اقتصاد۲۴- در حال حاضر اقتصاد ایران در رکود به سر میبرد و نقدینگی علاوه بر اینکه در روندی رو به رشد قرار دارد، در حال چرخش در بازارهای سوداگرانه همچون ارز هست و این موضوع تحت تاثیر سیگنالهای برجامی بوده که در چند وقت اخیر منتشر شده و این اطمینان را به مردم و سرمایه گذاران داده که درباره برجام قرار نیست در کوتاه مدت توافقی حاصل شود به همین دلیل دلالیها در بازار ارز، طلا و ... بیشتر شده است و در مقابل بازار سرمایه در رکود کامل به سر میبرد و حجم معاملات به زیر ۳ هزار میلیارد تومان در روز رسیده و میزان خروج نقدینگی حقیقی روزانه بالای ۵۰۰ میلیارد تومان ثبت میشود.
یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری موج با اشاره به سیگنالهای که در اقتصاد کشور وجود دارد، گفت: هم اکنون پیش بینیها حکایت از این دارد که اقتصاد بدون برجام ایران شاهد دلار بالای ۴۰ هزار تومان خواهد بود و این به معنای رشد تورم و افزایش هزینه تمام شده شرکت ها، در چنین شرایطی کاملا طبیعی است که نقدینگی از بورس خارج شود و وارد بازارهای موازی همچون دلار و طلا شود.
حمید میرمعینی با بیان اینکه بورس در شرایط کنونی امیدی به بازگشت به قلههای قبلی ندارد، افزود: با توجه به اینکه حاشیه سود شرکتها نسبت به سالهای قبل کاهش پیدا کرده است و از طرف دیگر سیاستهای حمایتی که قرار بود برای بورس اجرایی شود عملی نشده است نمیتوان امیدی به حرکت صعودی بورس داشت به همین دلیل سرمایه گذاران از ورود به بورس امتناع میکنند و از آنجایی که وضعیت اقتصاد کشور قابل پیش بینی ناپذیر است نمیتوان انتظاری غیر از وضعیت کنونی بازار سرمایه داشت.
او با تاکید بر اینکه رشد تورم و نقدینگی در اقتصاد کشور میتواند فشار بیشتری را به شرکتها وارد کند، اظهار کرد: در مقطع کنونی تنها توافق برجام و تسهیل صادرات و افزایش درامدهای ارزی دولت میتواند شرایط را بهبود ببخشد، به عبارت دیگر وقتی دولت درامد بیشتری داشته باشد دیگر نیاز به انتشار اوراق در بازار سرمایه ندارند و از طرف دیگر نرخ سود بین بانکی هم کمی تعدیل میشود و این مسائل روند ورود نقدینگی به بازار سرمایه را تغییر میدهند و ممکن است در آینده نه چندان دور بورس به وضعیت عادی برگردد، اما اگر شرایط به همین منوال باقی بماند به طور قطع رکود عمیقتر میشود.
بیشتر بخوانید: راستی آزمایی یک ادعا؛ آیا اعتراضات باعث نزول بورس شد؟
وعدههای دولت برای حمایت از بازار سرمایه
همچنین یک کارشناس بورس در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج با انتقاد از بی توجهی دولت از وضعیت بازار سرمایه گفت: در حالی که دولت وعده داده بود که از بازار حمایت کند بازار همچنان تحت تاثیر سیاستهای دولت روندی نزولی طی میکند. برای نمونه یکی از برنامههای دولت افزایش دو برابری قیمت گاز در بودجه سال آینده است و از آنجایی که گروههای فلزی، سیمانی و شیمیایی برای تولیدات خود گاز زیادی مصرفمی کنند این سیاست میتواند حاشیه سود این شرکتها را به شدت کاهش دهد، به همین دلیل خروج نقدینگی از بورس در مقطع کنونی کاملا طبیعی است.
مهدی دلبری با بیان اینکه چشم انداز مثبتی برای بازار سرمایه کنونی قابل تصور نیست، افزود: وقتی همه گروههای صنعتی با چالشهای همچون نرخ ارز، قیمت گذاری دستوری و ... مواجه هستند به همین دلیل سرمایه گذاری در بازار به حاشیه رفته است و حجم معاملات در این بازار به کمترین سطح خود در چند سال اخیر رسیده است و اگر این روند ادامه پیدا کند آسیب جدی به بازار سرمایه وارد میشود.
او با تاکید بر اینکه پیش از این گفته میشود بازار سرمایه باید محلی برای تامین مالی شرکتهای بورسی باشد، اما ما شاهد انتشار اوراق دولتی در بازار سرمایه هستم، تصریح کرد: رشد بازار سرمایه تنها در شرایطی اتفاق میافتد که چشم انداز مثبتی برای سودسازی شرکتها وجود داشته باشد و از طرف دیگر نقدینگی کافی برای معاملات بازار وجود داشته باشد و اگر این شرایط مهیا نباشد نه تنها بخش خصوصی بلکه حقوقیها هم تمایلی به خرید سهام نخواهد داشت.
دلبری درباره اثر تورمی اقتصاد بر بازار سرمایه گفت: در شرایط کنونی نباید انتظار داشت بازار تحت تاثیر تورم رشد کند، هرچند در سال ۹۹ برخی از تحلیلگران هم به بهانه ارزش جایگزینی و تورم، پیش بینیهای عجیبی برای ارزش برخی نمادها داشتند و از آنجایی که این مساله تنها بر روی ارزش شرکت برای سهامداران عمده تاثیر گذار است این نوع تحلیل گمراه کننده است، همانطوری که در سال ۹۹ منجر شد برخی از نهادها رشد حبابی پیدا کنند و بسیاری از سهامداران خرد هم از این مساله آسیب دیدند.
منبع: صاحب خبران