اقتصاد24 - از 2 مرداد 97 دولت دیگر سخنگو ندارد. صحبت بر سر این بود که چرا دولت یک سخنگوی اقتصادی ندارد اما قضیه انگار بالا گرفت و حالا نزدیک به یک سال است که دولت دیگر هیچ سخنگویی ندارد.
اما بحث بر سر نداشتن سخنگو نیست، بحث بر سر این است که چرا تصمیمات اقتصادی دولت از یک کانال اعلام نمیشود؟ مثال های مختلفی می توان آورد که این ناهماهنگی در صحبت ها به وضوح دیده می شود.
بنزین
این روزها بحث آن بالا گرفته و همین هم سبب اظهارنظرهای ضد و نقیض شده است. از یک طرف مجلس اعلام کرده که «کسی در مورد قیمت بنزین صحبت نکند، تکلیف قیمت بنزین را در بودجه مشخص کردهایم.» و از طرف دیگر وزیر اقتصاد گفته: «قیمت بنزین در حال نهایی شدن است.»
یعنی اگر فعال اقتصادی باشید، یا سرگردان شده و یا با رو کردن به یکی از این رویکردها، در نهایت در کسب خود متضرر می شوید.
برخی کارشناسان معتقدند که مساله افزایش قیمت بنزین از آن دست اتفاق های حساسیتزاست که نمی توان به راحتی در مورد افزایش یا ثبات آن اطلاع رسانی کرد. دستکم تا مشخص شدن تصمیم نهایی باید صبر کرد. این کارشناسان معتقدند که اعلام تصمیم قبل از نهایی شدن می تواند بار تورمی برای اقتصاد داشته باشد.
ارز 4200
اما مساله فقط بنزین نیست. در همین دو هفته گذشته موارد بسیاری مانند پرونده بنزین دیده می شد که با مشکلات یکسان یعنی نبود اطلاعات واحد و اظهارنظرهای ضد و نقیض همراه بود. نمونه اش پرونده ارز 4200 تومانی که با فساد و رانت هایی هم همراه شده بود.
در این مورد هم یکبار رییس سازمان برنامه و بودجه عنوان کرد که «امسال هم 14 میلیارد، دلار 4200 تومانی برای کالای اساسی در نظر گرفتهایم» و از طرف دیگر وزیر اقتصاد گفته بود که «دلار 4200 تومانی موضوعیت ندارد».
البته کارشناسان بسیاری نسبت به تداوم وجود ارز 4200 تومانی در اقتصاد هشدار دادهاند. به اعتقاد آنها ارز باید تک نرخی شود و تنها از این طریق است که می توان فساد ایجاد شده در این رابطه را ساماندهی کرد.
مساله فقط دلار 4200 تومانی و فساد ناشی از آن و یا بنزین به صورت صرف نیست. مساله نبود یک رویه واحد در بیان دیدگاه دولت در حوزه اقتصاد است. در شرایطی که دولت سخنگو ندارد، هر اظهارنظری از سوی دولت به موضع سیاستگذار تعبیر می شود. ایجاد یک رویه واحد در این میان، می تواند بساط بسیاری از فعالیت های دلالی و سفته بازی را برچیند.