تاریخ انتشار: ۱۵:۳۴ - ۰۴ بهمن ۱۴۰۱
اقتصاد ۲۴ گزارش می‌دهد؛

بانک ملی پیشتاز توسعه اقتصاد دانش بنیان در ایران

شرکت‌های دانش بنیان برای توسعه محصول خود و بازارسازی در داخل و خارج از کشور به تأمین مالی نیاز دارند، از این رو نظامی بانکی موظف است تا از این شرکت‌های نو بنیان حمایت کند. بانک ملی نیز در چند سال گذشته به عنوان بانک پیشتاز در توسعه اقتصاد دانش بنیان کمک‌های فراوانی به این شرکت‌ها کرده و حتی شعب ویژه‌ای را به منظور اختصاص تسهیلات به دانش‌بنیان‌ها دایر کرده است.

اقتصاد۲۴- در حالی از ابتدای سال جاری شعب تخصصی «فخر رازی» و «باهنر» بانک ملی ایران برای حمایت از شرکت‌های دانش بنیان آغاز به کار کردند که در سال گذشته ۶۸۷ شرکت دانش بنیان با اعتباری بالغ بر ۱۲ هزار میلیارد ریال از سوی بانک ملی ایران تامین مالی شدند.

از آنجا که شرکت‌های دانش بنیان با تحول گرایی و نوآوری‌های خود می‌توانند به تحقق شعار «تولید؛ دانش بنیان و اشتغال‌آفرین» و به تبع آن توسعه اقتصادی کشور کمک کنند بنابراین بسیاری از صنایع بر آن شدند تا درهای خود را به روی این شرکت‌ها باز کنند و با این رویکرد بانک‌ها به ویژه بانک ملی به عنوان پیشگامان این عرصه اقدامات سازنده‌ای را به مرحله اجرا رسانده اند.

شناسایی و حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان موجب افزایش ارزش افزوده با تولید محصول جدید و افزایش کیفیت محصولات می‌شود این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان، واحد‌های تحقیق و توسعه نقش مهمی در دستیابی به اهداف دارند و از راهکار‌های دانش این شرکت‌ها می‌توان به بهبود کیفیت، کاهش هزینه‌ها و رقابت پذیری محصولات در عرصه‌های مختلف اقتصاد دست یافت.

تلاش بانک ملی در تحقق شعار تولید دانش بنیان

از این رو حمایت از این شرکت‌ها در اولویت قرار دارد؛ حالا باتوجه‌به نقش شرکت‌های دانش‌بنیان در تولید ثروت در شرایط تحریم کشور، بانک‌ها موظف‌اند در حمایت از این شرکت‌ها نقش مؤثری داشته باشند.

از همان ابتدای سال جاری با توجه به تاکید مقام معظم رهبری بر تولیدات دانش‌بنیان، حمایت از بخش تولید در همه ارکان کشور بیش از پیش مورد توجه بانک ملی گرفت. از آنجا که شرکت‌های دانش بنیان با تحول گرایی و نوآوری‌های خود می‌توانند به تحقق شعار سال و چشم انداز مسیر کمک کنند بنابراین بسیاری از صنایع بر آن شدند تا بازارهایشان را به روی این شرکت‌ها باز کنند. البته نقش صنعت بانکداری در حمایت از شرکت‌های دانش بنیان را می‌توان کمی پر رنگ‌تر از سایر بخش‌ها دانست و به عبارتی بانک‌ها یکی از پیشگامان این عرصه محسوب می‌شوند.

پیشتازی بانک ملی در پرداخت تسهیلات به شرکت دانش بنیان

مسئولان بانک ملی بر این باورند؛ تفکر دانش بنیان یک تفکر بعضا ساختارشکنانه است و با توجه به اهمیت بخش تولید و همین طور جایگاه شرکت‌های دانش بنیان در تولید ارزش آفرین و اشتغال آفرین، نقشه راه دانش بنیان در بانک ملی ایران طراحی شد. این نقشه راه، در سطح بانک تبیین شد که بخش اعظم آن در حوزه فناوری است چرا که وقتی تفکر اقتصاد دانش بنیان مطرح می‌شود، بسیاری اقتصاد دانش بنیان را مترادف با اقتصاد پلتفرمی یا اقتصاد مبتنی بر سکو‌های کسب و کاری که بر مبنای عرضه و تقاضا شکل گرفته و کسب و کار‌ها را متحول می‌کنند، می‌دانند؛ پس نقش فناوری اطلاعات در این موضوع بسیار کلیدی است. بانک ملی هم به دنبال آن بود تا این حوزه را به عنوان یک بخش کارکردی قرار دهد. پس قطعا باید رابطی میان بانک و شرکت‌های دانش بنیان ایجاد و تقویت شود.

به طوری که طی ۱۲ ماهه ۱۴۰۰ به ۱۳۶۲ شرکت دانش بنیان معادل ۶۶۹/۴ هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداخت شد که نسبت به ۱۲ ماهه ۱۳۹۹ معادل ۱۰۸/۲ درصد افزایش داشته است که سهم بانک ملی از این پرداختی به مبلغ ۹۴/۴ هزار میلیارد ریال ثبت شده است.


