تاریخ انتشار: ۱۴:۲۱ - ۱۹ شهريور ۱۴۰۱

برق سفارت خانه‌ها گران می‌شود/ ۵۰۰ میلیون دلار از عراق طلب داریم

کردی، مدیر عامل توانیر از افزایش تعرفه برق سفارتخانه‌ها و کنسول گری‌ها تا پایان امسال خبر داد و گفت: درآمد سالانه صادرات برق ۶۰۰ میلیون دلار است که حدود ۵۰۰ میلیون دلار آن را عراق پرداخت نکرده است.

اقتصاد۲۴- درست در روزهایی که قبض های برق مردمان کشورهای اروپایی در فضای مجازی دست به دست می چرخد، کسی اشاره ای به مصرف برق سفارتخانه ها و کنسول گری های این کشورها نمی کند. سفارتخانه هایی که حتی یک دهم مردم عادی خودشان هم پول برق نمی پردازند. جالب است که بر اساس اطلاعاتی که خبرنگار بازار کسب کرده، پول برق پرداختی بسیاری از سفارتخانه ها در روزهای گرم تهران حدود ۴ میلیون تومان است. به عبارت دیگر یک سفارتخانه بزرگ در پایتخت در بدترین حالت حدود ۱۳۳ دلار (با احتساب هر دلار ۳۰ هزار تومان) پول پرداخت می کند.

آنگونه که آرش کردی مدیرعامل توانیر می گوید: «تعرفه برق این بخش ها بر مبنای تعرفه عادی محاسبه می شود در حالیکه که مصرف بالایی دارند.» شاید تعداد این نهادهای تقریبا دولتی در برابر ۴ میلیون مشترک تهرانی بسیار ناچیز باشد، اما نمی توان یارانه برقی که این بخش های پر مصرف دریافت می کنند را نادیده گرفت. البته متولی تامین و توزیع برق اعلام کرده که قیمت برق مصرفی این بخش ها تا پایان سال افزایش پیدا کرده و به قیمت واقعی نزدیک می شود. او همچنین در بخش دیگری از سخنان خود هم اعلام کرد که ۶۶ الی ۸۳ درصد پول صادرات برق وصول نشده است.

متن کامل گفتگو با «آرش کردی» مدیرعامل توانیر را در ادامه می خوانید:

*وزیر نیرو در آخرین نشست خود نسبت به ارزانی برق در سفارتخانه ها و کنسول گری ها انتقاد کردند. این بخش ها چه میزان برق مصرف می کنند؟

ما حدود ۴ میلیون مشترک در تهران داریم که درصد بسیار ناچیزی از آنها مربوط به سفارتخانه ها و کنسول گری ها و محل اقامت کارمندان این بخش هاست. هرچند که تعداد اندک این نهادها باعث شده که سهم برق مصرفی آنها از کل انرژی مصرف شده در کشور پایین است، اما مقدار مصرف برق آنها قابل توجه است. اما مقدار دقیق مصرف آنها را در خاطرم نیست.


بیشتر بخوانید: توافق گازی ایران‌-عمان تا چه حد عملی است؟


* اعلام شده بود که مذاکراتی بین وزارت نیرو و وزارت امور خارجه برای افزایش قیمت برق در این بخش ها شروع شده، این مذاکرات به کجا رسیده است؟

در حال حاضر تعرفه وزارتخانه ها و کنسول گری به صورت عادی محاسبه می شود که به هیچ وجه منطقی نیست. به همین دلیل باور ما این است که قیمت برق در این بخش ها باید به سمت قیمت های واقعی نزدیک شود. اما برای این افزایش قیمت نیازی به مذاکره و تایید وزارت امور خارجه نیست و وزارت نیرو مسئول رسیدگی و تصمیم گیری در این خصوص است. به عبارت دیگر بعد از نهایی شدن مقدار تغییرات قیمتی، تعرفه جدید برق را برای اجرا ابلاغ خواهیم کرد.

