اقتصاد24 - هرگونه تولید و صدور کالا از مناطق آزاد در حکم صادرات بوده و رشد این رقم تابعی از درخواست واردات کالا و خدمات از سرزمین اصلی و کشورهای خارجی است.
موقعیت استراتژیکی منطقه آزاد ارس در شمالغرب کشور با وسعت ۵۱هزار هکتاری به دلیل هممرز بودن با سه کشور جمهوری آذربایجان، ارمنستان و جمهوری خود مختار نخجوان و همچنین نزدیکی آن به کشورهای ترکیه و عراق و در نهایت همجواری جغرافیایی با کشورهای CIS در مجموع با هدفگذاری بازار ۶۰۰میلیون نفری منجر به ایجاد ظرفیتهای اقتصادی بسیار مناسب در بین مناطق آزاد کشور شده است.
منطقه آزاد تجاری-صنعتی ارس توانسته است در سال۹۷، صادرات ۲۵۱میلیون دلاری کالا و خدمات را در کارنامه خود به ثبت برساند.
به گفته مدیرعامل منطقه آزاد ارس، این میزان صادرات ماحصل فعالیت ۱۵۲شرکت تولیدی و صنعتی و ۴۲واحد کشاورزی دارای پروانه بهرهبرداری مستقر در این منطقه و صدور هزار و ۶۵۰گواهی تولید است که با سرلوحه قرار دادن سیاستهای اقتصاد مقاومتی به عنوان مهمترین خواسته رهبر معظم انقلاب در زمینههای معدن، صنعت، عمران، بازرگانی، کشاورزی، انبارداری و واردات خودرو محقق شده است.
شرکتهای منطقه آزاد ارس ۸۶میلیون دلار صادرات قطعی (خارجی)، ۳۰میلیون دلار صادراتمجدد، ۱۱۴میلیون دلار صادرات حاصل از تولید به سرزمین اصلی و ۲۱میلیون دلار صادرات کالاهای داخلی انجام شد.
صادرات خارجی ارس ۸۶میلیون دلار شد
محسن نریمان با اشاره به کشورهای هدف صادراتی ارس میگوید: کشورهای آذربایجان، ترکیه، روسیه، عراق، ازبکستان، گرجستان، افغانستان، آلمان و امارات متحده عربی در جمع بازارهای هدف محصولات تولیدی ارس هستند.
جمهوری آذربایجان رتبه اول صادرات خارجی
عمده بازارهای صادرات خارجی منطقه آزاد ارس کشورهای جمهوری آذربایجان، ترکیه و فدراسیون روسیه هستند که در مجموع ۷۷درصد سهم صادرات خارجی را به خود اختصاص دادهاند.
نریمان بیشترین میزان صادارت منطقه به خارج از کشور را جمهوری آذربایجان اعلام و اضافه میکند: جمهوری آذربایجان با جذب ۳۲درصد صادارت واحدهای تولیدی ارس، عنوان نخست مشتری منطقه را به خود اختصاص داده است.
به گفته مدیرعامل منطقه آزاد ارس جمهوری آذربایجان با خرید ۶میلیون و ۷۶۳هزار و ۷۸۰کیلوگرم کالا به ارزش ۲۸میلیون و ۲۰هزار و ۲۸۳دلار در کانون توجه تجار این کشور همسایه قرار دارد.
وی میافزاید: ترکیه نیز با جذب ۲۷درصد تولیدات ارس به وزن ۴۵میلیون و ۶۲هزار و ۹۰۵کیلو کالا به ارزش ۲۲میلیون و ۸۷۰هزار و ۱۸۰دلار جایگاه دوم مشتریان عمده را از آن خود کرده است.
نریمان درخصوص صادرات به فدراسیون روسیه نیز اظهار داشت: این همسایه شمالی کشورمان در سال گذشته ۱۵میلیون و ۲۷۹هزار و ۸۸۲دلار کالا به وزن ۱۴میلیون و ۹۰۷هزار و ۶۹۵کیلوگرم از واحدهای تولیدی فعال در منطقه آزاد ارس خریداری کرده است.
