اقتصاد۲۴- اولین کنگره بینالمللی بانوان تاثیرگذار روز جمعه ۳۰ دی ماه در سالن اجلاس سران برگزار شد. بر اساس گزارشهای منتشر شده در خروجی خبرگزاریهای رسمی دولت، در این کنگره که قرار است تا دوم بهمن هم ادامه دارد، ۳۰۰ میهمان خارجی از جمله ۷۰ نفر از مقامات و فعالان زن حوزههای مختلف اعم از وزرا، معاونان رئیسجمهور و نمایندگان مجلس به ایران آمدهاند «تا بدون رتوش رسانههای غرب» صدای زنان ایرانی را بشنوند.
با توجه به هزینه هنگفتی که برای این مراسم شده انتظار میرود مهمانان این مراسم به دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی در عرصه بینالملل کمک کنند، اما فهرست مهمانان و حتی برندگان جوایز نشان میدهد این خیال باطل است.
زنان تاثیرگذاری که به تهران دعوت شدند چه کسانی بودهاند؟
در ردیف اول مهمانان کنگره، بانوان اول کنونی و سابق برخی کشورهای دور و نزدیک در کنار جمیله علمالهدی بانوی اول جمهوری اسلامی یعنی همسر ابراهیم رئیسی به چشم میخورند. مشخص نیست تاثیرگذاری این زنان در چه حوزههایی است. حتی به فرض تاثیر این زنان بر همسرانشان باید تاکید کرد که کشورهای متبوع آنها هم کمترین تاثیر را در معادلات بینالمللی و حتی روابط خارجی ایران با جهان دارند.
«آنا هاکوبیان» همسر نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان
چه کسانی به کنگره بین المللی زنان تاثیرگذار دعوت شدند؟ / بیش از نصف بودجه معاونت زنان صرف مهمانی زنانه شدهمسر نخست وزیر بورکینافاسو (که هیچ اسم و عکسی از او در اینترنت پیدا نشد)
همسر نخست وزیر بورکینافاسو (که هیچ اسم و عکسی از او در اینترنت پیدا نشد)
«آیگل جباروف» همسر صدر جباروف رئیس جمهور قرقیزستان
«تامارا ووچیچ» همسر الکساندارا وچیچ رئیس جمهور صربستان
شیرانتی راجاپاسکا همسر ماهیندا راجاپاسکا رئیس جمهور سابق سریلانکا
دختر سید حسن نصرالله
ظاهرا همسر رئیسجمهور پیشین گینه، همسر رئیسجمهور پیشین نیجر و فرستاده ویژه بانوی اول نیجریه هم در میان مهمانان کنگره بینالمللی زنان حضور داشتند.
چهرههای عجیب در کنگره زنان
مایا صباغ مهمان لبنانی گنگره بانوان تاثیرگذار ویدئوهای مختلفی از سفرش به تهران در صفحه اینستاگرامش منتشر کرده است. او در یکی از این ویدئوها در حالی که حجاب اجباری جمهوری اسلامی را رعایت نکرده نوشته «خداوند جمهوری اسلامی را حفظ کند»
بیشتر بخوانید: کارنامه زنان «تاثیرگذار» میهمان دولت چیست؟
مایا صباغ ویدئویی از حضورش در یک رستوران در تهران را در توییترش به اشتراک گذاشته و نوشته «ببینید دختران ایرانی چقدر راحت و بامزه اند. اینجا بیش از چیزی که فکر میکنید آزادی هست و دختران بدون حجاب شادی میکنند، آواز میخوانند و وقت میگذرانند.ای رسانههای منافق، دیگر نمیتوانید به ما دروغ بگویید.»
توییت دیگری مایا صباغ در حالی که هیچ حجابی بر سر ندارد منتشر شده که در آن به طعنه میگوید «این ما هستیم در حالی که توسط رژیم ایران سرکوب شدهایم. با چشمان خودتان ببینید. حقوق بشر و آزادی کجاست؟»
ظاهرا مایا صباغ تحت عنوان فعال رسانهای اهل سنت به ایران دعوت شده است. او پیش از این هم با همین سمت با شبکه تلویزون اینترنتی ایرانیک در سالگرد ترور سردار قاسم سلیمانی گفتگو کرده بود. او در این گفتگو در حالی که مقابل پوستری از سردار سلیمانی نشسته میگوید «حاج قاسم، نقشه آمریکا برای کشتار مسیحیان و وقوع نبرد میان شیعه و سنی را ناکام گذاشت. همگان به نقش بارز شهید سلیمانی درنابودی تروریسم و تقویت و افزایش تعداد گروههای مقاومت در عراق واقف هستند؛ کوچک و بزرگ و حتی دشمنان نیز به این نقش شهادت میدهند.»
