تاریخ انتشار: ۰۹:۱۷ - ۲۸ شهريور ۱۴۰۱

رقابت وارداتی‌ها با برنج ایرانی

افزایش تولید، واردات مناسب و اعلام خرید تضمینی برنج از سوی دولت، قیمت برنج ایرانی را در مسیر کاهش قرار داده است.

اقتصاد۲۴- کالای پرحاشیه سال گذشته، ظاهرا امسال قرار است بازار آرام‌تری داشته باشد. قیمت برنج تا تیرماه همچنان به روال سال قبل روند رشد را طی کرد و تا بالای ۱۵۰هزار تومان هم رسید، اما انتشار اخبار مثبت این حوزه از افزایش میزان تولید تا لغو ممنوعیت فصلی واردات و تداوم عرضه برنج خارجی در بازار توانست در کنار کاهش نسبی تقاضا، آرامش را مهمان بازار این محصول پرمصرف کند.

در استان‌های تولیدکننده اما این کاهش قیمت به مذاق همه خوش نیامده و خبرهای رسیده حاکی از آن است که عده‌ای از تولیدکنندگان در انتظار رشد دوباره قیمت از عرضه محصول‌شان خودداری می‌کنند؛ این در حالی است که دولت نیز برای ایجاد ثبات در بازار و البته پیشگیری از زیان کشاورزانی که هزینه‌های تولیدشان در سال‌های اخیر بالا رفته، همزمان با تعیین نرخ برای این محصول، گزینه خرید تضمینی را روی میز قرار داده است.

برنامه‌های حمایتی دولت از خریدار و فروشنده

معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی وزارت جهادکشاورزی در روزهای گذشته از نهایی شدن قیمت برنج خبر داد و گفت: این نرخ در روزهای آینده اعلام خواهد شد تا به‌طور عملی وزارت جهادکشاورزی وارد بازار برنج شود.

به‌گفته محمد قربانی، وزارت جهادکشاورزی به‌طور مستقیم وارد فرایند خرید در بازار برنج می‌شود که این امر، خرید از برندهای بزرگ را هم به‌دنبال دارد و باعث تحرکات خوبی در بازار برنج خواهد شد.


بیشتر بخوانید: ۴ کالای اساسی ارزان شدند


او بدون اینکه رقم توافق‌شده برای قیمت برنج را ذکر کند، گفت: دولت درصدد است برای تنظیم بازار برنج ایرانی، قیمت این محصول را براساس نرخ‌های مصوب اعلام کند؛ زیرا بازار برنج مستعد بروز نوسانات قیمتی است که با مداخله هدفمند دولت در بازار با هدف افزایش سود تولیدکننده، کنترل بازار در اختیار دولت قرار می‌گیرد. بازار برنج از مسائل مهم و جدی در کشور محسوب می‌شود و شالیکوبی‌ها هم پر از برنج هستند.

این خبر با استقبال تولیدکنندگان نیز روبه‌رو شد و دبیر انجمن تولیدکنندگان برنج اعلام کرد کشاورزان در انتظار اعلام قیمت برنج از سوی وزارت جهادکشاورزی هستند.

قیمت تضمینی می‌تواند به نفع کشاورز باشد

علیزاده شایق با بیان اینکه خرید و فروش برنج در شمال راکد مانده است، از امتناع کشاورزان از عرضه محصول به بازار خبر داد و گفت: برنجکاران به فروش برنج به کارخانه‌ها و بازار اقدام نمی‌کنند و تصور می‌کنند اگر دیرتر برنج خود را به فروش برسانند، سود بیشتری کسب می‌کنند، اما نمی‌دانند دلالان بیکار نمی‌مانند و روی هر میزان سودی که نصیب کشاورز شود، قیمت‌ها را بالا می‌برند که در نهایت این افزایش قیمت‌ها به ضرر مصرف‌کننده خواهد بود.

او تعیین قیمت تضمینی را به نفع کشاورز دانست؛ به شرطی که هزینه‌های آنان را پوشش دهد؛ این درحالی است که روند واردات برنج نیز بعد از ۲ماه نوسان به حالت عادی درآمده است.

دبیر انجمن واردکنندگان برنج در گفت‌وگو با همشهری از واردات ۷۰۰هزار تن برنج در نیمه اول سال خبر داد و این میزان واردات را مطابق هدفگذاری‌های نیمه اول سال دانست.

به‌گفته مسیح کشاورز، پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال رقم کل واردات به یک‌میلیون و ۴۰۰هزار تن برسد که ۴۰ درصد این واردات از نوع برنج سفید پاکستانی است.

رقابت وارداتی‌ها با برنج ایرانی

طی ۲ماهی که از اعلام خبر لغو ممنوعیت واردات برنج می‌گذرد، اظهارنظرهای مختلفی در نقد این تصمیم دولت از سوی افرادی انجام شده که معتقدند واردات می‌تواند بازار برنج ایرانی را تهدید کند.

دبیر انجمن واردکنندگان برنج در این زمینه گفت: افزایش قیمت برنج ایرانی دلیل گرایش بیشتر مصرف‌کنندگان به برنج خارجی در سال‌های گذشته بوده؛ درحالی‌که نوع برنج‌های وارداتی با برنج ایرانی متفاوت بوده است. اما در واردات امسال ۴۰درصد حجم خرید به برنج سفید پاکستانی اختصاص یافته که می‌تواند رقیب برنج ایرانی در بازار باشد.

کشاورز افزود: تا امروز واردات فقط برای تنظیم بازار برنج انجام می‌شد، اما امسال برنج‌های سفید وارداتی می‌توانند به‌عنوان رقیبی جدی برای برنج ایرانی مانع افزایش بی‌رویه قیمت این نوع برنج در بازار باشند.

به‌گفته وی، واردکنندگان با حداقل سود اقدام به عرضه محصول خود کرده‌اند و این باعث شده قیمت برنج هندی از ۴۰هزار تومانی که تا چند ماه پیش‌عرضه می‌شد به ۳۲تا حداکثر ۳۵هزار تومان کاهش داشته باشد و برنج پاکستانی نیز که بین ۴۰تا ۴۵هزار تومان قیمت داشت، وارد فاز کاهش قیمت شود.

این فعال اقتصادی پیش‌بینی کرد با تامین منابع واردات، برنج‌های جدید وارداتی با قیمت‌های پایین‌تری در بازار مصرف عرضه شوند.

در همین حال قاسم‌علی حسنی، دبیر اتحادیه بنکداران موادغذایی تهران در گفت‌وگو با همشهری، حداکثر قیمت بهترین برنج ایرانی در بنکداری‌ها را بین کیلویی ۸۵تا ۹۰هزار تومان اعلام کرد و افزود: برای برنج ایرانی همچنان انتظار کاهش قیمت را داریم و به همین دلیل نمی‌توان قیمت مشخصی اعلام کرد.

منبع: همشهری آنلاین
ارسال نظر