تاریخ انتشار: ۱۰:۱۶ - ۲۴ خرداد ۱۴۰۱
اقتصاد ۲۴ بررسی می‌کند:

چه سرنوشتی در انتظار بازار نفت ایران است؟

نرسی قربان، کارشناس انرژی می‌گوید: تا زمانی که محدودیت وجود داشه باشد و برجام احیا نشود ما مشکلات جدی برای صادرات نفت‌مان خواهیم داشت.

اقتصاد۲۴- آنطور که به نظر می‌رسد برجام با بن‌بست مواجه شده و بدبینی‌ها برای عدم احیای برجام بالا گرفته است. اما و اگر‌هایی درخصوص عدم احیای برجام در حالی مطرح می‌شود که روسیه اخیرا برای افزایش صادرات نفت خود دست به هر کاری می‌زند و همین دو مسئله می‌تواند تهدیدی برای فروش نفت ایران باشد. البته در این میان برخی از گمانه‌زنی‌ها خبرساز شده است. بر اساس گزارشی از بلومبرگ بزرگ‌ترین تاجر مستقل نفت خام، گروه ویتول، می‌گوید که آمریکا ممکن است به ایران اجازه دهد حتی بدون احیای توافق هسته‌ای برجام، نفت بیشتری را وارد بازار‌های جهانی کند. البته پس از انتشار این خبر خبرنگار وال استریت ژورنال هم از قول یک منبع آگاه نوشته ادعا‌ها درباره برداشتن تحریم نفت ‎ایران بدون توافق هسته‌ای بی‌اساس است و ‎آمریکا تا زمانی که به توافقی در قالب برجام دست پیدا نکند، تحریم‌ها را ادامه خواهد داد.

حال این پرسش مطرح می‌شود که با توجه به بدبینی‌ها درخصوص احیای برجام چه سرنوشتی در انتظار بازار نفت ایران خواهد بود؟ «نرسی قربان»، کارشناس انرژی در پاسخ به این پرسش به اقتصاد ۲۴ گفت: اول باید اشاره کنم که ما طی سال‌های اخیر با توجه به محدودیت‌هایی که وجود داشت سعی می‌کردیم تحریم‌ها را دور بزنیم به همین دلیل رقم صادرات نفت ایران هیچ وقت مشخص نبوده و اصلا نباید هم مشخص باشد. مسئولان نباید توضیحاتی ارائه دهند که نشان دهد چقدر صادرات نفت و به چه کشور‌هایی انجام می‌شود چراکه در آن حالت راه‌های دور زدن‌ها را می‌بندند. اما اینکه در صورت عدم توافق در برجام چه سرنوشتی در انتظار ایران خواهد بود باید بگویم تا زمانی که محدودیت وجود داشه باشد و برجام احیا نشود ما مشکلات جدی برای صادرات نفت‌مان خواهیم داشت.

وضعیت FATF و برجام باید هرچه سریع‌تر مشخص شود

وی افزود: علاوه‌بر برجام ما با مسئله FATF نیز روبه‌رو هستیم و FATF انتقال پول را با چالش روبه‌رو می‌کند. این دو مسئله یعنی برجام و FATF باید هرچه سریع‌تر تعیین تکلیف شود.


بیشتر بخوانید: صادرات نفت ایران در سال جاری افزایش یافته است


این کارشناس انرژی تاکید کرد: اگر برجام شکست بخورد احتمالا ما را به سمت سازمان ملل سوق داده و در بند ۷ سازمان ملل قرار می‌دهند و در آن شرایط ممکن است ما تحریم‌های سازمان ملل را داشته باشیم. اکنون ما فقط با تحریم‌های آمریکا مواجه هستیم، اما در آن شرایطی که ما تحریم سازمان ملل شویم دیگر تمام راه‌های دور زدن بسته شده و هیچ کشوری با ما کار نخواهد کرد. آن موقع صادرات نفت ایران با مشکلات بسیار جدی همراه خواهد شد.

وی با اشاره به مدت زمان اثرگذاری شکست احتمالی برجام بر بازار نفت ایران ادامه داد: اگر برجام شکست بخورد حداکثر تا چهار ماه اثر خود را بر بازار نفت ایران خواهد گذاشت و در آن شرایط دور زدن‌های تحریم بسیار سخت‌تر خواهد شد.

آنطور که مشخص است تا زمانی که چشم‌انداز مثبتی برای برجام نباشد نمی‌توان به افزایش فروش نفت ایران امیدوار بود این در حالی است که برخی‌ها معتقدند که در بازار نفت رقابتی با وجود شدیدترین تحریم‌ها بازهم می‌توانیم نفت صادر کنیم. به هرحال برای هرگونه ارزیابی باید منتظر ماند و دید که نتیجه جلسه شورای حکام چه خواهد شد.

ارسال نظر