تاریخ انتشار: ۱۴:۲۰ - ۲۱ آذر ۱۳۹۷

هوآوی بهانه جدید جنگ آمریکا با چین

بازداشت، محاکمه و سپس آزادی موقت خانم «منگ وانژو» مدیر ارشد امور مالی شرکت چینی «هوآوی»، بزرگترین شرکت عرضه کننده تجهیزات مخابراتی دنیا در کانادا و با خواست آمریکا، باعث بروز چالش های جدی در روابط سه کشور شده است.

اقتصاد24 - چین در تلاش است تا به هر شکل از این ماجرا خلاص شود و همزمان می خواهد با دفاع از این شرکت، از منافع ملی خود در برابر دو کشور آمریکا و کانادا حراست کند.
چین چه تدابیر تلافی جویانه ای را برای مقابله با این پرونده بکار خواهد گرفت یک مساله و اینکه این کشور بتواند از پیوند خوردن آن با «جنگ تجاری» با آمریکا و مذاکرات پیش رو، جلوگیری به عمل آورد، موضوع دیگری است.

دولت مرکزی در این باره نسبتا سکوت اختیار کرده و در تلاش بود تا با رایزنی های فشرده و ارتباط با مقام های ارشد کانادا این فرد را از بازداشت آزاد کند موضوعی که سرانجام شب گذشته به نتیجه رسید و دادگاه کانادا خانم وانژو را با قید وثیقه 10 میلیون دلار کانادا موقتا از بازداشت آزاد کرد.

قاضی «ویلیام ارکه» سه شنبه شب در جلسه دادگاه در شهر ونکوور در ایالت بریتیش کلمبیای کانادا حکم آزادی موقت منگ را با وثیقه 10 میلیون دلار کانادا (7.5 میلیون دلار آمریکا) و برخی شرایط دیگر صادر کرد.

با این حال اگرچه این مدیر ارشد«هوآوی» به قید وثیقه و به صورت موقت ازاد شده است اما چین در تلاش است تا این موضوع را ختم به خیر کند، در دولت های محلی چین بحث هایی در جریان است تا پکن بتواند فشارهایی را با عنوان اقدامات تلافی جویانه وارد کند برخی از دادگاه های محلی پرونده هایی را در ارتباط با شکوایه های مردمی از شرکت های فناوری چون اپل به جریان انداخته اند.

در یک مورد خاص، با شکایت شرکت مخابراتی کوالکام از اپل به علت نقض ثبت اختراع تراشه‌های این کمپانی و نصب در آیفون، دادگاه چین فروش و واردات هرگونه گوشی‌های اپل را ممنوع کرد.

بر اساس رای این دادگاه، مدل‌های آیفون 7، 7 پلاس، 8 و 8 پلاس شامل این ممنوعیت هستند موضوعی که می تواند به عنوان واکنش چین به دستگیری مدیر مالی هواوی توسط کانادل و به دستور امریکا، تعبیر شود.

از سوی دیگر چین اعلام کرده است که کانادا در این پرونده سهل انگاری های زیادی کرده و پس از اینکه این مقام هواوی را بازداشت کرده به طرف چینی اطلاع رسانی فوری نکرده تا اینکه پکن خواستار تشریح این پرونده شده است.

اوتاوا تاکید می کند اول دسامبر ساعاتی پس از بازداشت این فرد، کنسولگری چین را در جریان قرار داده اما وزارت خارجه چین از کانادا انتقاد کرده که در این مورد دیر اطلاع رسانی کرده و توافقات طرفین را نقض کرده است.

همزمان این تصور پیش آمده است که دستگیری این فرد درست در زمانی که آمریکا و چین می خواهند مذاکرات مهم تجاری را برای برون رفت از مناقشات اقتصادی آغاز کنند، برای باج گرفتن از چین بوده است.

