تاریخ انتشار: ۱۲:۲۱ - ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۸
گزارش مرکز آمار نشان داد؛

خودرو، کاغذ و دخانیات رکورددار بالاترین افزایش قیمت/ در بخش صنعت قیمت‌ها چقدر بالا رفت؟

گزارش‌های تازه مرکز آمار حاکی از رشد شاخص‌های تولیدکننده در بخش‌هایی مانند خدمات و صنعت است.

اقتصاد24 – مرکز آمار تازه‌ترین شاخص‌های بخش های مختلف از جمله صنعت، خدمات و معدن را اعلام کرده است. آنطور که در این گزارش آمده، درصد تغییرات متوسط شاخص کل بخش صنعت در چهار فصل منتهی به فصل زمستان سال ١٣٩٧ نسبت به متوسط شاخص در چهار فصل منتهی به فصل زمستان سال قبل (نرخ تورم تولیدکننده کل بخش صنعت) معادل ٦٤,٦ درصد بوده که نسبت به تورم چهار فصل منتهی به فصل پاییز سال گذشته ٤٧.٣ درصد افزایش داشته است.

بر این اساس، شاخص قيمت توليدكننده بخش صنعت در فصل زمستان ١٣٩٧ به عدد ٤٧٩,٩ رسيد كه نسبت به شاخص فصل قبل (٤٢٠.٤)، ١٤.١ درصد و شاخص فصل مشابه سال قبل (٢٥٣.٦)، ٨٩.٢ درصد افزايش داشته است. در عین حال، درصد تغییرات متوسط شاخص کل بخش صنعت در چهار فصل منتهی به فصل زمستان سال ١٣٩٧ نسبت به متوسط شاخص در چهار فصل منتهی به فصل زمستان سال قبل (نرخ تورم تولیدکننده کل بخش صنعت) معادل ٦٤.٦ درصد بوده که نسبت به تورم چهار فصل منتهی به فصل پاییز سال ١٣٩٧ (٤٧.٣ درصد)، افزایش داشته است.

در این بخش بالاترین عدد مربوط به تولید سایر وسایل حمل و نقل بوده که عدد 743.6 را برای زمستان 97 نشان می‌دهد. این شاخص در پاییز همان سال 609 بوده که به یکباره افزایش یافته است.

بخش دیگری که بیشترین افزایش را در شاخص کل تولید تجربه کرده، تولید کاغذ و محصولات کاغذی است. در این بخش شاخص کل تولید از 635.7 در پاییز 97 به 645.8 در زمستان همان سال رسیده که افزایش را نشان می‌دهد.

بخش بعدی که بیشترین عدد را در شاخص کل به خود اختصاص داده، مربوط به تولید محصولات از توتون و تنباکوی سیگار است. در این بخش عدد شاخص کل از 519.8 در پاییز 97 به 634.1 در زمستان 97 رسیده است. در عین حال، بخش ماشین‌االات و دستگاه‌های مولد و انتقال برق، بخش دیگری است که رقم شاخص کل بالایی دارد.

در این بخش عدد شاخص کل از 605.3 در پاییز 97 به 619.5 در زمستان همان سال رسیده است. بخش‌های دیگری که عدد شاخص کل بالایی داشتند، تولید محصولات لاستیکی و پلاستیکی و صنایع تولید زغال سنگ پالایشگاه‌های نفت است.

رشته فعاليت‌های "توليد مواد پلاستيكي به شكل اوليه و ساخت لاستيك مصنوعي" با ٢٠.٢ درصد، " توليد مواد شيميايي اساسي بجز كود و تركيبات ازت" با ٦.٩ درصد، " توليد انواع رنگ و روغن جلا و پوشش‌هاي مشابه و بتانه" با ٩.٩ درصد و " توليد الياف مصنوعي" با ١٤.٠ درصد افزايش نسبت به فصل قبل، بيش­ترين تاثير را در افزايش شاخص اين بخش داشته‌‌اند.

در بخش منسوجات نیز، شاخص قيمت " توليد منسوجات" با ١٠,٩ درصد افزايش نسبت به شاخص فصل قبل (٣٧٦.٥) و رسيدن به عدد ٤١٧.٥، رتبه ششم تأثيرگذاري در افزايش شاخص كل فصل زمستان را به خود اختصاص داده است. رشته فعاليت‌های " آماده‌سازي و ريسندگي الياف" با ١٣.٩ درصد، " فرش ماشيني و موكت" با ٤.٨ درصد افزايش نسبت به فصل قبل، بيش‌ترين تاثير را در افزايش شاخص اين بخش داشته‌اند.

