اقتصاد۲۴- نزدیک شدن به ایام سوگواری شهادت امام حسین (ع) و رشد تقاضا برای خرید بلیت های مسافری جهت سفر به عتبات عالیات توسط هموطنان و اتباع خارجی منجر شد تا بازهم سری به نحوه فروش بلیت های هواپیما بزنیم.
بحث فروش بلیت به اتباع غیر ایرانی هم از حمله مواردی است که جسته و گریخته همچنان عنوان می شود. این در حالی است که پیش از این اعلام شده بود که فروش بلیت از طریق سایت و نرم افزار ها ممنوع است و مسافران خارجی تنها از طریق سایت خود شرکت های هواپیمایی و دفاتر خدمات مسافرتی امکان خرید بلیت را دارند.
ماجرای فروش بلیت دلاری از آنجایی آغاز شد که انجمن شرکت های هواپیمایی در قالب نامه ای اعلام کرد که فروش بلیت هواپیما در مسیرهای داخلی برای اتباع غیر ارزی شده و به ازای هر یک ساعت صندلی باید ۱۵۰ دلار پرداخت کنند.
در کشورهای دیگر این اقدام با هماهنگی و نظارت وزارت امور خارجه و گردشگری صورت می گیرد.
با توجه به آنکه بخش عمده ای از توریست ها در ایران را عراقی ها تشکیل می دهند، بنابراین این اقدام خود زمینه ساز کاهش توریست و گردشگری خواهد شد.
بیشتر بخوانید: تبانی ایرلاینها برای فروش دلاری بلیت هواپیما/ مردم متضرر در انتظار جبران خسارت هستند
از سوی دیگر فروش بلیت به نرخ ارزی به ویژه در مسیر مشهد باعث شده که آژانس ها و سایت ها از این فرصت سوء استفاده کرده و بخشی از سهمیه مسافران ایرانی را به اتباع غیر ایرانی اختصاص دهند!
در همین رابطه مدیر یکی از آژانس مسافرتی اعلام کرده است:مسافرانی که به فرودگاه مراجعه میکردند، شرکت هواپیمایی راضی به فروش بلیت های لیست انتظار به مسافران ایرانی نبودند و تمام تلاششان این بود که در واقع بلیت را به اتباع بفروشند.
بلیت هواپیما سهمیه ای نیست
اما در مواجهه با این اتفاق، آقای مقصود اسعدی سامانه دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی اعلام کرد که به هیچ عنوان هیچ یک از شرکت های هواپیمایی حق ندارند سهمیه ای برای اتباع غیر ایرانی در نظر بگیرند و همچنین هیچ آژانس و شرکت هواپیمایی حق ندارند بلیت چارتری در این حوزه به فروش برسانند.
در همین رابطه یکی دیگر از مدیران آژانس مسافرتی هم اعلام کرده است:بلیت یک میلیون تومانی در مسیر تهران_مشهد را پس از اجرای این طرح به چندین میلیون تومان رسانده بودند.
این گلایه ها تنها بخشی از تبعات تصمیم چند شرکت هواپیمایی برای فروش دلاری بلیت های پروازهای داخلی ایران به اتباع خارجی است.
فروش ارزی بلیت هواپیما به گردشگری ضربه میزد
آقای شالبافان معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در این خصوص اعلام کرده که فروش ارزی بلیت هواپیما به مسافران خارجی متوقف شده است.بلیت ارزی برای غیر ایرانیها افزایش هزینههای تمام شده سفر را به دنبال داشت و به صنعت گردشگری کشور ضربه وارد میکند.
به گفته معاونت گردشگری وزارت میراث فرهنگی، تبعات اجرایی شدن بلیت دو نرخی را با سازمان هواپیمایی مطرح کرده و تصمیم بر بازنگری این تصمیم شد.
آئین نامه ممنوعیت فروش بلیت دلاری ابلاغ شده است
آقای رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی با واکنش به این موضوع گفت: بعد از متوجه شدن فروش بلیت با نرخ دلار به اتباع در هیئت دولت پیگیر آن شده و مشکل را حل کردیم، فروش بلیت با نرخ دلار به اتباع ممنوع است.
وزیر راه و شهرسازی می گوید: دستورالعمل ممنوعیت فروش بلیت دلاری به تمام شرکت های هواپیمایی ابلاغ شده و هیچ شرکتی حق فروش با نرخ دلار را ندارد.
چند روز بعد نیز وزیر راه و شهرسازی در توئیتی دستور بررسی تخلف یک شرکت هواپیمایی را می دهد.
آنطور که وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده؛ هیچ ایرلاینی حق ندارد بالاتر از آنچه که در سایت سازمان هواپیمایی کشوری اعلام شده بلیت را به فروش برساند و مسافران هم در صورت مشاهده تخلف این را به ما منتقل کنند ،ما هم اکنون دسترسی هم دادیم که در فرودگاه کشور در واقع میز بازرسی گذاشته شود و مردم بتوانند مراجعه کنند.
آقای میراکبر رضوی سخنگوی سازمان هواپیمایی کشور اعلام کرده است که هیچ کدام از شرکتهای هواپیمایی، دفاتر خدمات مسافرت هوایی و درگاههای فروش اینترنتی بلیت، مجاز به نمایش قیمت بلیت هواپیما بالاتر از نرخ تعیین شده توسط شورای عالی هواپیمایی که قابل استناد در سایت سازمان هواپیمایی کشوری و انجمن شرکتهای هواپیمایی است، را ندارند.
سخنگوی سازمان هواپیمایی گفت: با توجه به بررسیهای صورت گرفته مشخص شد که برخی دفاتر خدمات مسافرت هوایی نسبت به اخذ هزینه به صورت ارزی از مسافران خارجی اقدام میکنند، برهمین اساس به اتباع خارجی توصیه میشود برای تهیه بلیت در مسیرهای داخلی بلیت خود را به صورت مستقیم از طریق سایت رسمی شرکتهای هواپیمایی مربوطه تهیه کنند. شرکتهای هواپیمایی به هیچ عنوان مجاز به ذخیره جا به بهانه ارائه بلیت به اتباع خارجی با هدف فروش بلیت به قیمت بالاتر نبوده و ارائه خدمات به مسافران ایرانی در اولویت است.
شرکتهای هواپیمایی حداکثر میتوانند تا سقف ۱۵ درصد از ظرفیت پرواز خود را در اختیار اتباع خارجی قرار دهند همچنین اتباع خارجی مقیم ایران که دارای مجوز رسمی اقامت از دستگاههای ذیصلاح هستند از تمامی حقوق اجتماعی در استفاده از هواپیما برای سفرهای داخلی برخوردارند
بخشنامهای که اگرچه در کمتر از ده روز لغو شد، اما آنچه مسلم است چنین بخش نامههایی بدون در نظر گرفتن منافع کلان و ملی کشور از ابتدا نباید اجرا و بعد ابطال شود.