اقتصاد۲۴- نشست هفتگی ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه صبح روز دوشنبه در محل وزارت خارجه برگزار شد و کنعانی در این نشست گفت: با سفر اخیر گروسی به ایران فصل جدیدی در همکاریهای دو جانبه ایران و آژانس باز شد. او همچنین در ارتباط با تعاملات ایران با کشورهای اروپایی توضیح داد: امیدواریم که طرفهای اروپایی اسیر سیاستهای تنشآفرین دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی نشوند و سیاست مستقلانهای را در مورد ایران در چارچوب منافعشان در پیش بگیرند. ایران هم از بهبود مناسبات با اروپا نفع میبرد.
خط قرمز منافع ملی است
به گزارش ایسنا، ناصر کنعانی درباره موضوع برجام و خط قرمزهای ایران در جریان این مذاکرات و بحث برجام تاکید کرد: توافق موقت از نظر ایران مطرح نیست. مبنای ما بازگشت به برجام بر اساس سند امضا شده در سال ۲۰۱۵ است. خط قرمز جمهوری اسلامی ایران منافع ملی و حقوق قانونی و شناخته شده ملت ایران در استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای است. در برجام خط قرمز ما این است که تحریمها برداشته شود و ایران از منافع اقتصادی تعریف شده در این توافقنامه منتفع شود. همچنین فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران بهعنوان یک عضو آژانس و NPT تامین شود.
او در پاسخ به این سوال که خلیلزاد یکی از دیپلماتهای آمریکایی به تازگی مدعی شده که ایران مرکز اصلی القاعده است و سرکرده جدید القاعده در ایران است، گفت: پرورشدهندگان القاعده و حامیان القاعده که سالیان طولانی در افغانستان مرتکب جرم و جنایت شدهاند با مطرح کردن اینگونه اظهارات، فرافکنی میکنند و موضوعاتی را علیه ایران مطرح میکنند. کنعانی در ارتباط با وضعیت کنونی در داخل اراضی اشغالی و انجام تظاهرات در این مناطق علیه دولت راست افراطی در این منطقه گفت: نشانههای متعددی از وجود بحران متراکم در اراضی اشغالی وجود دارد که از جمله آنها میتوان به تنش مستمر سیاسی، بحران اقتصادی و مطالبات اقتصادی و وجود گسلهای اجتماعی اشاره کرد. رژیم صهیونیستی با بحرانهای متراکمی در اراضی اشغالی مواجه است و هر روز ابعاد و حدود این بحرانها مشخصتر میشود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره درگیریهای مرزی اخیر بین ایران و طالبان تصریح کرد: در ارتباط با افغانستان اخیرا شاهد برخی از رخدادهای مرزی بودیم و هیئتهای ذیربط دو کشور در این ارتباط ورود پیدا کردند. موضوع را بررسی کردیم و حل و فصل شد. در ارتباط با مسائل مرزی بین دو کشور کمیتههای مشترک و رابطانی داریم که تلاش میکنند مسائل را مدیریت کنند و دستگاه دیپلماتیک نیز بر اساس وظایف ذاتی خود به این مسائل ورود و محدودیتهای خود را انجام میدهد، ما به وظایف و مسئولیتهای خود در این زمینه واقف هستیم و به آن عمل میکنیم.
او با بیان اینکه با توجه به وضعیت خاص افغانستان و شرایط این کشور بعضا مشکلاتی در مسیر پیگیریها ایجاد میشود و به دلیل شرایط خاص مرزی این اتفاقات گاه و بیگاه رخ میدهد تصریح کرد: این اتفاقات از نظر ما پسندیده نیست و ما برای حفظ امنیت مرزی خود اهتمام جدی داریم. اقدام به موقع میکنیم و از ظرفیتهای دیپلماتیک خود نیز در این زمینه استفاده میکنیم.
امید به تبادل زندانی
این دیپلمات ارشد همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با آخرین وضعیت تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا توضیح داد: این موضوع گرچه فعلا متوقف است، ولی دریچه امیدواری برای اینکه در مقطع زمانی آتی در دست اقدام قرار بگیرد وجود دارد و روزنههای امید در این زمینه بسته نشده است. یکی از مسائلی که در چارچوب کانالهای ارتباطی بین ایران و آمریکا مطرح است موضوع تبادل زندانیان است و امیدواریم که به نتیجه لازم و خوشحال کنندهای بهعنوان یک موضوع انسانی در این زمینه برسیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد سفر گروسی به تهران و اینکه آیا این سفر برای حل مسائل پادمانی بین ایران و آژانس انجام شده است؟ گفت: سفر اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران در استمرار همکاریهای دو جانبه ایران و آژانس صورت گرفته است. سفر مقامات آژانس به ایران تحول جدیدی نیست و تعاملات و مذاکره بین ایران و آژانس برای حل و فصل مسائل وجود داشته است. مذاکرات ما با آژانس فنی است و دو اصل اساسی دارد. عضویت ایران در آژانس و همچنین NPT و پادمان البته قانون اقدام راهبردی مجلس نیز است. ما در چارچوب این مسائل با آژانس در حال گفتوگوی فنی هستیم.
