تاریخ انتشار: ۱۲:۱۷ - ۲۷ خرداد ۱۴۰۱

روش های تشخیص طلای اصل و تقلبی

در این مطلب چند روش را با دقت‌های مختلف برای شما آموزش داده‌ایم که می‌توانید به کمک آن برای تفکیک طلاهای اصل و جعلی اقدام کنید.

روش های تشخیص طلای اصل و تقلبی و فراگیری آن می‌تواند به شما کمک کند تا بتوانید به راحتی اشیائی که غیراصل هستند را تشخیص دهید.

تشخیص طلای تقلبی

فرقی نمی‌کند طلا را از فروشگاه‌ها تهیه می‌کنید و یا از یک فرد ناشناس، لازم است همواره برای آنکه دارایی خود را حفظ کنید، راهکارهایی را فرا بگیرید تا بتوانید جنس طلای تقلبی را از طلای اصل آن تشخیص دهید.

ممکن است شما به عنوان یک فروشنده، با مشتریان بسیاری سروکله بزنید که اقدام به فروش اشیا قیمتی خود کرده‌اند و نمی‌دانید این نوع وسایل چقدر قیمتی و اصل هستند.

همچنین ممکن است شما به عنوان مشتری بخواهید گوشواره، گردنبند، انگشتر یا سایر زیورآلاتی را تهیه کنید و متوجه اصل یا تقلبی بودن آن نباشید.

طلا مانند سایر فلزات گرانبها براساس معیاری به نام عیار دسته‌بندی می‌شود، هرچقدر عیار بیشتر باشد، قیمت طلا بیشتر است. هرچقدر عدد عیار پایین‌تر باشد، مقدار طلا کمتر بوده و آلیاژ آن مانند مس، نقره و پلاتین بیشتر است.

در حالت مخالف هرچقدر مقدار عیار بیشتر باشد، طلا و ارزش آن بیشتر خواهد بود. طلای 18 عیار در بسیاری از کشورها اعم از منطقه جنوب اروپا و مدیترانه، خاورمیانه از جمله ایران و آمریکا استفاده می‌شود. طلای 21 و 22 عیار، خلوص 6.9 درصدی دارند و در کشورهایی مانند هند، پاکستان و سریلانکا رایج هستند. طلای 24 عیار بیشتر در کشورهای عربی استفاده می‌شود.

با توجه به این توضیحات، حال می‌خواهیم به بررسی چند مورد از روش های تشخیص طلای اصل و تقلبی بپردازیم.

روش های تشخیص طلای اصل و تقلبی

در مورد روش های تشخیص طلای اصل و تقلبی، از روش‌های زیر استفاده کنید که به شرح زیر می‌باشند:

مقادیر حک شده را بررسی کنید

به طور معمول بر روی طلاها، شما می‌توانید با یک ذره بین و یا چشم معمولی، مارک‌ها و عباراتی را روی طلا مشاهده کنید که می‌تواند به شما در تشخیص خلوص این ماده کمک کند.

در این حالت شماره رسمی بر روی آن و یا نوارهای داخلی حلقه آن ثبت شده است. توجه کنید که این روش برای طلاهای قدیمی که از علائم برخوردار نیستند، استفاده نمی‌شود.

حروف روی طلا

برخی از حروف ممکن است روی فلزات مشاهده شود که بیانگر آن است که این اشیا طلای خالص نیستند. در اینصورت به واسطه این نشانه از روش های تشخیص طلای اصل و تقلبی، می‌توانید از تقلبی بودن طلا آگاه شوید.

حرف GP به معنای آن است که این ماده طلا اندود شده است، GF به معنای پرشدن طلا و عبارت GEP به معنای آبکاری با طلا است.

تغییر رنگ

یکی از نشانه‌هایی که می‌توانید در روش های تشخیص طلای اصل و تقلبی مشاهده کنید، علائم تغییر رنگ است که در این حالت می توان گفت آن شی از طلا به صورت آبکاری استفاده کرده است.

در صورتی که رنگ پس از فرسوده شدن و از بین رفتن به حالت نقره‌ای درآمد، بایستی بدانید که آن شی از جنس نقره یا تیتانیوم است.

تغییر رنگ پوست

مورد دیگری که در بین روش های تشخیص طلای اصل و تقلبی قابل مشاهده است، ایجاد رنگ بر روی پوست شما می‌باشد.

در این حالت اگر آن شی بر روی پوست شما رنگ‌هایی مانند سبز یا مشکی را ایجاد کند، نشان دهنده جنس مس و نقره (به ترتیب) است.

