اقتصاد۲۴ رئیس کانون انبوه سازان گفت: رکود تاثیرات مخربی بر عدم تعادل در بازار مسکن خواهد داشت؛ زیرا فاصلهی بین عرضه و تقاضا را عمیقتر و جبران آن را بعضا ناممکن میکند که در آینده میتواند به افزایش قیمت بینجامد.
سید محمد مرتضوی در گفتگو با ایسنا، اظهار کرد: اگر تصور میکنیم رکود مسکن شاید در بازار معاملات تاثیر مثبت داشته باشد اشتباه میکنیم. ممکن است در دوران رکود عدهای از سازندگان و فروشندگان به دلیل اینکه ضرورتهایی برای تامین مالی دارند محصول خود را با قیمت پایینتر عرضه کنند، ولی معاملات آنقدر کوچک و منقبض میشود که اثر قابل توجهی بر جامعه هدف و خریداران مصرفی نمیگذارد.
وی افزود: عده بسیار کمی ممکن است از رکود منتفع شوند. اما افت ساخت و ساز و کاهش معاملات، عدم تعادل در بازار مسکن را عمیقتر میکند. در رکود همیشه بیانگیزگی و خروج سرمایهگذاران از تولید مسکن به نحو قابل توجه و وسیعی اتفاق میافتد.
رئیس کانون سراسری انبوه سازان مسکن و ساختمان تصریح کرد: اگر قرار باشد سالیانه۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار واحد مسکونی تولید کنیم که بیش از این دچار عقبماندگی در پاسخگویی به تقاضا نشویم رکود باعث میشود از این هدف دورتر شویم. هر ساله تعداد واحدهای مسکونی مورد نیاز بیشتر از گذشته خواهد شد. حتی اگر به یک بازار قابل قبول در آینده دسترسی پیدا کنیم خلاءهایی که در شرایط رکود ایجاد شده بعضا غیر قابل جبران است و برنامههای آتی را هم مختل میکند.
مرتضوی با بیان اینکه رکود مسکن به این معنی نیست که قیمت افزایش پیدا نمیکند گفت: در شرایط فعلی قیمت نهادههای ساختمانی و خدمات مرتبط با بخش مسکن از جمله صدور مجوزها و دستمزدها با افزایش مواجه شده است؛ بنابراین رکود را نمیتوان عاملی برای توقف یا کاهش قیمت مسکن تصور کنیم.
قیمت یونولیت به ۵۰۰ هزار تومان رسیده است
وی وضعیت فعلی ساخت و ساز را نامناسب دانست و افزود: تولید مسکن هر ماهه در حال کاهش است. در هفتههای اخیر هم با افزایش قیمت سیمان، یونولیت، دستمزد و ... مواجه شدهایم که بیمیلی سازندگان برای اجرای پروژهها را در پی دارد. سیمان طی روزهای اخیر با مقداری افزایش قیمت مواجه شده و قیمت یونولیت هم از حدود ۷۰ هزار تومان به ۵۰۰ هزار تومان افزایش یافته است.
بیشتر بخوانید: پشت پرده افزایش قیمت اجاره مسکن
رئیس کانون انبوه سازان تاکید کرد: بر خلاف پیشبینی برخی کارشناسان که، چون در رکود هستیم نباید افزایش قیمت داشته باشیم، ولی باز هم در بازار معاملات، قیمتهای پیشنهادی مقداری بالاتر رفته است.
طرح نهضت ملی مسکن شبیه یک طرح شکست خورده است
مرتضوی با بیان اینکه وزارت راه و شهرسازی حمایت لازم را از تولید مسکن توسط بخش خصوصی انجام نمیدهد گفت: طرح نهضت ملی مسکن نیز به یک طرح شکست خورده شبیه شده است. در این طرح با ناتوانی متقاضیان در پرداخت آورده و قفل شدن تسهیلات بانکی مواجهیم که این مساله انگیزه سازندگان و پیمانکاران این طرح را کاهش داده است.
وی تاکید کرد: حتی بانک مسکن هم منابع مالی قابل توجهی برای حمایت از تولید مسکن ندارد و به نوعی سازندگان را جواب کرده است. طرح نهضت ملی، تناسبی با مقیاس ۴ میلیون واحد ندارد.
رئیس کانون انبوه سازان ابراز امیدواری کرد تا وزارت راه و شهرسازی بدنه تخصصی خود را در حوزه مسکن ترمیم کند و یک نگاه تخصصی و کارشناسانه مبتنی بر طرحهای بالادستی و تعریف مجدد طرح جامع مسکن، جایگزین سیاستهای دستوری و غیراجرایی شود.