شاخص قيمت در زیر بخش صنعتی "توليد محصولات فلزي فابريكي بجز ماشين‌آلات" با ١٥,٢ درصد افزايش نسبت به شاخص فصل قبل (٤٢٨.٦) و رسيدن به عدد ٤٩٣.٧، رتبه هفتم تأثيرگذاري را در افزايش شاخص كل بخش صنعت در فصل زمستان به خود اختصاص داده است. رشته فعاليت‌های " توليد ساير محصولات فلزي طبقه‌بندي نشده در جاي ديگر" با ٢٧.٤ درصد، " توليد محصولات فلزي ساختماني" با ٦.٨ درصد افزايش نسبت به فصل قبل به ترتيب بيش­ترين تاثير را در افزايش شاخص اين بخش داشته‌اند.

شاخص‌های بخش معدن از چه می‌گویند؟

یکی دیگر از بخش‌هایی که در این گزارش‌ها به آن اشاره شده، بخش معدن است. بر این اساس، شاخص قيمت توليد كننده بخش معدن سال ١٣٩٧ برمبنای سال پایه ١٣٩٠ اعلام شده است. شاخص قيمت بخش معدن در سال ١٣٩٦ عدد ٢٣٢,٠ بوده که نسبت به سال قبل از آن معادل ١٧.٣ درصد افزایش داشته است.



در همین حال، شاخص قيمت توليدكننده بخش معدن در سال ١٣٩٧ با ٥٠,٩ درصد افزایش نسبت به سال قبل به عدد ٣٤٩.٩ رسيد. اما شاخص قيمت بخش معدن در سال ١٣٩٦ عدد ٢٣٢.٠ بوده که نسبت به سال قبل از آن معادل ١٧.٣ درصد افزایش داشته است. گزارش فوق نشان می‌دهد که شاخص مذکور درتمام فصل‌های سال ١٣٩٧ روند صعودی داشته است. گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد که بخش‌هایی مانند استخراج سنگ‌های آهنی، استخراج سنگ مس، استخراج سنگ‌های تزئینی، استخراج زغال سنگ، استخراج شن و ماسه و استخراج سنگ کرومیت بیشترین تاثیر را بر افزایش شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن در سال ١٣٩٧ داشته‌اند.

در سال مورد بررسی، شاخص قیمت فعالیت "استخراج زغال سنگ" با ٣٣,٤ درصد افزایش نسبت به سال قبل به عدد ٣٥٢.٢ رسید. افزایش شاخص قیمت فعالیت مورد بررسی به طور عمده تحت تاثیر افزایش قیمت ماده معدنی کنسانتره زغال سنگ پدید آمده است.

شاخص قیمت تولیدکننده در فعالیت "استخراج شن و ماسه"، با افزایش ٢٤,٣ درصدی در سال ١٣٩٧ نسبت به سال ١٣٩٦ مواجه شد و به عدد ٣٢١.١ رسید. افزایش شاخص قیمت این فعایت عمدتا تحت تاثیر افزایش قیمت ماده معدنی ماسه شسته پدید آمده ­است.

در نهایت، شاخص قیمت در فعالیت "استخراج سنگ کرومیت" با ٣٢,٦ درصد افزایش نسبت به سال قبل به عدد ٤١٨.٠ رسید. افزایش شاخص قیمت فعالیت مورد بررسی به طور عمده تحت تاثیر افزایش قیمت ماده معدنی سنگ کرومیت پدید آمده­ است.

وضعیت شاخص قیمت تولید کننده بخش‌های خدمات در سال 97

اما بخش دیگر شاخص قیمت تولیدکننده بخش‌های خدمات در سال ١٣٩٧ است. بر این اساس، شاخص كل قیمت تولیدکننده بخش‌های خدمات (بر مبنای ١٠٠=١٣٩٠) در سال ١٣٩٧ برابر با ٢٩٦,٥ بوده که نسبت به سال قبل ٢٢.٢ درصد افزایش را نشان می‌دهد.



بر اساس این گزارش، شاخص قیمت تولیدکننده بخش‌های خدمات مشتمل بر هشت بخش است که عبارتند از «تعمیر وسایل نقلیه موتوری، موتور سیکلت و کالاهای شخصی و خانگی»، «هتل و رستوران»، «حمل و نقل، انبارداري و ارتباطات»، «واسطه‌گری‌های مالی (بیمه)»، «مستغلات، اجاره و فعالیتهای کسب و کار»، «آموزش»، «بهداشت و مددکاری اجتماعی» و «سایر فعالیت‌های خدمات عمومی، اجتماعی و شخصی».

این گزارش نشان می‌دهد که شاخص كل قیمت تولیدکننده بخش‌های خدمات (بر مبنای ١٠٠=١٣٩٠) در سال ١٣٩٧ برابر است با٢٩٦,٥ که نسبت به سال قبل ٢٢.٢ درصد افزایش یافته است.
ارسال نظر