اقتصاد۲۴- تیک آبی تویتر قابل فروش شد و حالا کاربران تنها با صرف ۸ دلار در ماه میتوانند تیک آبی تویتر که نشانی از تایید داشت را خریداری کنند.
پس از گذشت چهار روز از انتقال مالکیت توییتر به ایلان ماسک، مالک جدید توییتر روز سهشنبه ۱۰ آبان اجرای طرح دریافت هزینه برای تیک آبی را تایید و قیمت آن را ۸ دلار در ماه اعلام کرد. با این حال به گفته او قیمت تیکآبی با توجه به قدرت خرید کشورهای مختلف تغییر میکند.
او در توییتی نوشت: «سیستم ارباب و رعیتی حال حاضر برای داشتن تیک آبی مزخرف است. قدرت برای مردم! بلو ۸ دلار در ماه.» ماسک در ادامه گفت قیمت این اشتراک «با توجه به قدرت خرید کشورها تنظیم میشود.»
تیک آبی پولی شد
با وجود اعتراض شدید کاربران به پولی شدن یک فرایند رایگان، دریافت تیک آبی در شبکههای اجتماعی مختلف به منزله اعتبار و تایید هویت حساب است و بسیاری حاضرند هزینههای هنگفتی بابت آن پرداخت کنند. برای مثال چندی پیش پرو پابلیکا با انتشار گزارشی از بازار سیاهی چند میلیون دلاری برای خرید تیک آبی اینستاگرام خبر داد. توییت ماسک در رابطه با تیک آبی نشان میدهد حساب چهرههای سرشناس حتی در صورت عدم خرید اشتراک ۸ دلاری نیز با یک تگ ثانویه از دیگر کاربران تفکیک میشود. این تگ ثانویه در حال حاضر برای سیاستمداران مختلف فعال شده و نوشتهای در زیر نام این حسابها ماهیت سیاسی این کاربران را به توییتریها گوشزد میکند.
به گفته ماسک، تیک آبی جدید علاوه بر تایید هویت، قابلیتهای دیگری از جمله اولویت در پاسخ، منشن و جستوجو را به همراه دارد. از آنجا که ماسک پیش از این در مورد حسابهای جعلی و روباتها اظهار نگرانی کرده بود، تایید هویت تعداد زیاد کاربران میتواند به مبارزه با این مشکل در توییتر کمک کند. افزون بر این، خریداران تیک آبی از امکاناتی دیگری همچون انتشار «ویدئو و صوت طولانی»، «کاهش تبلیغات» و «دور زدن محدودیتهای دسترسی» برخوردار میشوند.
در تویتر باید پول خرج کنید
توییتر اولین بار در سال ۲۰۰۹ با هدف افزایش اعتبار و جلب اعتماد کاربران، امکان تایید هویت حساب و دریافت تیک آبی را برای کاربران فراهم کرد. این شبکه اجتماعی اشتراکی به نام توییتر آبی را نیز به قیمت ۴.۹۹ دلار در اختیار کاربران خود قرار داده است که قابلیتهای ویژهای همچون اصلاح توییتر را به همراه دارد.
در حال حاضر تیک آبی تنها در اختیار کاربران آیفون و آیپد قرار گرفته و افرادی که هزینه مربوط به سرویس بلو را پرداخت کنند، سریعا این تیک به حسابشان اضافه میشود. در حالی که مالک و مدیرعامل جدید توییتر، ایلان ماسک از چندین ویژگی از جمله نصف شدن تبلیغات و اولویت در پاسخها، منشنها و جستجوها برای کاربران سرویس بلو خبر داده بود، اما فعلا خبری از این ویژگیها نیست.
تونی بلر و جرج بوش جعلی در تویتر
اما مساله خرید و فروش تیک آبی تویتر به همین جا ختم نشده و به نظر میرسد حالا این روند به یک اشکال جدی در روند تشخیص اخبار گمراه کننده تبدیل شده است.
اولین جنجال بزرگ در این ماجرا نیز به مساله دو اکانت با تیک آبی باز میگردد که تونی بلر و جرج بوش را صاحب اکانت و با تیک آبی نشان میداد و به مزاح درباره جنگ عراق پرداخته بودند. تویتهایی جنجالی با تیک آبی کنار نام صاحبانشان که بیش از همه خبر از دورانی تازه، اما نه چندان روشن در تویتر میداد.