موضوع تحریم های شرکت «هوآوی» که به بهانه معامله مخفیانه با ایران متهم شناخته شده به سال 2013 میلادی باز می گردد و برای همین دستگیری این فرد و باز کردن این پرونده پس از شش سال نشان می دهد که آمریکا درست زمانی حساب شده را برای این اقدام در نظر گرفته است تا هر چه بیشتر ازچین امتیاز بگیرد.

چین همچنان به فشارهای خود به این دو کشور ادامه می دهد تا این فرد 46 ساله که از مقام های بلندپایه شرکت به حساب می آید از این پرونده رهایی یابد اما خواستار آن شده است که این موضوع به مذاکرات تجاری پیوند نخورد درخواستی که مورد موافقت واشنگتن قرار نگرفته است.

'لو ون' از کارشناسان امور مخابراتی در چین می گوید که هواوی یک شرکت خصوصی در چین است که با بسیاری از کشورهای دیگر روابط و همکاری های نزدیک دارد.
او با اشاره به اینکه این شرکت با دهها شرکت در آمریکا و در کشورهای دیگر در همکاری است افزود این شرکت هرگز یک تهدید امنیتی برای آنها نبوده است.

'ووشینبو' مدیر مرکز مطالعات آمریکا در دانشگاه فودان شانگهای نیز می گوید که نباید اجازه بدهیم پرونده این فرد باعث توقف در مذاکرات تجاری چین و آمریکا شود.
وی تاکید کرد مسلما این موضوع روی میز مذاکرات قرار داده خواهد شد و آن زمان است که چین باید با مقام های آمریکایی اتمام حجت کند که نمی تواند چنین اقداماتی را تحمل کند.

کارشناسان می گویند فعلا چین نمی خواهد و البته نمی تواند علیه شرکت های کانادایی مخابراتی که هیچ خطایی هم مرتکب نشده اند، اقدامی صورت دهد.
آنها خاطر نشان کردند که هر اقدام تلافی جویانه نادرست چین می تواند باعث مسکوت ماندن تجارت در این عرصه شود و این برای پکن اصلا سازنده نخواهد بود و برای همین اقدام های تلافی جویانه دستکم تا زمانی که جرمی محرز نشود و مذاکرات تجاری در جریان باشد، در دستور کار پکن نیست.

با این حال به دنبال دستگیری مدیر ارشد مالی شرکت هواوی چین در کانادا، روز سه شنبه اعلام شد که پکن یک دیپلمات سابق کانادا را بازداشت کرده است.

«مایکل کاوریگ» بین سال‌های 2013 تا 2016 به عنوان دیپلمات در پکن و هنگ‌کنگ خدمت کرده است او از فوریه سال 2017 به طور تمام وقت، کارشناس گروه بین‌المللی بحران بوده است و به زبان چینی تسلط دارد.

هنوز هیچ ارتباطی بین دستگیری مدیر هواوی در کانادا با این دیپلمات پیشین کانادا در چین مشخص نشده اما این اتفاق درست چند روز پس از بازداشت «مِنگ وانژو» در ونکوور نشان می دهد چین ممکن است از این فرد برای فشار بر کانادا استفاده کند.

افزون بر این چین می خواهد با دقت روی این پرونده کار کند و بتواند با سلامت اقتصادی از آن عبور کند بسیاری از بانک ها و شرکت های چینی تحت نظارت دقیق آمریکا است و پکن نمی خواهد باعث بروز مشکلات بیشتر در این بخش شود.

چین فعلا در محاصره اتحاد قوی آمریکا، کانادا، نیوزیلند، استرالیا و البته ژاپن قرار دارد که همگی متفقا ورود 'هواوی' و 'زد تی یی' به برنامه توسعه شبکه اینترنتی پرسرعت نسل پنجم را ممنوع کرده اند و پکن به تنهایی در این شرایط قادر به مقابله با آنها نخواهد بود و در چنین وضعیتی بهترین راه به گفته لوکانگ سخنگوی وزارت خارجه چین این است که گفت و گوها برای حل و فصل مناسب این مساله ادامه یابد.

منبع: ایرنا

ارسال نظر