اقتصاد۲۴- امروز بانک مرکزی مطابق هر هفته، دادههای مربوط به نرخ بهره بین بانکی و نرخ ریپو را بروزرسانی کرد.
بر اساس گزارش بانک مرکزی، میانگین موزون نرخ بهره بازار بین بانکی در هفته چهارم آذر ماه با افزایش قابل توجه ۱.۱ واحد درصدی مواجه شده است. به این ترتیب این نرخ در پایان روز ۲۳ آذر ماه ۱۴۰۱ به ۲۰.۹۹ درصد رسید.
از سوی دیگر مطابق اعلام بانک مرکزی، حداقل نرخ توافق بازخرید پس از ۱۴ هفته درجا زدن در سطح ۲۱ درصد، این هفته با کاهش ۰.۲ واحد درصدی همراه شد. به این ترتیب حداقل نرخ ریپو در پایان این هفته رقم ۲۰.۸ درصد را به ثبت رساند.
بانک مرکزی دست از سرکوب نرخ بهره بین بانکی برداشت
رشد ۱.۱ واحد درصدی نرخ بهره بین بانکی در هفته جاری، باعث شد که این نرخ بار دیگر در مرز ۲۱ درصد قرار بگیرد؛ مرزی که نرخ سود بازار بین بانکی، ۲۰ هفته است که پشت آن قرار دارد.
به نظر میرسد که جهش نرخ بهره بین بانکی به آستانه کانال ۲۱ درصدی بی دلیل نیست و علت آن کاهش سرکوب این نرخ توسط بانک مرکزی است.
مطابق بررسیهای انجام شده، بانک مرکزی که مدتهاست با تزریق منابع خود به بازار شبانه، سیاست سرکوب نرخ بهره بین بانکی را اتخاذ کرده، این اقدام را متوقف کرده است. چرا که در این هفته هیچ پولی از بانک مرکزی وارد بازار بین بانکی نشده است.
با این حال این توقف تزریق پول در بازار شبانه، به معنی اصلاح سیاستهای بانک مرکزی نیست. زیرا آمارها نشان میدهند که تنها مسیر پول پاشی بانک مرکزی از بازار بین بانکی به بازار شبانه تغییر کرده است. به طوری تزریق پول بانک مرکزی به بازار باز در این هفته رکوردشکنی کرده است.
چقدر پول به بازار باز تزریق شد؟
گزارشهای منتشر شده توسط بانک مرکزی نشان میدهد که از ابتدای هفته تا روز سه شنبه ۲۲ آذر ماه، بانکها حدود ۱۱۳ هزار میلیارد تومان سفارش به بانک مرکزی ارسال کردهاند.
حدود ۱۰۸ هزار میلیارد تومان از این سفارشات با نرخ ۲۱ درصد و سررسید هفت روزه بوده که بانک مرکزی ۹۶ هزار و ۶۴۰ هزار میلیارد تومان از این سفارشها را پذیرفته است.
بیشتر بخوانید: قیمت دلار کاهش مییابد؟
به علاوه، بیش از پنج هزار میلیارد تومان از این سفارشها در بازار باز با نرخ ۲۰.۸ درصدی و سررسید ۶ روزه به ثبت رسیده که بانک مرکزی کل این مبلغ را پرداخت کرده است.
علت پولپاشی بانک مرکزی چه بود؟
رکوردشکنی میزان درخواست نقدینگی توسط بانکها در بازار باز و تزریق پول بانک مرکزی در این بازار میتواند سیگنال شرایط بد بانکها در این هفته باشد.
همچنین طبق گزارش بانک مرکزی، در طول این هفته ۲۴ بانک و موسسه اعتباری غیربانکی، درخواست نقدینگی خود را در قالب قرارداد ریپو به بانک مرکزی ارسال کردهاند؛ بنابراین نمیتوان گفت که این وضعیت بد، مختص به یک یا دو بانک است و به نظر میرسد که بخش عمده بانکها حداقل در این هفته اوضاع خوبی از نظر تامین نقدینگی موردنیاز خود نداشتهاند.