تاریخ انتشار: ۱۰:۱۴ - ۰۹ خرداد ۱۴۰۱

تفاوت پروفیل و قوطی

پروفیل‌ها مقاطعی با طول زیاد و سطح مقطع ثابتی در تمام بخش‌های طولی‌اند. تیرآهن‌ها از نمونه پروفیل‌های معروف به‌شمار می‌روند. این مقاطع را به شکل‌های مختلف دسته‌بندی می‌کنند. برای مثال از روی سطح مقطع می‌توان آنها را به گروه‌های گوناگونی تقسیم کرد؛ پروفیل‌های باز و بسته.

اقتصاد۲۴- پروفیل و قوطی در صنایع مختلف کاربرد زیادی دارند. پروفیل‌ها مقاطع فلزی هستند که برای ساخت قاب‌های در و پنجره و مصارف مختلف دیگر استفاده می‌شوند. قوطی‌ها هم زیرمجموعه‌ای از پروفیل‌ها محسوب می‌شوند که در سازه‌های بزرگ فلزی، صنایع نظامی و تابلوهای تبلیغاتی و حتی مصارف ساده‌تر مانند تولید تخت و مبل هم به کار می‌روند. البته هریک از این‌ها کاربردهای مختلف دیگری هم دارند که در ادامه این مقاله به آنها می‌پردازیم. تفاوت پروفیل و قوطی در چیست؟ هریک این‌ها چه کارکردهایی دارند؟

پروفیل چیست؟

پروفیل‌ها مقاطعی با طول زیاد و سطح مقطع ثابتی در تمام بخش‌های طولی‌اند. تیرآهن‌ها از نمونه پروفیل‌های معروف به‌شمار می‌روند. این مقاطع را به شکل‌های مختلف دسته‌بندی می‌کنند. برای مثال از روی سطح مقطع می‌توان آنها را به گروه‌های گوناگونی تقسیم کرد؛ پروفیل‌های باز و بسته.

پروفیلی که سطح مقطع باز داشته باشد در دسته اول قرار می‌گیرد. تیرآهن‌ها یا نبشی‌ها از این دسته‌اند. بدیهی است که پروفیل‌های بسته هم سطح مقطع بسته دارند. اما اجازه بدهید که نگاهی به مزایا و معایب این پروفیل‌ها داشته باشیم تا در قسمت‌های بعد با مرور مزایا و معایب قوطی هم امکان شناخت تفاوت میان پروفیل و قوطی برایتان واضح‌تر شود.

مزایای پروفیل

  • بارهای کششی را به‌خوبی تحمل می‌کند.
  • حمل و نقل پروفیل‌ها آسان و ساده است.
  • عیب‌یابی و بازرسی مقاطع پروفیلی کار دشواری نیست.

نحوه ساخت انواع پروفیل

پروفیل‌ها به دو روش مستقیم و غیرمستقیم تولید می‌شوند. در روش مستقیم، محاسباتی درباره میزان نیرو و زوایای شکل موردنظر پروفیل صورت می‌گیرد. پس از آن،‌ ورق از میان قالب‌ها عبور می‌کند و با جوش‌خوردن دو لبه آن، شکل تازه‌ای می‌گیرد. در روش غیرمستقیم تولید پروفیل، ورق در دستگاه نورد با روش‌های متنوع خم‌کردن بدل به لوله می‌شود. سپس با اِعمال فشارهایی از اطراف، لوله شکل‌های مختلفی پیدا می‌کند. محصولات نهایی بعد از برش‌دادن در بسته‌بندی‌های گوناگونی قرار داده می‌شوند.

قوطی چیست؟

قوطی هم نوعی پروفیل است که سطح مقطعی به شکل مربع یا مستطیل دارد. قوطی یا باکس، پروفیلی به شکل جعبه و چهارگوش است. صنایع مختلف از جمله امور نظامی، پزشکی، ساختمان‌سازی و تولید خودرو از قوطی‌ها بهره می‌برند.

برای درک تفاوت پروفیل و قوطی نگاهی به مزایا و معایب این مقطع داریم.

مزایای قوطی فولادی

  • کیفیت بالا؛
  • استحکام قابل قبول؛
  • شکل‌پذیری و جوش‌پذیری خوب؛
  • مقاومت خوب نسبت به وزن؛

معایب قوطی

  • ارتفاع قوطی‌ها محدود است و در طبقات بالای ساختمانی قابل‌استفاده نیستند.
  • امکان خوردگی قوطی‌های فلزی وجود دارد. این‌ها با اکسیژن هوا و رطوبت واکنش می‌دهند و با تغییر رنگ سوراخ می‌شوند.
  • برای نگهداری از این قوطی‌ها باید از مکانی عاری از رطوبت استفاده شود.

شیوه ساخت قوطی‌ها

قوطی‌ها به سه روش تولید می‌شوند. چه روش‌هایی؟ نورد گرم، نورد سرد و اتصال نورد گرم و سرد. در روش نورد گرم که پرکابردترین روش برای تولید قوطی است، کلاف ورق به‌کمک قیچی‌هایی به نوارهایی نازک بدل می‌شود و با ورود به دستگاه‌های فرمینگ یا همان شکل‌دهنده از آنها لوله‌هایی به‌وجود می‌آید. نورد سرد مخصوص لوله‌هایی است که با خمش و برش ورق‌ها تولید می‌شوند و مصرفشان بیشتر در حوزه تولید وسایل تزئینی است. مهم‌ترین روش تولید قوطی همان روش نورد گرم است.