بیشتر بخوانید: مجوز آمریکا به عراق برای آزادسازی ۵۰۰ میلیون دلار از پول ایران
او با بیان اینکه در سفر گروسی به تهران توافق شد که هیئت فنی آژانس به تهران سفر کند، تصریح کرد: یکی از بهانههایی که طرف مقابل در مذاکرات در بازگشت به برجام مطرح میکند مسائل موجود بین ایران و آژانس است و اگر مذاکرات و سفر آتی هیئت آژانس به ایران انجام شود و گام به گام این روند به سمت جلو حرکت کند و مسائل حل شود یک بهانه از دست طرفهای مقابل در جریان مذاکرات خارج خواهد شد. برای جزئیات بیشتر من شما را به اظهارات دکتر اسلامی و آقای کمالوندی ارجاع میدهم که ایشان نیز گفتند که افزایش بازرسیها از برخی از سایتها از جمله فردو در چارچوب NPT و پادمان است و تحول جدیدی نیست و بر اساس توافق ایران و آژانس مشخص میشود که این بازرسیها چگونه و بر اساس چه فرمولی انجام شود. این بخشی از توافقات با آژانس است. سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه ما نشان دادیم که ایران مایل است در چارچوب تعهد و مسئولیتهایی که دارد و حقوقی که از آژانس انتظار دارد مناسبات خودش را با آژانس در چارچوب فنی استمرار ببخشد و برخی از مسائل فنی موجود را برطرف کند، افزود: در جریان این سفر بیانیه مشترکی نیز صادر شد و در مورد روند بازدیدها نیز این موضوع بر اساس معاهده NPT و پادمان صورت میگیرد. بازرسیها طبق برنامه و توافق صورت گرفته بین ایران و آژانس انجام میشود و در همین چارچوب کار به پیش خواهد رفت.
درمورد پهبادها مسئلهسازی میکنند
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با ادعاهای غربیها در مورد استفاده از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین و در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه موضوع اوکراین و پهپادها تبدیل به یک مسئله در دیپلماسی ایران و روابط ایران با غرب شده است، تصریح کرد: از نظر ما مسئله وجود ندارد بلکه مسئلهسازی وجود دارد. بارها تاکید شده است که همکاریهای ایران و روسیه محدود به همکاریهای نظامی نیست و تمرکز بر موضوعات نظامی در خصوص همکاریها بین دو کشور، تقلیل دادن سطح همکاریها بین تهران و مسکو در حوزههای مختلف است.
ایران و روسیه در حوزههای مختلف از جمله حوزه نظامی جزو روابط و مناسبات عرفی شناخته شده در عرصه بینالملل در جریان مناسبات کشورهاست و کسی نمیتواند ایران را به دلیل داشتن رابطه نظامی با روسیه مواخذه کند. وزیر امور خارجه نیز توضیح داد: ما تعدادی پهپاد به روسیه داده بودیم که این مربوط به ماهها قبل از شروع جنگ اوکراین بوده است و دولت روسیه نیز اعلام کرده است که در جنگ اوکراین از پهپادهای ایرانی استفاده نکرده است. نه طرف غربی و نه طرف اوکراینی تا کنون هیچ مدرک مستدل و مستندی در مورد ادعاهای خود در مورد پهپادهای ایرانی ارائه نکردند. همانطور که پیش از این گفتهایم نشست فنی و کارشناسی در مورد این ادعاها بین ایران و اوکراین در عمان برگزار شد و به رغم برگزاری این نشست طرف اوکراینی نتوانست مستنداتی را در مورد ادعاهای خود ارائه کند. همانطور که گفتم از نظر من مسئله نیست بلکه شاهد مسئلهسازی با انگیزههای سیاسی هستیم. در حالی که طرفهای مشخصی میلیاردها دلار تجهیزات و تسلیحات به یک طرف جنگ صادر میکنند آنها ادعاهایی را علیه ایران مطرح میکنند. ادعاهایی که تاکنون نتوانستند در مورد آن سند و مدرکی ارائه کنند.
این سوال باید از آمریکاییها پرسیده شود که چرا بعد از اینکه پیام میدهند این موضوع را تکذیب میکنند. باید از آنها در مورد دلایل این تکذیبها و دوگانگی رفتارشان پرسیده شود.
استقبال از نقش عراق
کنعانی همچنین در پاسخ به سوالی در مورد سفر اخیر وزیر خارجه به عراق و همچنین آخرین تحولات مربوط به گفتگوهای ایران و عربستان گفت: محور سفر آقای امیرعبداللهیان به عراق گفتگو با مقامات ارشد این کشور در مورد موضوعات دو جانبه و متنوع موجود بین دو کشور بود. در جریان این سفر که همراه با دیدارهای مختلف در سطح بالا بود موضوعات مختلفی مورد بررسی قرار گرفت. ما از نقش واسطه عراق در جریان برگزاری گفتگوها بین ایران و عربستان و از نقش آفرینی عراق در این زمینه استقبال کردهایم. او همچنین در مورد سفر اخیر مهدی صفری معاون دیپلماسی، اقتصادی وزارت خارجه به آذربایجان و رایزنیهای او در جریان این سفر با مقامات باکو تصریح کرد: همانطور که در جریان هستید این سفر برای شرکت در نشست سران گروه تماس جنبش عدم تعهد انجام شده است. این سفر فرصت خوبی بود که دیدار و گفتگوهای دو جانبه با مقامات عالی آذربایجان در خصوص روابط دو کشور و وضعیت جاری مناسبات بین تهران و باکو انجام شود.