امیرحسین سیفیپور، اقتصاد24- اخیرا محمدرضا باهنر، رئیس جبهه پیروان خط امام و رهبری از آغاز گفتوگو با برخی اصلاحطلبان از جمله محمدرضا عارف در راستای گفتوگوی ملی خبر داد. هر چند او از این جلسات بهعنوان «گعده» یاد کرده و میگوید با عارف و دوستانی که در مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند جلساتی را برگزار کردهاند؛ جلساتی با حضور او و عزتالله ضرغامی تا شاید بتوانند مشکلات را حل کنند. او همچنین تاکید میکند که او و عارف هیچ ماموریتی از طرف اصولگرایان و اصلاحطلبان برای حضور در این جلسات ندارند.
اما پرسش اینجاست که این به اصطلاح گعده ها چه میزان میتواند در حل مشکلات اقتصادی کشور راهگشا باشد؟ بسیاری از کارشناسان معتقدند راهکار حل مشکلات اقتصادی از راه آرامش در حوزه سیاست عبور می کند و برخی دیگر نیز معتقدند حل مصائب امروز اقتصاد کشور نیازمند واگذاری کار به اقتصاددانان است و آرامش در حوزه سیاست محلی از اعراب در حل مشکلات اقتصادی ندارد.
شرایط اقتصادی کشور از متغیرهای سیاسی تبعیت میکند
در همین زمینه مهدی پازوکی، کارشناس اقتصادی به خبرنگار اقتصاد24 گفت: آقایان اگر برنامه ای دارند باید آن را در مجلس پیگیری کنند.
وی افزود: از طرفی دوره امثال آقای عارف و آقای باهنر گذشته است و به نظر من موقعیت را باید به نسل جدید بدهند؛ نسلی که تحصیلکرده است، تجربه جهانی دارد و با برنامه میآید و با استفاده از تخصص و تجربه موفق بشری در توسعه اقتصادی میتواند برنامه ریزی کند.
پازوکی ادامه داد: توصیه من این است که آقای عارف به بازنشستگی برود بهتر است؛ چون در این 4 سال هیچ برنامه ای را از ایشان و گروهشان در مجلس ندیدیم و آقای باهنر نیز در وضعیتی مشابه به سر میبرند.
این کارشناس اقتصادی همچنین اظهار کرد: در حال حاضر ما باید درک درستی از شرایط فعلی کشور داشته باشیم و سعی کنیم با وحدت ملی از تمام توان کشور در جهت کمک به پیشرفت و توسعه استفاده کنیم و سعی نکنیم با مباحث انحرافی دولت را تضعیف کنیم چون الان در شرایطی قرار داریم که به نظر من در مقابل دشمنان خارجی باید از منافع ملی دفاع کنیم و به نظر من راهکار گعده و ... خیلی راهگشا نیست.
پازوکی همچنین بیان کرد: افرادی مثل آقای عارف و باهنر میتوانند کمک کنند که در کشور حزب واقعی شکل گیرد و مردم سعی کنند بر اساس برنامه ها به حزب رای دهند و حزب هم افراد فهیم را کاندیدا کند و در مقابل عملکرد خود پاسخگو باشد؛ بنابراین خواهش میکنم اگر تجربه ای دارند از آن در جهت سازماندهی اجتماعی و اقتصادی کشور برای حل معضلات استفاده کنند.
وی در پایان سخنان خود گفت: من اعتقاد دارم شرایط اقتصادی کشور از متغیرهای سیاسی تبعیت می کند و از متغیرهای اقتصادی تاثیری نمیپذیرد؛ در حال حاضر قیمت دلار بستگی به متغیرهای سیاسی دارد و با سازوکارهای اقتصادی توضیح پذیر نیست؛ بنابراین به نظر من باید سعی کنیم آرامش، ثبات و وحدت ملی را حفظ کنیم و در شرایط فعلی دفاع از دولت یک وظیفه ملی است.
مسائل اقتصادی ما از جانب سیاست ایجاد شده است
همچنین آلبرت بغزیان، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در اینباره به اقتصاد24 گفت: مسئله ما سیاسی است و آنچه که به عنوان مسئله اقتصادی مطرح شده است از جانب سیاست ایجاد شده است.
وی افزود: به هرحال رابطه ایران و اروپا و ... همه مسائل سیاسی هستند که به بحران اقتصادی منتهی شدند و اگر ستاد جدید یا جمع جدیدی میخواهد بنا شود باید بدانیم که به اندازه کافی از این نهاهای موازی وجود دارند.
این استاد دانشگاه همچنین بیان کرد: به نظرم اگر بناست تصمیماتی گرفته شود که از جانب سیاست است وزارت امور خارجه و مجمع تشخیص مصلحت نظام و مجلس شورای اسلامی برای این کار کفایت میکنند اما اگر بناست راه حل اقتصادی برای مسائل کشور پیدا شود باید از کارشناسان اقتصادی کمک گرفته شود و به نظر من دیدگاه جناحی کمک نمی کند چرا که راه حل ها جناحی و گروهی است اما اقتصاد اینطور نیست که بخواهد با سیاست گروهی همراه شود این است که به نظر من نیازی به گعده نیست و تنها یک کار موازی است که انرژی افراد را می گیرد.
وی در پایان تصریح کرد: من راه حلی نمی بینم؛ یعنی فرض کنید اگر راه حل اصلاح ساختار بانکی باشد یا مبارزه با فساد یا اصلاح نرخ ارز، همه این راه حل ها اقتصادی است و متخصصین بارها بر این موارد تاکید داشتند اما این که جدیت در کار باشد را من ندیدم یعنی فرض کنید اگر سلطان سکه را میگیرند باید اثرش را در بازار ببینیم این که اگر اختلاس کشف می شود باید بانک ها دستشان بازتر شود و مصارفشان به سمت تولید و رونق تولید برود ولی عملا سرگرم جو بی اعتمادی می شویم و حکم صادر می کنیم و این مطلوب نیست که بخواهد اینطور پیش رود.