دیابت در مردان و زنان یکی از مشکلات رایجی است که میتواند در اثر عدم تحرک، ورزش و نیز تغذیه نامناسب (مدیریت مصرف کربوهیدرات و قند) ایجاد شود. به طور کلی 4 نوع دیابت وجود دارد که هرکدام میتوانند به دلایلی در افراد از کودکان گرفته تا افراد مسن ایجاد شود.
دیابت در مردان و زنان
دیابت در مردان و زنان یک بیماری مرتبط با سوخت و ساز بدن است که در آن شخص نمیتواند انسولین کافی را تولید کرده و از آن استفاده کند.
این بیماری میتواند در دو حالت ایجاد شود که شامل عدم ایجاد انسولین کافی در لوزالمعده و یا عدم جذب آن در سلولهای گیرنده است.
این نوع بیماریها مزمن هستند. بنابراین دوره درمانی آنها ممکن است طولانی باشد. از جمله علائمی که در دیابت در مردان و زنان میتوان مشاهده کرد، باید گفت:
علائم دیابت در مردان
برای علائمی که در دیابت مردان دیده میشود، میتوان به اختلال نعوظ که به علت آسیب عصبی ایجاد میشود، عفونتهای قارچی، تکررر ادرا که در زنان هم دیده میشود، خستگی، افزایش وزن. یکی دیگر از علائمی که میتوان برای مردان بیان کرد، درد در بخشی از قفسه سینه است که میتواند زمانی که ورزش میکنید، حس شود. برای برخی از مردان، در اثر ابتلا به دیابت مشکل زود انزالی نیز ایجاد شده است.
علائم دیابت در زنان
درد و خارش در قسمت واژینال و عفونت در این بخش که در اثر رشد زیاد از حد قارچ کاندیدا آلبیکتس ایجاد خواهد شد. سندرم تخمدان پلی کیستیک PCOS که میتواند منجر به نازایی و مقاومت به این ماده شده و با خود علائم دیگری از جمله قاعدگی نامنظم، ریزش مو، آکنه و غیره را ایجاد کند.
عفونت دستگاه ادراری که در زنان بیشتر از مردان شایع است. یکی از علائم دیابت در مردان و زنان کاهش کلسترول خوب یا HDL است که منجر به افزایش خطر بیماری قلبی خواهد شد.
انواع دیابت
در مورد انواع دیابت در مردان و زنان میتوان به چهار دسته کلی اشاره کرد که به شرح زیر میباشد:
دیابت نوع 1
این نوع یک بیماری خود ایمنی است، به این معنی که بدن شما به خود حمله میکند. در این حالت سلولهای تولید کننده انسولین در لوزالمعده شما از بین میروند. تا 10 درصد از افراد مبتلا به دیابت معمولا دارای اختلال نوع 1 دارند.
معمولا در کودکان و بزرگسالان جوان تشخیص داده میشود (اما میتواند در هر سنی ایجاد گردد). این نوع در گذشته با عنوان دیابت "جوانان" شناخته میشد. دیابتیهای نوع 1 وابسته به انسولین هستند، به این مفهوم که باید هرروزه انسولین مصرف نمایند. مقدار قند خون ناشتا در این حالت 5 الی 7 میلی مول بر لیتر میباشد.
دیابت نوع 2
در این نوع از دیابت در مردان و زنان، بدن یا انسولین کافی تولید نمیکند یا سلول های بدن شما به طور معمول به انسولین پاسخ نمیدهند.
این مورد شایعترین نوع دیابت میباشد. این مدل دیابت که ممکن است آن را با نام دیابت بزرگسالان نیز شنیده باشید، در 90 درصد مواقع بیماران را به خود مبتلا میکند. میزان قند خون ناشتا در این حالت در بازه 70 – 100 میلی گرم است.
پیش دیابت
این نوع از دیابت مردان و زنان، مرحله قبل از دیابت نوع 2 است. مقدار سطح گلوکز خون در این حالت به اندازه دیابت نوع 2 نیست.
دیابت بارداری
در دوره بارداری، دیابت از نوع خاص آن دوره ایجاد میگردد. دیابت بارداری معمولا بعد از این دوره از بین میرود. در صورتی که به این نوع دیابت دچار شده باشید، ممکن است احتمال ابتلا مجدد به این بیماری را با احتمال بیشتری تجربه نمایید.
دیابت چگونه ایجاد میشود؟
بسته به آنکه کدام نوع دیابت در مردان و زنان را دارید، شیوه ایجاد این مشکل متفاوت است.