مایا صباغ در توییتر خود هم درباره این مصاحبه اظهار نظری کرده و اضافه کرده «قاسم سلیمانی یک مزدور نبود که اسلحه حمل کند. او نماینده ایران بود و تحت فرمان، ولی فقیه عمل میکرد. ما از ایران و سلیمانی متشکریم.»
رزومه کازان سوا النا مهمان از روسیه
علاوه بر مایا صباغ، مهمان روس و برنده جایزه زنان تاثیرگذار هم رزومه جالب توجهی دارد. کازان سوا النا که به عنوان چهره تاثیرگذار از روسیه انتخاب شده، خود را دانش آموخته دکترای بیولوژی، عضو اتحادیه هنرمندان مسکو، عضو شورای بینالمللی موزهها، خبرنگار، عکاس و معلم معرفی کرده است. مشخص نیست انتخاب او به عنوان زن تاثیرگذار به دلیل کدام یک از این هنرهای او بوده است.
در رزومهای که از النا به دست رسیده بخشی به پژوهشهای مشترک او با دانشگاه مشهد اختصاص دارد. ظاهرا خانم النا سال ۲۰۱۶ به عنوان سخنران در یک کارگاه آموزشی درباره گیاهان آلپ در ققفاز به دانشگاه مشهد دعوت شده بوده است. ظاهرا این چهره روس دوستان خوبی در مشهد دارد. او در صفحه اینستاگرامش اکانت «جایزه جهانی گوهرشاد» را دنبال میکند. الناکازان سوا النا در رزومه اش بخشی را به نحوه گذران اوقات فراغتش اختصاص داده و در آن به مواردی همچون «رقصیدن بوگی، ووگی، سالسا و لزگی» اشاره کرده است.
جالب اینجاست که النا خود را خبرنگار و عکاس معرفی کرده است. به این ترتیب ظاهرا یک خبرنگار بینام و نشان روس توسط دولت ابراهیم رئیسی به تهران دعوت شده و جایزه زن تاثیرگذار را گرفته در حالی که تعداد زیادی از خبرنگاران زن تاثیرگذار ایران در زندانند.
رزومه واناجان سانگیران لی استاد شیمی دانشگاه مالایا
یکی دیگر از برندگان و مهمانان کنگره، «واناجان سانگیران لی» استادیار شیمی دانشگاه مالایا است. جالب اینجاست که برگزارکنندگان کنگره از سِمت گیرنده جایزه خود خبر نداشتند و چه در اعلام اسامی برندگان و چه در پوشش خبری گنگره در ارگان رسمی اطلاعرسانی دولت ایرنا، به اشتباه او را استاد یک دانشگاه تایلندی معرفی کردهاند.
هرچند که ظاهرا این خانم تایلندی بیشترین صلاحیت را برای دریافت جایزه از میان سایر مهمانان خارجی برنده جوایز داشته، اما دقیقا مشخص نیست این جایزه به پاس کدام تاثیرگذاری به «سانگیران لی» تعلق پیدا کرده است. افراد زیادی با میزان تحصیلات و تاثیرگذاری این بانوی تایلندی در جهان و ایران وجود دارند.
مهمانی از جامعه المصطفی العالمیه آرژانتین
از «ماریا بئاتریس یونس» که به عنوان «بانوی تاثیرگذار آرژانتین» معرفی شده و دریافتکننده جایزه بانوان تاثیرگذار جهان در کنگره زنان بود هم هیچ اطلاعاتی در اینترنت پیدا نشده است. نه در متن سخنرانی و نه در متن خبرهای مرتبط با این کنگره هم اشارهای به نحوه تاثیرگذاری این بانوی آرژانیتی نشده، اما ظاهرا ارتباط خانم یونس با ایران مسبوق به سابقه است. او سخنرانی کوتاهی را به زبان فارسی ایراد کرده و در آن اشاره میکند که این دومین جایزهای است که به آرژانتین میبرد. او در سخنرانی خود جای «خواهران مسلمان شبکه زنان آمریکای لاتین» را که «ایران را خانه دوم خود میدانند» خالی کرده است.
فاطمه حقیرالسادات درباره ماریا از آرژانتین هم به راهاندازی «دو-سه پروژه بزرگ» و یک مرکز تحقیقاتی توسط او اشاره کرده و گفته «ماریا بئاتریس یونس از دانشآموختگان جامعه المصطفی است.»
