تاریخ انتشار: ۱۱:۱۸ - ۱۵ آذر ۱۴۰۱

۳۰ سانتی‌متر فرونشست خاک در ایران

مدیرکل آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری از وقوع ۳۰ سانتی‌متر فرونشست خاک در سال خبر داد.

اقتصاد۲۴- مدیرکل آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری از وقوع ۳۰ سانتی‌متر فرونشست خاک در سال خبر داد. دکتر هوشنگ جزی در نشست خبری که در بجنورد برگزار شد، با اشاره به اینکه شعار امسال روز جهانی خاک با عنوان خاک، سرآغاز است، اظهار کرد: یکی از موضوعاتی که باید به آن بپردازیم، امنیت غذایی کشور است و امنیت غذایی به دو فاکتور آب و خاک بستگی دارد. او با تأکید بر اینکه مسئله حفظ خاک حتی از آب مهم‌تر است، افزود: در واقع خاک بستر تولید و نگهداشت آب است. ۲۵ درصد تنوع زیستی و ژنتیکی کره زمین در خاک است و ۹۵ درصد مواد غذایی و پوشش مردم جهان از خاک تهیه می‌شود. او ادامه داد: یک‌سوم خاک قابل استفاده در دنیا از بین رفته است و علت آن انجام فعالیت‌های نادرست انسانی است. جزی تصریح کرد: فرونشست‌هایی که در ایران اتفاق افتاده، به خاطر از‌بین‌رفتن خاک است و متأسفانه این روند در کشور رو به افزایش است و در‌حال‌حاضر ۳۰ سانتی‌متر فرونشست خاک در سال داریم.

به گفته او مسئله فرونشست خاک در مناطقی مانند همدان وحشتناک و در اصفهان تهدیدی جدی است. جزی بیان کرد: در کشور ۶۴۲ دشت وجود دارد که ۴۷۰ دشت از این تعداد در مرحله بحرانی قرار دارند. او در ادامه با بیان اینکه یک میلیارد نفر از جمعیت جهان از آلودگی خاک رنج می‌برند، گفت: پساب‌های صنعتی، استفاده بی‌رویه از کود و سموم، برداشت از معادن و پخش‌شدن برخی از مواد معدنی خطرناک از عوامل ایجاد آلودگی در خاک است. مدیر کل آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری توضیح داد: قانون حفاظت از خاک در سه سال گذشته مصوب شده است و در این زمینه قانون نیز وجود دارد. او به میزان فرسایش خاک نیز اشاره کرد و افزود: میزان فرسایش خاک در کشور ۱۶.۴ تن در هکتار است.


بیشتر بخوانید: سد‌های تهران برای چند روز دیگر آب دارد؟


این در حالی است که متوسط فرسایش خاک در دنیا دو تا ۲.۵ تن است. جزی به مدیریت جامع حوضه آبخیز در کشور نیز اشاره کرد و گفت: زمانی که سد در کشور ساخته می‌شود، به دو نکته مهم توجه نمی‌کنیم که یکی از آن‌ها نبود برنامه‌ریزی درست برای حوزه بالادست و دیگری تجهیزنشدن شبکه پایین‌دست سدهاست. او خاطرنشان کرد: مطالعات موضوعی در این زمینه کفایت نمی‌کند و باید مدیریت جامع حوضه آبخیز اتفاق افتد. دکتر جزی تأکید کرد: برای مدیریت جامع حوضه آبخیز نکته‌ای که بسیار مورد توجه است، مسئله انجام فعالیت هماهنگ دستگاه‌های اجرائی است. او خاطرنشان کرد: اگر دستگاه‌های دولتی نتوانند بین یکدیگر انسجام برقرار کنند، از شرکت دانش‌بنیان و مراکز تحقیقاتی استفاده نشود و مردم به مشارکت گرفته نشوند، امنیت غذایی و اجتماعی دچار تهدید می‌شود. جزی اظهار کرد: به میزان شوری آب، دو هزار میکروموس افزوده شده و هم‌اکنون به چهار هزار میکروموس رسیده است.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر