفدارترين گوشي خاص مطرح است و از اين رو به عنوان پرچمدار نيز معرفي مي‌شود.

به نظر مي‌رسد اين ممنوعيت واردات گوشي آيفون به تدريج تاثير خود را بر روي برندهاي ديگر نيز بگذارد و به زودي شوك قيمتي در اين برندها نيز شكل بگيرد. به گفته سخنگوي انجمن واردكنندگان موبايل تاثير تغيير قيمت آيفون روي نرخ ساير مدل‌ها در بلندمدت اتفاق مي‌افتد. در كوتاه‌مدت به دليل ذخيره كافي كالا، اشباع قيمتي و فضاي رقابتي بعيد به نظر مي‌رسد كه اين اتفاق تاثير قابل‌توجهي روي شرايط كلي بازار بگذارد. 

در اين بين مشخص نيست تصميم‌گيران و مدافعان ممنوعيت واردات اپل چه جايگزيني در ذهن دارند كه چنين خوابي براي بازار موبايل ايران ديده‌اند؟ آنها شايد بتوانند جاي خالي خودرو و لوازم خانگي خارجي را با پرايد و برندهاي تقلبي پر كنند، اما در حوزه صنعت موبايل هنوز به تكنولوژي مونتاژ هم دست نيافته‌اند. حتي ديگر از GLX كه مهم‌ترين قابليت آن «جاشدن در جيب» بود، خبري نيست.

منبع: اعتمادآنلاین
ارسال نظر