بیشتر بخوانید: رشد اقتصادی کشور به ۳.۸ درصد رسید


حالا با توجه به اینکه بحث حمایت از تولید بسیار مورد تاکید است، بانک ملی بر روی دانش بنیان‌هایی سرمایه گذاری کرده است که در راستای ارتقای جایگاه تولید و زنجیره ارزش اقتصاد کشور مشغول به فعالیت هستند. درگاه ارتباطی این زنجیره واحد‌های راهبری شرکت‌های دانش بنیان مستقر در صندوق نوآوری و شکوفایی است. 

البته قرارداد‌های همکاری بانک ملی ایران با صندوق‌های پژوهش و فناوری به منظور تسهیل ارایه خدمات مالی و بانکی به شرکت‌های دانش بنیان و نوآور و خلاق به عنوان شاخص‌های اصلی سیاست حمایتی بانک ملی از شرکت‌های دانش بنیان در نظر گرفته شده است، چراکه بانک ملی ایران هم به لحاظ منابع و هم گستردگی شعب در اختیار، نقش محوری در اکوسیستم تامین مالی کشور دارد و همه واحد‌های این بانک بنابر تاکید مقام معظم رهبری و راهبرد تعیین شده از سوی مدیرعامل بانک، موظف هستند تا سطح مراودات خود با شرکت‌های دانش بنیان را ارتقاء بخشند و هم‌افزایی میان بانک و صندوق نوآوری و شکوفایی و صندوق‌های پژوهش و فناوری می‌تواند ظرفیت‌های خوبی را برای این شرکت‌ها فراهم کند.

امروز این صندوق‌ها می‌توانند شرکت‌های فعال را به بانک ملی معرفی و بانک نیز نیاز‌های مالی این شرکت‌ها را در جهت توسعه فعالیت هایشان مرتفع کند به طوری که امسال فرآیند مالی و خدمات دهی به شرکت‌های دانش بنیان در بانک ملی ایران بازمهندسی و شعب ملی پلاس به عنوان شعب تخصصی شرکت‌های دانش بنیان فعال شده اند.

در ادامه این سیاست، متنوع سازی ویترین خدمات بانک در دستور کار شعب بانک ملی قرار دارد و ضمانت نامه‌های مورد نیاز شرکت‌های دانش بنیان نیز در ویترین وثایق آن‌ها وجود خواهند داشت.

ساختار حمایتی بانک ملی از شرکت‌های دانش بنیان

شرکت‌های دانش بنیان چند سطح دارند؛ شرکت‌هایی که از یک ایده شروع شده و در مرحله ثبت قرار دارند، شرکت‌هایی که چندین بار اقدام به جذب سرمایه گذاری کرده یا شرکت‌هایی که تجاری شده و به یک غول کسب و کاری تبدیل شده اند. قطعا رویکرد بانک ملی باید در مقابل هر یک از این موارد متفاوت باشد و برای هر کدام یک جایگاه مشخص، رویه مجزا و روال تعامل داشته باشد تا نیازهایشان را سنجیده و در اکوسیستم دانش بنیان، رابطه با دانشگاه‌ها، بانک‌های دیگر، نهاد‌های رگولاتوری و از همه مهم‌تر رابطه آن‌ها با صندوق نوآوری و شکوفایی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارزیابی شود. ترکیب این اکوسیستم باید به نحوی چیده شود تا شرکت دانش بنیان همانند سایر شرکت‌ها در سیکل‌های کاری قرار نگیرد؛ بلکه به صورت واقعی فرآیند‌ها را تسهیل کرده و آن را به سمت تولید سوق دهد که همان رسالت اصلی این بانک در سال جاری است.

نقش شعب ملی پلاس در حمایت از شرکت های دانش بنیان چیست؟

با این پیش بینی‌ها مهم‌ترین جایی که می‌توان برای این موضوع به عنوان یک نقطه ورود در نظر گرفته شود، شعب ملی پلاس با توجه به طراحی و چیدمان این شعب است، چرا که مدل باجه محور نداشته و بر اساس مدل مشاوره محور طراحی شده و خدمات را به صورت دو طرفه ارایه می‌دهند.

البته شرکت‌های دانش بنیانی هم که بخواهند مراجعه حضوری داشته باشند، از طریق شعب ملی پلاس می‌توانند اقدام کنند که با توجه به آموزش‌های بسیار کلیدی پرسنل این شعب، راهنمایی‌های لازم در اختیارشان قرار خواهد گرفت.

امروز دیگر بحث بانکداری متمرکز در دنیا مطرح نیست و کشور‌ها به سمت بانکداری فین تکی یا مبتنی بر فناوری‌های مالی پیش می‌روند. بانک ملی ایران نیز در این حوزه برنامه‌های جدی دارد تا بتواند از فین تک‌ها به عنوان محرک جهت رسیدن به تکنولوژی‌های جدید در بانک بهره ببرند. آینده بانک ملی ایران یک بانک فین تکی بسیار چابک خواهد بود که قطعاً می‌تواند رضایت مشتریان و هموطنان را فراهم کند که این امر مهم نیز با همکاری با شرکت‌های دانش بنیان و استفاده از توانمندی‌ها و ظرفیت‌های این شرکت‌ها قابل تحقق است.

ارسال نظر