*فکر می کنید که این تغییر قیمتی از چه تاریخی در کشور اعمال شود؟

این مساله در دستور کار وزارت نیرو و شرکت توانیر قرار دارد. پیش بینی ما این است که تا پایان امسال برق سفارت خانه و کنسول گری ها افزایش پیدا کرده و به قیمت واقعی نزدیک شود.

*با توجه به مشکلاتی که در تامین برق داخل وجود دارد، آیا قادر به پوشش تعهدات صادراتی خود هستید؟ مقدار درآمد صادراتی ما در سال گذشته چقدر بوده است؟

تمام تلاش ما این بوده که تعهدات صادراتی خود را انجام دهیم تا به لحاظ حقوقی مشکلی برای ما پیش نیاید. بر اساس برآوردهای صورت گرفته سالانه چیزی حدود ۶۰۰ میلیون دلار از محل صادرات برق درآمد ارزی نصیب کشور می شود.

*از آنجاییکه بخش زیادی از صادرات برق ما به عراق اتفاق می افتد، چه میزان از درآمد صادرات برق ایران امسال پرداخت نشده است؟

ما هم اکنون بین ۴۰۰ الی ۵۰۰ میلیون دلار از عراق طلب داریم.

*با توجه به کسری و نا ترازی برق در حال حاضر بخش نیازی از کشور از محل واردات تامین می شود. قیمت واردات برق ما در مقایسه با قیمت صادراتی بهتر است یا بدتر؟

فرمول قیمت برق وارداتی و صادرات متغییر بوده و متناسب با بهای نفت تعیین می شود. به همین دلیل ممکن است قیمت برق صادراتی و وارداتی ما در روزهای مختلف قیمت های مختلفی داشته باشد.

* نا ترازی برق خسارت سنگینی را به صنایع کشور وارد کرده است. خسارتی که معاون وزیر صمت بزرگی آن را ۷ هزار میلیارد تومان اعلام کرده است. این رقم مورد تایید شما به عنوان متولی تامین و توزیع برق است؟

این آماری است که اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران منتشر کرده و نمی توانم درستی یا نادرستی آن را تایید کنم. ضمن اینکه بخشی از این رقمی که تحت عنوان خسارت قطعی های برق اعلام شده مربوط به عدم النفع واحدهای تولیدی است. البته مقدار برق تحویلی به صنایع امسال حدود ۱۴ درصد افزایش یافته و شرایط بهتری را نسبت به پارسال تجربه کردند. جالب است که بدانید از ۶۳۰ هزار صنعت فعال در کشور، متعهد شدیم که برق ۵۸۰ هزار صنعت را که عمدتا صنایع خرد یا حیاتی مثل داروسازی بودند، بدون محدودیت تأمین کنیم. همچنین برق ۴۹ هزار و ۵۵۸ مشترک صنعتی دیگر نیز که در سال گذشته به صورت روزانه و از ساعت ۱۱ صبح تا ۲۰ قطع می‌شد، امسال تنها به مدت ۱۲ ساعت در هفته طی یک روز، آن هم تنها از ساعت ۱۱ تا ۲۳ به صورت گردشی محدود می‌ شد. با توجه به این بهبود در تامین برق امسال خسارت ناشی از قطعی های برق در مقایسه با پارسال بسیار ناچیز برآورد می شود.

*پیش بینی می کنید که مصرف برق در سال آینده به چه مقدار برسد؟

مصرف برق سال آینده به طور قطع به بالای ۷۲ هزار مگاوات خواهید رسید در حالیکه که بالاترین مقدار ثبت شده در امسال ۶۹ هزار و ۴۵۸ مگاوات بوده است. اگر ظرفیت هدف گذاری شده برای افزایش تولید برق محقق نشود، کسری های برق سال های آینده هم ادامه خواهد داشت.

منبع: خبرگزاری بازار
ارسال نظر