روش های تشخیص طلای اصل و تقلبی با عیارگیری

دسته‌ای دیگر از روش های تشخیص طلای اصل و تقلبی، به کارگیری ترفندهای عیارسنجی است. در این حالت شما می‌توانید به کمک این دسته راهکارها، میزان خلوص طلا را معین نمایید. سه روش متداول در این حوزه به شرح زیر می‌باشد:

روش محک

اولین مورد آن است که از سنگی به نام محک استفاده کنید که جنس آن از سیلسیم و کوارتز بوده و از ورقه‌های نازک طلا ساخته شده است. در این حالت ابتدا طلا را بر روی سنگ محک بکشید.

سپس اگر طلای واقعی باشد، ردی از خود برجای می‌گذارد. حال تیزاب مناسب با عیار را بر روی آن می‌ریزیم. در این حالت اگر هیچ واکنشی رخ نداد، طلا با تیزاب هم عیار است و یا عیار آن بالاتر است.

در صورتی که رد رنگ کمرنگ‌تر شود، طلا عیار پایین‌تری نسبت به تیزاب دارد. همچنین اگر رد رنگ کلا از بین برود، یا آن قطعه اصلا طلا نبوده و یا درصد کمی از آن طلا است.

روش ری‌گیری

یکی از روش های تشخیص طلای اصل و تقلبی به صورت دقیق است که می‌تواند در آزمایشگاه‌های تعیین عیار طلا استفاده شود. در این حالت بایستی نمونه‌های گرفته شده تا 80 مش پودر شده و سپس در اولین گام ذوب می‌شوند.

سپس فلز آن از سرباره جدا شده و نوبت به گام دوم یعنی کوپلاسیون می‌رسد. حال بایستی نقره و طلا با کوپل از دکمه سربی جدا شده و مرحله بعدی اسیدکاری است.

لازم است تا نقره را در اسید نیتریک حل کرده و طلا جداسازی شود. در نهایت طلای خالص با ترازوی الکترونیکی وزن شده و عیار آن محاسبه می‌شود. با انجام این آزمایش، بر روی طلا عیار آن را مشخص می‌کنند.

روش اسپکتروفتومتر

در این روش بایستی از دستگاهی خاص که امکان تابش پرتو الکترومغناطیسی را دارد، در ناحیه مرئی و فرابنفش استفاده کرده و از طریق شدت جذب مقدار طلا، عیار آن را معین کنید.

طرز انجام این مورد از روش های تشخیص طلای اصل و تقلبی آن است که مقدار تیزاب را در طلا حل کرده، آن را درون دستگاه بگذارید و استانداردهای مختلف عیار آن را تشخیص دهید.

آزمایش های تشخیص طلا

در انتها راهکارهایی را برای روش های تشخیص طلای اصل و تقلبی می‌توان بیان کرد که به واسطه ویژگی‌های این مواد قابل استفاده هستند.

آزمایش طلا و آهن ربا

شما می‌توانید با استفاده یک آهن ربای قوی سعی کنید تا طلا را جابه‌جا نمایید. در صورتی که این ماده تکان بخورد و جذب شود، تقلبی است. چراکه طلا فلزی مغناطیسی نیست.

آزمایش طلا با آب

طلا را بر روی لیوانی پر از آب ولرم قرار داده و سپس بگذارید تا واکنش آن را مشاهده کنید. در صورتی که شی به انتهای لیوان برود، طلا اصل است؛ در غیر اینصورت اگر طلا بر روی آب شناور گردد، این ماده تقلبی می‌باشد.

همچنین در صورتی که طلا دچار زنگ زدگی و تغییر رنگ شود، آن ماده تقلبی است؛ چراکه طلای اصل اینچنین نمی‌شود.

آزمایش طلا و نیتریک اسید

شما می‌توانید از نیتریک اسید یا تیزاب به عنوان یکی از روش های تشخیص طلای اصل و تقلبی استفاده کنید. در این حالت لازم است تا یک تیغه را برداشته، طلا را خراش دهید.

حال بایستی در یک محیط با تهویه مناسب و با استفاده از یک دستکش، طلا را بر روی ظرف استیل قرار داده و  مقداری تیزاب مخصوص طلای 18 را با آن ترکیب کنید. اگر طلا اصل باشد، با اسید واکنشی ایجاد نمی‌گردد ولی اگر رنگ سبز ایجاد شود، طلا تقلبی است.

ارسال نظر