در این روند عجیب یکی از کاربران توییتر که به تازگی تیک آبی پولی گرفته با تغییر تصویر و نام کاربری خود به جورج دبلیو بوش، رییسجمهور پیشین امریکا توییت کرده است: «چقدر دلم برای کشتن عراقیها تنگ شده است.» یک حساب کاربری دیگر که خود را جای تونی بلر، نخستوزیر پیشین بریتانیا جا زده با بازنشر این توییت نوشته است: «من هم همینطور.»
ضرر میلیون دلاری به شرکتهای دارویی با تیک آبی پولی
اما این تمام ماجرا نبود، چرا که روند تازه تویتر منجر به اتفاقی نادر برای دو شرکت بزرگ داروسازی در جهان شد.
شرکت Eli Lilly یکی از شرکتهای بزرگ داروسازی جهان است که جزو تولیدکنندگان اصلی انسولین در جهان نیز محسوب میشود. اما امکان خرید تیک آبی توییتر برای این شرکت دردسر بزرگی ایجاد کرده است. چرا که یک کاربر، حسابی جعلی به نام این شرکت ساخته و در آن اعلام کرده انسولین رایگان شده است!
انتشار این توییت از حسابی با تیک آبی خریداری شده، سبب شد که سهام این شرکت بیشتر از ۴ درصد افت کند که به معنی کاهش بیش از ۱۵ میلیارد دلار از ارزش آن است. اما ماجرا به همین ضرر عجیب و کاهش ارزش سهام ختم نشد و همین تویت جعلی با اکانت وریفای شده ۸ دلاری منجر به این شد که حتی سهام شرکتهای دارویی رقیب، یعنی شرکت «نوو نوردیسک» و «سانوفی» نیز هر کدام بیشتر از ۳ درصد افت کند.
در حقیقت کاربری که حساب جعلی را ایجاد کرده بود تنها برای خرید تیک آبی توییتر فقط ۸ دلار هزینه کرده، اما سبب میلیاردها دلار ضرر به چندین شرکت دارویی شد و هر چند که در نهایت برخی کاربران توییتر به شوخی گفتند این بهترین ۸ دلاری بوده که در تاریخ بشریت هزینه شده است، اما این روند در صورت اصلاح نشدن مسیر آن میتواند تاثیرات گسترده تری نیز از خود به جای بگذارد.
هر چند که حسابهای کاربری جعلی بوش، بلر، ترامپ و کمپانی مشکوک، بعد از چند ساعت توسط توییتر تعلیق شدند، اما این اقدام باعث نشد که در اصل موضوع تغییری ایجاد شود که هر کسی میتواند با پرداخت ۸ دلار برای یک ماه به «تیک آبی» دسترسی داشته باشد و با تغییر نام کاربری و تصویرش، خودش را جای حساب کاربری تایید شده فردی دیگر جا بزند. ایلان ماسک در واکنش به این حسابهای کاربری جعلی در توییتر خود نوشته است که از این به بعد حسابهای کاربری فکاهی باید عنوان «parody» را در نام کاربری خود اضافه کنند وگرنه تعلیق خواهند شد.
بحران مالی تویتر و تصمیمات نافرجام
این شرایط نیز، اما در حالی ادامه دارد که در طول هفتههای گذشته تعداد زیادی از آگهیدهندگان و حامیان مالی، توییتر را ترک کردهاند و با همه تلاشهای ایلان ماسک، نه تنها وی به هدف خود نرسیده است بلکه درآمدهای این شبکه اجتماعی نسبت به گذشته به مراتب کمتر شده است. این در حالی است که باید اذعان داشت که همه مشکلات توییتر نیز خارج از کنترل مدیران این شرکت نیست، و حتی باید گفت که خطاهای پیدرپی مدیران جدید توییتر نیز انتقادهای زیادی را برانگیخته است.