مدیر عامل منطقه آزاد ارس درخصوص میزان افزایش صادرات سال۹۷ نسبت به مدت مشابه سالهای گذشته هم میافزاید: در سال۹۵ ارزش صادرات ارس به کشورهای خارجی ۳۵میلیون دلار و در سال۹۶ حدود ۶۳ میلیون دلار بود که در سال گذشته این رقم با ۳۵درصد افزایش به بیش از ۸۶میلیون دلار رسید.
نریمان میانگین قیمت تمامشده کالاهای صادراتی به خارج از کشور در منطقه آزاد ارس را یک دلار و دو سنت اعلام میکند و میافزاید: مقرون به صرفه بودن قیمت تمامشده کالاهای تولیدی با توجه به زیرساختهای موجود، دانش و فناوری شرکتها و مواد اولیه موجود که در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی استحصال شدهاند، عامل اصلی تمایل کشورهای همسایه ایران به همکاری با واحدهای تولیدی مستقر در ارس است.
به گفته وی این اقلام صادراتی شامل قیر نفت، گازوئیل، هیدروکربن، فیلم شیرینگ، انواع کیسه، طناب از پلی اتیلن، خشکبار، نخ پلیاستر، منسوجات، فلفل، گوجهفرنگی، کیسه جامبوبگ، کارتن خالی، هیدروکروبن و سایر موارد است.
۱۱۴میلیون دلار صادرات به سرزمین اصلی
نریمان همچنین درخصوص صادرات کالا به سرزمین اصلی هم میگوید: مشتریان ایرانی انواع کالا ازجمله نخ، پروفیل یو.پی.وی.سی، انواع کیسه، ام.دی.اف ملامینه، پروفیل، تجهیزات گلخانهای، صفحات کابینت، مبلمان خانگی، فربرقی، باتری خودرو، وانت پیکاپ، اکسل عقب تریلر، وانت دوکابین، کیسه پروپیلن و نخ، شمش آلومینیوم، پروفیل آلومینیوم، منسوج نبافته و نمد، سیلیکون و… را طی سال گذشته از ارس خریداری کردهاند.
وی در این باره توضیح میدهد: این اقلام در منطقه آزاد ارس تولید و به داخل سرزمین اصلی صادر شدهاند که ۱۱۴میلیون دلار ارزش دارد که در سال۹۶ ارزش آن ۹۰میلیون دلار بوده و در سال گذشته رشد ۲۴میلیون دلاری را برای آن شاهدیم.
رشد ۱۰میلیون دلاری صادرات سرزمین اصلی به خارج از کشور
مدیرعامل منطقه آزاد ارس درخصوص کالاهای ایرانی تولید و صادر شده از این منطقه نیز میافزاید: این کالاها به ارزش ۲۱میلیون دلار ازجمله انواع قیر نفت، روغن هیدرولیک، گلخانه با تجهیزات کامل، مبلمان، تینر، حلال، هیدروکربن، الیاف، لوله و پروفیل آهنی، اتصالات، انواع رنگ، ماشینآلات، مواد شیمیایی و… میباشد.
نریمان اضافه میکند: این میزان صادرات نسبت به سال۹۶ افزایش ۱۰میلیون دلاری را نشان میدهد.
به گفته مدیرعامل منطقه آزاد ارس میزان کل صادرات سال۱۳۹۷ منطقه آزاد تجاری-صنعتی ارس ۲۵۱میلیون دلار بود و علیرغم تحریمهای شدید اقتصادی علیه کشورمان، این رقم در مجموع افزایش ۱۲میلیون دلاری نسبت به سال۱۳۹۶ را شاهد است.
منبع: پایگاه خبری و اطلاع رسانی مناطق آزاد