دیابت در مردان و زنان از نوع 1 زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن شما، که مسئول مبارزه با عفونتها هستند، به سلول های بتای پانکراس که انسولین تولید میکنند، آسیب میرسانند و آنها را حذف مینمایند. بنا به عقیده محققان، دیابت از نوع 1 توسط عوامل محیطی مانند ویروسها و نیز ژن ها تولید میگردد و این مشکل را ایجاد مینماید.
دیابت نوع 2 که شایعترین شکل دیابت است، توسط عوامل متعددی از جمله سبک زندگی و ژنها ایجاد میشود.
دیابت در کودکان
دیابت یک مشکل همگانی و مشترک است که در میان 422 میلیون نفر در سراسر جهان ایجاد شده و شامل کودکان نیز میباشد.
به طور کلی، ابتلای کودکان به این بیماری از نوع 1 متداول و رایج است. در صورتی که علائم دیابت در مردان و زنان به صورت زیر در کودکان نیز مشاهده شد، لازم است فرد تحت مراقبت قرار بگیرد:
- افزایش تشنگی،
- افزایش دفع ادرار،
- احساس گرسنگی مداوم،
- خستگی،
- تاری در دید،
- احساس بو که حالت میوه دارد در هنگام تنفس و در داخل دهان،
- تحریک شدن عصب،
- کاهش وزن.
سه مورد اولی که در قسمت بالا برای شما بیان کردیم، اصلیترین علائم دیابت در کودکان میباشد که در بازه سنی زیر 3 سال رخ میدهد.
همچنین یکی دیگر از علائمی که ممکن است دیده شود، عفونت قارچی است که در دختران نوجوان رخ میدهد.
برای کودکانی که دیابت نوع دوم را تجربه میکنند، میتوان به علائمی مانند خستگی بیش از حد، کم شدن سرعت بهبود زخمها و بریدگیها، تاری در چشم، خارج در قسمت اندام تناسلی و نیز کاهش وزن که در مقدار بالایی ایجاد میگردد.
درمان این بیماری میتواند از راههای مختلفی انجام شود. از جمله تزریق انسولین، اندازهگیری مقدار کربوهیدرات که از مواد غذایی دریافت میشود، دریافت کافی کربوهیدرات از غذا، برنامه ورزشی منظم، جلوگیری از تغذیه نامناسب، چکاپ و نیز آزمایش خون.
روش های پیشگیری و درمان و کنترل بیماری دیابت
راهکارهای مختلفی برای کنترل و جلوگیری از این بیماری وجود دارد که مهمترینهای آن را در قسمت زیر برای شما میآوریم:
- از برنامه غذایی که دارید، شکر و نیز کربوهیدراتها را کمتر کرده و یا کنار بگذارید، در مطلبی به طور جداگانه به روش های پایین آوردن قند خون با روشهای طبیعی پرداخته ایم.
- حتما از یک برنامه ورزشی روزانه در زندگی خود استفاده کنید.
- همچنین شما میتوانید چای، آب و قهوه میل کنید.
- از کشیدن سیگار پرهیز نمایید.
- در صورتی که اضافه وزن دارید، بایستی با ورزش و نیز تغذیه مناسب از وزن خود بکاهید.
- سعی کنید وعدههای غذایی را به صورت واحدهای کوچک صرف کنید تا اشتهای شما مدیریت شود.
- از نشستن زیاد خودداری نمایید.
- در برنامه غذایی خود از غذاهای فیبردار به مقدار مناسب استفاده نمایید.
- در برنامه غذایی خود، قند و گوشت قرمز را کاهش دهید.
- به ویتامین D و کمبود آن توجه کنید.
- غذاهایی که به صورت فرآوری شده است را کمتر میل کنید.
عوارض دیابت در صورت عدم کنترل
عدم توجه به بیماریهایی که به صورت اندک اندک به زندگی شما وارد میشوند، میتواند فراگیر بوده و شما را به مرور از پای درآورد. از جمله عوارض بیماری دیابت در مردان و زنان میتوان گفت:
- به رگهای عروقی شما آسیب وارد میکند.
- با لطمه زدن به مویرگهای شما، میتواند منجر به مشکلاتی در سیستم عصبی، بینایی و کلیوی شما شود.
- میتواند در قسمت سیستم گوارشی، اندامهای جنسی و نیز پوست شما اختلال ایجاد کند.
- برای چشمها، مشکلاتی مانند آب سیاه و آب مروارید، لکه زرد و مشکلات شبکیه رایج است.