اقتصاد۲۴- وزیر راه و شهرسازی بهتازگی از بسته تشویقی کالبدی برای نوسازی بافتهای فرسوده رونمایی کرده که به نظر میرسد قرار است کمکی به وعده ابراهیم رئیسی در انتخابات یعنی ساخت یک میلیون مسکن در سال باشد. ایرج رهبر، رئیس انجمن انبوهسازان استان تهران در گفتگو با هممیهن هر چند این بسته تشویقی را مفید دانسته، اما عنوان میکند که باید برای مسکن یک فکر اساسی کرد. او اظهار کرد: «در جلسهای که با وزیر داشتیم تاکید کردیم از یک طرف ساخت چهار میلیون مسکن نیاز به زمین و تامین منابع مالی دارد و از طرف دیگر مردم قدرت مالی برای ساخت خانه ندارند، بنابراین باید برای آن چارهای اندیشید.»
بسته تشویقی که اخیرا از سوی مهرداد بذرپاش اعلام شده، میتواند برای ساخت وعده مسکن رئیسجمهور گرهگشا باشد؟
به هرحال بستههای تشویقی بیتاثیر نیست و ممکن است تا حدودی مشکلات را رفع کند، اما باید یک فکر اساسی کرد. ساختوساز در بافتهای فرسوده بخشی از این معضل را حل خواهد کرد. دولت خواسته با یک تیر چند نشان بزند؛ یکی اینکه بافت فرسوده را آباد کند و دیگر اینکه، بهنوعی به قول خود عمل کند. موضوع مهم در این زمینه «زمین» است که دولت برای تهیه آن در تنگنا قرار دارد، مسئله دیگر تلاش برای وسعت پیدا نکردن شهرها است که به نظر من برای همین به سراغ بافتهای فرسوده رفتهاند. اما باید برای بافت فرسوده راهحل اساسی پیدا کرد تا دولت بتواند روی آن تسلط پیدا کند. خیلیها ادعای آبادی بافت فرسوده را داشتند، اما هیچگاه موفق نشدند، چون خیلی از افراد که ساکن آنجا هستند یا توان مالی ساختوساز را ندارند یا اعتمادی به سازندهها پیدا نمیکنند. در هر صورت بسته شهرسازانه شاید بتواند ۱۵ درصد مشکلات را حل کند، ولی نمیتواند قول یک میلیون مسکن در سال را عملی کند. این بستههای تشویقی همیشه بوده، اما معمولا یا جدی گرفته نشده یا صحبت از وام و امکانات شده، اما بانکها تسهیلات ندادهاند. گاهی وزیر وعدهای میدهد که خیلی هم دوست دارد انجام شود، اما بانکها اعلام میکنند توان اجرایی کردن آن را ندارند.
دولت در نهایت میتواند به وعده خود عمل کند؟
ما خیلی مشکلات داریم که یکی از آنها بحث تسهیلات بانکی است. باید توان مالی بخش متقاضی که این بسته تشویقی برای آنها ایجاد شده را درنظر گرفت. به هرحال اینها مسائلی است که ما در جلسهای که با وزیر داشتیم مطرح کردیم و گفتیم برای ساخت چهار میلیون مسکن نیاز به امکانات است، مثل زمین و تامین منابع مالی آن. ما از نظر فنی و مصالح وضعیت خوبی داریم، اما باید بحث مالی حل شود و اگر نشود این پروژه به درازا میکشد، چون قدرت مالی افراد مورد هدف آنقدر نیست که بتوانند کار را به اتمام برسانند.
پیشنهاد شما چه بود؟
گفتیم دولت میتواند از توان مالی بخش خصوصی مثل مشارکت و تهاتر و... استفاده کند تا پروژهها تمام شود. ما زمان را از دست دادهایم، اما اگر زمین و منابع مالی مدیریت شود تا حدودی این بسته عملیاتی خواهد شد.