«جامعهالمصطفی العالمیه» یک نهاد دینی است که با هدف گسترش علوم اسلامی، انسانی و اجتماعی شیعه انبوهی از طلاب را از سراسر جهان تحت پوشش قرار داده است. در سالهای اخیر رقم بالای بودجه این نهاد حوزوی که در قانون بودجه هر سال مصوب میشود انتقاداتی را به همراه داشته است.
پن آبه شیامی مهمان چین در کنگره زنان
پن آبه شیامی هم یکی از افرادی بود که جایزه کنگره را به عنوان زن تاثیرگذار از کشور چین دریافت کرد. در مورد او هم هیچ توضیحی درباره نحوه تاثیرگذاریاش داده نشده، و پیدا کردن رزومه او با توجه به شباهت نامش به «پن شیائومی (خودکار الکترونیکی برند شیائومی چین)، پیدا کردن اطلاعات درباره او در موتورهای جستجوگر کار دشواری است، اما از خلال سخنرانی او بعد از دریافت جایزه میشد فهمید که او یک «تاجر چینی» است که به گفته خودش از دریافت جایزه بسیار تعجب کرده است.
هرچند معاونت زنان ریاست جمهوری و بانوی اول ایران! در دعوت از زنان تاثیرگذار بهنام، سیاستمداران زن کارکشته و حتی زنان روسای دولتهای دوست و همسایه از جمله چین، روسیه و سوریه شکست خوردند، اما در فهرست عریض و طویل مهمانان ناشناس چند سیاستمدار هم دیده میشود.
بثینه شعبان فرستاده ویژه رئیس جمهور سوریه
لوسین گوارا وزیر جوانان نیکاراگویه و وزیر خانواده این کشور
«حمدا بنت حسن السلیطی» نایب رئیس مجلس شورای قطری
«هوی سیاینسنزا» وزیر صنایع و تجارت زیمباوه
در میان برندگان ایرانی جوایز زنان تاثیرگذار یک نام آشنا هم به چشم میخورد. کنگره زنان تاثیرگذار از فرصتی که داشت برای حمایت از آقازادههای همسو هم استفاده کرد. جایزه دوم به «سوده غفوریفرد» دختر حسن غفوریفرد نماینده پیشین مجلس، عضو سابق شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی و رئیس هیات بازرسی و نظارت شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. سوده غفوریفرد استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مدیر دفتر استعدادهای درخشان و نخبگان دانشگاه شهید بهشتی است.
سوده غفوری فرد دختر حسن غفوری فرد
هزینه مهمانی زنانه دولت چقدر بود؟
تنها در بخش جوایز این کنگره ۱۴۰ هزار یورو جایزه به هفت نفر داده شده است که معادل ۷ میلیارد تومان است. بررسیها نشان میدهد محل اقامت مهمانان این کنگره در بهترین هتل تهران یعنی هتل اسپیناس پالاس است.
کمترین هزینه برای چهار شب اقامت در هتل اسپیناس پالاس در اتاق یک تخته استاندارد حدود ۱۶ میلیون تومان است. اگر ادعای دولت درباره دعوت از ۳۰۰ مهمان خارجی صحت داشته باشد، هزینه اسکان این تعداد مسافر در هتل اسپیناس پالاس معادل ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان خواهد بود.
هزینه کنگره بین المللی زنان تاثیرگذار
مهمانان این کنگره از کشورهای آرژانتین، صربستان، ارمنستان، ازبکستان، عراق، پاکستان، کویت، بورکینافاسو، قرقیزستان، سریلانکا، گینه، نیکاراگوئه، لبنان، روسیه و ونزوئلا به تهران سفر کردهاند. میانگین هزینه پرواز این مسافران را باید دستکم ۳۰ میلیون تومان در نظر گرفت که برای ۳۰۰ مهمان رقمی معادل ۹ میلیارد تومان آب خورده است.
با احتساب هزینه گردش این افراد در ایران (روز شنبه تعدادی از مهمانان سفری به قم داشتهاند)، مجموع این هزینهها به ۲۱ میلیارد تومان خواهد رسید (با توجه به سابقه دولتها در خاصهخرجیهای اینچنینی در کنگرههای مشابه این رقم را تا ۵۰ درصد میتوانید افزایش دهید)
این هزینه هنگفت در حالی صرف یک کنگره نالازم شده که بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۱ معاونت زنان برای مجموع برنامههای «هدایت، راهبری و توانمندسازی خانوادهها و کودکان، نظارت بر مهدهای کودک، مراکز پیش دبستانی و مراکز آموزشی نگهداری کودکان و اجرای سیاستهای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت»، تنها ۳۸.۵ میلیارد تومان اعتبار دریافت کرده است. به این ترتیب این کنگره بیش از نیمی از اعتبار یک سال معاونت زنان را به خود اختصاص داده است.