تفاوت پروفیل و قوطی از نظر کاربرد

از پروفیل‌ها بیشتر در ساخت در و پنجره‌ها استفاده می‌شود. به پروفیل‌های مورد استفاده در ساختمان سازی که اغلب استحکام کمتری از پروفیل‌های صنعتی دارند، پروفیل ساختمانی گفته می‌شود. قیمت پروفیل ساختمانی، باتوجه به ضخامت، کیفیت و قیمت ورق مورد استفاده در تولید آن، متفاوت است.

کاربردهایشان در بازارهای مختلف از جمله ساخت درهای کرکره‌ای فروشگاه‌ها را هم نمی‌توان نادیده گرفت. اما قوطی‌ها بیشتر برای ساختن ستون و اسکلت‌های فلزی مورد استفاده قرار می‌گیرند. قوطی‌ها کاربردهای ملموس‌تری هم دارند. برای مثال در ساختار مبلمان و تخت‌های خواب فلزی هم موجودند.

اندازه پروفیل و قوطی ها

پروفیل و قوطی‌ها از نقطه‌نظر اندازه و حجم هم با یکدیگر متفاوت‌اند. قوطی‌ها بنا به نوع کاربردشان در اندازه ۶ و ۱۲ متری تولید می‌شوند. سازه‌های فلزی مختلف به قوطی‌ها با ضخامت‌های متنوعی نیاز دارند. اگر اندازه و حجم درستی از لوله‌‌ها در هر پروژه انتخاب نشود، امکان خسارت‌دیدن پروژه وجود دارد. بنابراین، همیشه وجود کارشناسان حرفه‌ای و خبره در استفاده از قوطی‌ها لازم است. اما پروفیل‌ها از حساسیت‌های کمتری در این زمینه برخوردارند. در هنگام تولید هم به‌اندازه‌های ۶متری بریده می‌شوند.

تفاوت پروفیل و قوطی از نظر تحمل بار چیست؟

میزان تحمل بار قوطی از پروفیل بیشتر است. باید دقت کرد که این دو کاربردهای متفاوتی هم نسبت به یکدیگر دارند. برای همین، بدیهی است که از نقطه‌نظر مقاومت هم کمی متفاوت از هم عمل می‌کنند. برای مثال باید بدانید که قوطی‌ها بیشتر در ستون سازه‌ها کاربرد دارند. ستون‌ها هم که بار ساختمان را به فونداسیون و زمین انتقال می‌دهند. به این نوع قوطی‌ها، پروفیل ستونی یا صنعتی گفته می‌شود. قیمت پروفیل صنعتی معمولا بیشتر از قیمت سایز پروفیل‌هاست.

قوطی‌ها بنا به شکل مقطع و وضعیت باری که تحمل خواهند کرد، مقاومت نسبتا خوبی از خود نشان می‌دهند. پروفیل‌ها اغلب در پنجره و درها استفاده می‌شوند. تحمل بار این محصولات نسبت به قوطی اندک است و البته اگر در مقاطع بزرگ و وسیع طراحی و تولید شوند، امکان استفاده از آنها در بعضی از ستون‌های سازه‌ها هم وجود خواهد داشت.

در آخر

برای آگاهی از قیمت روز پروفیل و قوطی باید به مراجع معتبری اعتماد کنید که اطلاعاتی دقیق دارند. منابع و مراجعی که می‌توانند قیمت روز را با تحلیل بازار در اختیارتان قرار بدهند، کمک شایانی در جهت برآورد هزینه‌ها و تخمین قیمت‌ها به شما خواهند کرد. یکی از این مراجع، بازرگانی آیرومارت (پیشرو صنعت نفت آسیا) است. آیرومارت از نام‌های معتبر و خوش‌سابقه بازار آهن است که علاوه بر اطلاع‌رسانی درباره قیمت‌های دقیق و به‌روز مصالح مختلف ساختمانی، در حوزه بازرگانی و تأمین انواع مقاطع فولادی هم فعال است. با استعلام‌گیری قیمت‌ها از این مجموعه و کمک‌گرفتن از آن برای تأمین مقاطع مختلف، پروژه‌هایتان به‌سادگی پیش خواهند رفت.

برای اطلاع از آخرین قیمت آهن آلات، کافیست به وبسایت آیرومارت با نشانی www.iromart.com مراجعه کنید. در این وبسایت، امکان خرید آنلاین نیز فراهم شده و خیالتان بابت کیفیت محصولات و سهولت فرایند خرید هم راحت خواهد بود. خدمات متنوع آیرومارت و کیفیت ارائه این سرویس‌ها از آن گزینه نام‌آشنایی در صنعت ساخته است؛ به‌طوری که بسیاری از مجموعه‌های معتبر در همکاری با آن، پروژه‌های مختلفشان را پیش می‌برند.

ارسال نظر