تصمیمهای خلقالساعه و عجولانه مالک جدید که با هدف کاهش هزینهها یا افزایش درآمدهای توییتر در طول دو هفته گذشته اتخاذ شده، با حاشیههای بسیاری همراه شده است. از نخستین تصمیمهای ایلان ماسک، اخراج نیمی از کارکنان توییتر بود، تصمیمی که بلافاصله بعد از دو روز پس گرفته شد و تعداد زیادی از کارمندان اخراج شده، دوباره به کار فراخوانده شدند. حالا تصمیم ایلان ماسک برای واگذاری «تیک آبی» به کاربرانی که آمادگی پرداخت آبونمان ماهانه داشته باشند، سیلی از حسابهای کاربری جدید را به راه انداخته است که با آواتارهای افراد یا کمپانیهای شناخته شده، اقدام به انتشار اطلاعات گمراهکننده کردهاند.
بیشتر بخوانید: گردش مالی چند هزار میلیارد تومانی فروش فیلترشکن در ایران/ قیمت فیلترشکن ماهانه از ۱۵۰ هزار تومان تا ۵۰۰ هزار تومان
تمام این روند نیز در حالی است که دو هفته بعد از انتقال مالکیت این شبکه اجتماعی به ایلان ماسک، کارآفرین امریکایی، زمزمهها در مورد آینده نه چندان روشن این شبکه اجتماعی شروع شده است. مالک جدید توییتر از احتمال ورشکستگی این پلتفرم سخن میگوید، کمیسیون فدرال تجارت امریکا از وضعیت رعایت مقررات تنظیمگری در این پلتفرم اظهار نگرانی عمیق کرده است، جو بایدن، رییسجمهور امریکا خواهان بررسی ارتباطات خارجی ایلان ماسک شده و خیل کاربران جعلی با نشان اصالت «تیک آبی» نگرانی در مورد انتشار گسترده اخبار جعلی را در این شبکه اجتماعی بار دیگر افزایش داده است.
گرچه توییتر از نظر تعداد کاربران فعال اکنون بزرگترین شبکه اجتماعی جهان نیست و به مراتب نسبت به شبکههای اجتماعی مانند تیکتاک و یوتیوب با بیش از ۲ میلیارد کاربر فعال ماهانه و اینستاگرام با بیش از یک میلیارد کاربر فعال ماهانه، تعداد کاربران کمتری دارد (حدود ۴۵۰ میلیون کاربر فعال ماهانه)، اما نباید از یاد برد که این شبکه اجتماعی در سالهای اخیر به یکی از محبوبترین ابزارها ارتباطی، اطلاعرسانی و اعلام مواضع توسط سیاستمداران قدرتمند جهان بدل شده است.
در حقیقت آن چه تویتر را به شبکه اجتماعی متفاوت و با اهمیتتر در این سالها تبدیل کرده است، حضور فعال سیاستمداران، رهبران کشورهای مختلف، فعالیت روزنامه نگاران و سلبریتیها در آن بوده است. تویتر در یک دهه اخیر به مثابه یک فضای قدرتمند که میتواند تغذیه فکری و حتی محتوایی سایر پلتفرمها را انجام دهد، شمرده میشده است و همین مساله همواره این شبکه اجتماعی را متفاوت میکرده است.
در همین حال، اما روز پنجشنبه ایلان ماسک در یک تماس گروهی با کارکنان توییتر به آنان گفته است که کمپانی تویتر، روزانه ۴ میلیون دلار زیان میدهد و پیشبینی کرد که در طول سال ۲۰۲۳ میلیاردها دلار زیان نصیب این شرکت شود. ماسک گفته است که نمیتوان احتمال ورشکستگی توییتر را نادیده گرفت.
حال باید دید میلیاردر و کارآفرین جوان جهان که لقب ثروتمندترین مرد جهان را نیز در اختیار دارد آیا با طرحهای عجیب و تصمیماتش برای پولی کردن خدمات در تویتر میتواند به زعم خود کمپانی تویتر را از ضرر و زیان بیشتر نجات بدهد یا در نهایت ادامه این تصمیمات به خروج بیشتر کاربران از تویتر خواهد افزود. به خصوص که جک دوروسی به عنوان مالک قبلی و طراح تویتر خبر از راه اندازی شبکه اجتماعی تازه با قد و قواره و اندازه تویتر نیز داده است.