اقتصاد۲۴- چند روز پیش خبری در رسانهها منتشر شد که ایلان ماسک با اعتماد به نفس از ارائه اینترنت در قطب جنوب صحبت کرده بود. حالا توییت ایلان ماسک در واکنش به کاربران ایرانی توییتر خبرساز شده است. او نوشته است: «استارلینک برای معاف شدن از تحریمهای آمریکا علیه ایران اقدام خواهد کرد.»
ماجرای اینترنت ماهوارهای استارلینک این روزها در صدر اخبار فناوری است و هر روز جنبهای تازه از آن در معرض توجه قرار میگیرد.
در جریان جنگ اوکراین برای نخستین بار به شکل جدی امکان استفاده از این تکنولوژی در معرض آزمایش قرار گرفت و واکنش روسیه نشان میدهد که از این آزمایش سربلند بیرون آمده است.
بیشتر بخوانید: چرا ادعای دولت درباره افزایش سرعت اینترنت در ایران نادرست است؟
دیپلماتهای روسیه در سازمان ملل به شکل غیرمستقیم حتی صحبت از منهدم کردن ماهوارههای ایلان ماسک کردند. کنستانتین وورونتسوف، نماینده کشور روسیه در کارگروه منع گسترش سلاحهای کشتار جمعی در سازمان ملل گفت: «در اینجا قصد داریم به روند بسیار خطرناک استفاده غیر صلحآمیز از تکنولوژیهای فضایی اشاره کنیم که در جریان اتفاقات اوکراین به صورت جدی شکل گرفته است. به طوری که ایالات متحده آمریکا و متحدینش به تازگی به طور گسترده اقدام به استفاده از تاسیسات و زیرساختهای غیرنظامی فضایی با هدف مداخله در جریان اتفاقات اوکراین گرفتهاند. بر این اساس، ممکن است این تاسیسات غیرنظامی، هدف بعدی روسیه باشند!»
در ایران هم از زمان مطرح شدن طرح صیانت بحث امکان استفاده از این فناوری جدید مطرح شده است. برای نمونه محمدجواد آذریجهرمی وزیر پیشین ارتباطات درباره فعال شدن اینترنت ماهوارهای استارلینک در اوکراین در شبکه اجتماعی خود نوشت: «امروز در فضای مجازی مولفهی «قدرت» با ارائه خدمت بهتر به مردم حاصل میشود. اگر شما خدمت مناسب (البته مناسب از دیدگاه مردم) برای آنها فراهم نکنید، دیگران خواهند کرد.»
ایلان ماسک تا پیش از این درباره احتمال ارائه خدمات اینترنت ماهوارهای استارلینک در ایران سکوت کرده بود و عملا این احتمال نزدیک به صفر دیده میشد. اما در توییت جدید صحبت از امکان ارائه اینترنت ماهوارهای استارلینک در صورت اجازه دولت آمریکا به میان آمده است.
اینترنت ماهوارهای استارلینک در ایران؟
در حالی که ایلان ماسک گفته برای ارائه خدمات استارلینک خواستار معافیت از تحریمها خواهد شد، همین موضوع برای دسترسی کاربران به اینترنت ماهوارهای کافی نخواهد بود.
علاوه بر دریافت مجوز، خرید تجهیزات مورد نیاز برای استفاده از اینترنت ماهوارهای استارلینک هزینه زیادی روی دوش کاربران میگذارد و البته باید هزینههای مربوط به خود سرویس را هم درنظر گرفت. بنابراین انتظار نمیرود حداقل در آینده نزدیک کاربران در ایران بتوانند به خدمات استارلینک دسترسی پیدا کنند.
با وجود چنین موضوعی، اسپیس ایکس میخواهد اینترنت ماهوارهای استارلینک را در اختیار کاربران موبایل قرار دهد. در حقیقت اسپیس ایکس و تی-موبایل (T-Mobile) میخواهند از سال آینده میلادی به صورت بتا استارلینک را به صورت مستقیم در اختیار کاربران گوشیهای هوشمند قرار دهند.
با این حال حتی اگر ایلان ماسک و تی-موبایل در رسیدن به این هدف موفق شوند، باز هم مدتی طول میکشد تا کاربران در کشورهای دیگر بتوانند چنین قابلیتی را تجربه کنند و البته اسپیس ایکس نیاز به دریافت مجوز برای ارائه خدمات در کشور هدف خواهد داشت. با این حال باید منتظر انتشار اطلاعات بیشتر درباره این برنامه اسپیس ایکس بمانیم.
به نظر شما آیا روزی کاربران ایرانی میتوانند به خدمات اینترنت ماهوارهای استارلینک دسترسی پیدا کنند یا چنین کاری غیرممکن خواهد بود؟
منبع: دیجایتو