اقتصاد۲۴- معاملات بورس سهشنبه یادآور روزهای درخشان بازار بود که پس از مرداد ۹۹ به ندرت در بازار اتفاق میافتاد؛ بر همین اساس نماگر اصلی تالار شیشهای با افزایش ۶۵ هزار و ۱۵۳ واحدی که معادل ۴.۱ درصد این شاخص است روبهرو شد. شاخص کل در پایان معاملات این روز در سطح یک میلیون ۶۵۹ هزار واحدی ایستاد.
شاخص هموزن نیز همسو با شاخص کل، اما با قدرت کمتری رفتار کرد و با افزایش ۲.۸ درصدی به سطح ۵۰۷ هزار و ۷۴ واحدی رسید.
تابلو بورس اوراق بهادار تهران، حجم معاملات روز سهشنبه را ۱۹ میلیارد و ۱۱۰ میلیون برگه سهم و ارزش معاملات را ۹ هزار و ۹۲۳ میلیارد تومان نشان میدهد.
عقبماندگی بورس از بازارهای موازی
حسین مریدسادات در گفتگو با تجارتنیوز بیان کرد: «از نظر مولفههای تورمی و توجه به جاماندگی بازار سرمایه نسبت به بازارهای موازی، هر روز میتواند کف جدیدی برای بازار به شمار آید. اگر بازدهی بورس تهران را نسبت به سایر بازارها در سه سال گذشته مقایسه کنیم، این بازار به شدت جاماندگی دارد.»
بیشتر بخوانید:قیمت سکه دنده معکوس زد
وی افزود: «میتوان بیان کرد در حال حاضر طلا با دلار ۶۰ تا ۷۰ هزار تومانی، مسکن با دلار ۵۵ تا ۶۰ هزار تومانی معامله میشود، اما بورس همچنان با دلار ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی در حال معامله است»
رشد اصلی بازار آغاز شده است؟
برخی کارشناسان عقیده داشتند رشد اصلی بازار هنگامی رخ خواهد داد محدودیت عرضه ارز شرکتها با نرخ ثابت دلار نیما حذف شود. با توجه به اینکه در روزهای گذشته تصمیم بانک مرکزی بر حذف دلار نیما و عرضه دلار صادراتی شرکتها نرخ توافقی در سامانه مبادلات ارزی شد، آیا زمان رشد بازار سرمایه و جبران عقبافتادگیها فرا رسیده است؟
حسین مریدسادات، کارشناس بازار سرمایه، در پاسخ به این سوال گفت: «شرایط شاخص کل از دید تکنیکال گویای آن است که موج چهار اصلاحی بازار پایان یافته و موج پنج آغاز شده است. هدف این موج نیز محدوده یک میلیون و ۷۵۰ هزار تا یک میلیون و ۸۰۰ هزار واحد شاخص کل است»
وی افزود: «اما هزار و یک مولفه در راه این رشد تاثیرگذار است؛ از جمله این مولفهها میتوان به نوع چینش سبد هر فعال بازار سرمایه که چه سهامی را در پرتفوی خود انتخاب کند اشاره کرد؛ در همین حال، ریسکهای بودجه، مقدار فروش اوراق توسط دولت در سال آتی و همچنین ریسکهای سیستماتیکی نظیر دخالت بیموقع شورای رقابت در روند طبیعی بازار نیز وجود دارد.»
این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: «به طور مثال ریسکی که بازار سرمایه را در حال حاضر تهدید میکند زمزمههایی است که در حوزه صنعت فولاد شنیده میشود. ظاهرا نهادهای مرتبط قصد دارند بلای مشابهی که در مورد عرضه خودرو در بورس کالا بر سر خودروسازان آوردند و مجبور به تحویل ۸۵ درصد مابهالتفاوت نرخ حاصل از فروش خودرو در بورس کالا به خزانه وزارت کشور شدند، این بار بر سر فولادیها بیاورند.»
رشد بازار در این دو روز به شدت شارپ بوده است و اکثر مردم فرصت ورود به سهام مورد نظر را پیدا نکردند. همچنین برخی از فعالان بازار نیز از ترس جاماندن از رشد بازار در صفهای خرید سهام نشستند.
مریدسادات در خصوص درستی این اقدام در شرایط فعلی گفت: «جاماندن از بازار زمانی رخ خواهد داد که ارزش معاملات بالای حداقل ۱۲ هزار میلیارد و اکثر سهام قفل صف خرید باشند؛ مانند دی ماه گذشته که این اتفاق افتاد. اما در روز جاری ارزش معاملات ۶ تا ۷ هزار میلیارد بود و بازار به کسانی که تصمیم خرید سهام را دارند فرصت ورود خواهد داد؛ بنابراین حس جاماندگی از بازار هیجانی است.»
پیش بینی بورس چهارشنبه
این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: «در بازار سهشنبه متاسفانه سوءمدیریتی توسط حقوقیها صورت گرفت و در صفهای خرید به شدت سهام خود را عرضه کردند. صف خرید سهام بزرگ بازار در یک بازه زمانی مشخص عرضه شده و به وضوح تعمدی بود. اما در آن سو در بازار، خریدار هم وجود داشت و پیش بینی میشود بازار فردا متعادل دنبال شود.»